Παπανδρέου-Κανάλι 15
Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στον Σταύρο Θεοδωράκη για την “ελεύθερη ραδιοφωνία”….
Το ΠΑΣΟΚ κατά, ο Γιώργος Παπανδρέου υπέρ
Ώθηση βέβαια έδωσε στην υπόθεση της μη κρατικής ραδιοφωνίας ή συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου υφυπουργού Πολιτισμού που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βοηθώντας όμως έτσι να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα. Η συνέντευξη -συμπαράσταση - στις προσπάθειες για μη κρατική ραδιοφωνία έγινε μέσα σε θάλαμο του κρατικού ραδιοφώνού. Ήταν 7 Νοεμβρίου 1986 όταν γινόταν το πείραμα για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο του «ζωντανού» προγράμματος. Στον αέρα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ 2 βρισκόταν μια ομάδα νέων ανθρώπων που στη συνέχεια πρωταγωνίστησαν στο «ελεύθερο» ,ιδιωτικό ραδιόφωνο.
Διευθυντής ήταν ο Κορόβηλας, ο Μάκης Μηλάτος είχε την ευθύνη του συντονισμού και της οργάνωσης, και συνεργάτες ήταν οι Χαρά Παλαμίδη, Λάμπης Ταγματάρχης, Στάθης Παπούλιας, Σταύρος Θοδωράκης Αντώνης Μαμαλάκης, Γιώργος Τσάμπρας, Θ.Μανίκας , Χρήστος Βακαλόπουλος, Γ.Έξαρχος . Λ.Κογκαλίδης(πηγή Ελευθεροτυπία) Τη συνέντευξη έδωσε την πρώτη μέρα του «πειράματος» στο Σταύρο Θοδωράκη μετέπειτα συνεργάτη του ΚΑΝΑΛΙΟΥ 15 :
Σ.Θεοδωράκης: «Είναι γεγονός ότι όταν λέμε ραδιόφωνο δεν μπορούμε να περιορίσουμε την κουβέντα στην ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 και στα ραδιοφωνικά τους προγράμματα. Η λειτουργία των δυο σταθμών είναι συνδιασμένη και με τη ύπαρξη ραδιοφωνικών σταθμών.
...Πως εσείς βλέπετε τις κουβέντες που γίνονται τώρα τελευταία για την δυνατότητα δημιουργίας νόμιμων αλλά μη κρατικών ραδιοσταθμών;»
Γ.Παπανδρέου: « Και η δική μου εμπειρία σαν νέος είναι ανάλογη με αυτήν που είχες και εσύ. Πάρα πολλές φορές άκουγα πειρατικούς σταθμούς και νομίζω ότι έχει φτάσει η στιγμή στη χώρα μας να παραδεχθούμε ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αλλά όχι μόνο μια πραγματικότητα αλλά και μια ανάγκη. Πιστεύω ότι υπάρχει πια ανάγκη για Ελεύθερη Ραδιοφωνία στην χώρα μας για αρκετούς λόγους. Αν απαριθμήσω 2-3 από αυτούς μπορούμε να δούμε γιατί ακριβώς αυτό έχει μια μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας.
Πρώτα από όλα πιστεύω ότι η Ελεύθερη Ραδιοφωνία έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε μια δημοκρατική κοινωνία. Γιατί ακριβώς μέσα από αυτήν εκφράζονται οι απόψεις, οι τάσεις, οι σκέψεις...»
«Σ.Θ.:Πόσα άμεσα μπορούμε , πιστεύετε και εσείς με την εμπειρία σας σαν μέλος της κυβέρνησης, σαν μέτοχος σε μια υπόθεση του κρατικού μηχανισμού, ότι θα αλλάξει μια κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα; Και αυτή η κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι λίγο πολύ γνωστή, όταν υπάρχει μια απόπειρα για ελεύθερη ραδιοφωνία είτε από κάποια ομάδα, είτε από κάποιον νέο ο οποίος κάποια στιγμή άνοιξε ένα πομπό και εκπέμπει, έχουμε εισαγγελέα Αστυνομία , αυτόφωρα , καταδίκες κλπ πόσο άμεσα μπορούμε να δούμε ότι αυτό το πράγμα θα πάψει σαν αντιμετώπιση από την πλευρά του κράτους;»
Γ.Π.: «Δεν μπορώ ούτε τον προφήτη να κάνω ούτε να πω ένα συγεκκριμένο χρονοδιάγραμμα. Νομίζω όμως -όπως είπα και πριν- ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα υπεύθυνο διάλογο αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την ελεύθερη ραδιοφωνία. Ίσως αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια σειρά από διάφορα στάδια. Όταν λέμε Ελεύθερη Ραδιοφωνία δεν λέμε ότι αύριο θα επιτραπεί στον καθένα να λειτουργεί ένα σταθμό . Λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με διάφορα στάδια, ίσως κάποια σκέψη θα μπορούσα να σου πω, που είναι δόγμα, είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ένα διάλογο. Κατ’ αρχήν οπωσδήποτε η νομιμοποίηση ερασιτεχνικών σταθμών, ένα παρά πολύ βασικό, με μια περιορισμένη όμως εμβέλεια, ίσως σε μια συνεργασία, ίσως σε έναν συγκεκριμένο χώρο.»
Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Αντοιγράφουμε από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στις 13 Νοεμβρίου 1986 μια στιχομυθία μεταξύ δημοσιογράφου και του Άκη Τσοχατζόπουλου :«-Προσωπικά σεις βλέπετε πιθανόν να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών σταθμών και καναλιών;»
«-Αυτό ποτέ. Είναι αντίθετο με την ιδεολογία μας» .
Η ζωή βέβαια έδειξε το ακριβώς αντίθετο. Η απόφαση είχε πλέον ληφθεί,
Εκτός από το ΚΑΝΑΛΙ 15 υπήρξαν στο παρελθόν κι άλλες ανεξάρτητες προσπάθειες. Το 1981 βρίσκονται στον αέρα,, το Ράδιο Δρόμου της ΄Ακρας Αριστεράς και ο Τυφλοπόντικάς των FM, ενώ το 1984 από το Πάντειο και την φοιτητική παράταξη “ Δημοκρατικός Αγώνας του ΚΚΕ εσωτερικού βγαίνει το “ Ράδιο Πείραμα” Μέχρι και η ΟΝΝΕΔ της Καλαμάτας θα βγάλει την ίδια χρονιά ραδιοφωνικό σταθμό. Τη γέννησε λοιπόν την ελεύθερη ραδιοφωνία. Η ελεύθερη βούληση ορισμένων μαχητικών πολιτών που διεκδίκησαν από το κράτος το δικαίωμα τους αλλά και η θετική αντιμετώπιση ορισμένων βουλευτών όπως ο Γιώργος Παπανδρέου για τον οποίο έλεγε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Ρούσσος Κούνδουρος “ …δεν μπορούμε να αγνοήσουμε , ότι σημαντικό στοιχείο για τη μεταστροφή της κυβερνητικής πολιτικής, υπήρξε η δραστηριότητα του Γεώργιου Παπανδρέου Και ο Γ. Παπανδρέου αναγνωρίζει την αποφασιστική συμβολή του ΚΑΝΑΛΙΟΥ 15 στην υπόθεση αυτή”.Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως στην Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων για το ραδιόφωνο συμμετείχε και το Κανάλι 15 . Είχαν βέβαια προηγηθεί οι συλλήψεις των συντελεστών του ΚΑΝΑΛΙΟΥ 15 και το 1986 μια εκπομπή με καλεσμένους δημάρχους από το στούντιο του Κολωνακιού για τις δημοτικές εκλογές , για να φθάσουμε τελικά στις 30 Νοεμβρίου που ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε ότι είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα να έχει ραδιοφωνικό σταθμό. Την ίδια μέρα ορισμένοι δήμαρχοι ανακοίνωναν την πρόθεσή τους να γεμίσουν τα FM με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Όσο για τους πολιτικούς ,πρώην δημάρχους, τους λεγόμενους πρωτεργάτες της ελεύθερης ραδιοφωνίας” ο Ρούσσος Κούνδουρος έλεγε :<<Παραμονές του 9,84 , ο ΄Εβερτ δεν ανέφερε παρά μόνο μια φορά το ΚΑΝΑΛΙ 15. Μάλιστα το είπε και λάθος, ΚΑΝΑΛΙ 14, λες και μιλούσε για ραδιενεργό άνθρακα>>. Ο ίδιος Ο Ρούσσος Κούνδουρος θα πάει για πέντε μέρες στο Κανάλι 1 του Πειραιά και θα αποχωρήσει μέσα σε πέντε μέρες: “ Στο σταθμό του Ανδριανόπουλου έμεινα για 5 μέρες αηδίασα και έφυγα”.