Επέστρεψαν σήμερα το πρωί οι πρώτοι Έλληνες ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, ύστερα από πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και καταστολής από μεριάς του κράτους του Ισραήλ. Στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα» παραβρίσκονταν τέσσερις από τους έξι Έλληνες που επέστρεψαν, οι οποίοι με τις περιγραφές τους έκαναν ξεκάθαρο τον χαρακτήρα της επίθεσης: απαγωγή, καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, συλλήψεις και φυλακίσεις σε αδιευκρίνιστο καθεστώς.  

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ξεκίνησαν σε διεθνή ύδατα με πρώτο στόχο το τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara» για το οποίο έγινε γνωστή από την πρώτη στιγμή η δολοφονική επίθεση με πάνω από δέκα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το ελληνικό πλοίο «Σφενδόνη» βρισκόταν ένα μίλι πίσω του και από την στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση άκουγαν τους πυροβολισμούς, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς γίνεται, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εξαφανίστηκε από τα μάτια τους.

Στα δύο ελληνικά πλοία, το «Ελεύθερη Μεσόγειος» και το «Σφενδόνη», το σκηνικό ήταν παρόμοιο. Πλεύριση από αριστερά και δεξιά με φουσκωτά των κομάντο του ισραηλινού στρατού και στη συνέχεια ρεσάλτο. Οι επιχειρήσεις ήταν σύντομες και αποτελεσματικές. Στο πλοίο «Σφενδόνη» μέσα σε 25 λεπτά είχαν διαλύσει τα πάντα, με αλόγιστη χρήση βίας και δακρυγόνων. Οι ακτιβιστές βρίσκονταν ακινητοποιημένοι στο πάτωμα, με τις κάνες των όπλων να τους σημαδεύουν, ενώ όλη η διαδικασία καταγραφόταν με κάμερες από τους Ισραηλινούς. Δύο άνδρες που προσπάθησαν να εμποδίσουν τους κομάντο να μπουν στην καμπίνα του καπετάνιου χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες στα πόδια και όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ.

Η βαναυσότητα συνεχίστηκε και στο έδαφος του Ισραήλ, αφού έφτασαν οι ακτιβιστές  11 ώρες μετά την κατάληψη των πλοίων. Τους υποδέχτηκε η ισραηλινή αστυνομία με λιντσάρισμα κάποιων ακτιβιστών, σωματικούς και ηλεκτρονικούς ελέγχους. Οι ισραηλινές αρχές περιέφεραν τους αιχμαλώτους στις πλαστικές τέντες που είχαν ειδικά διαμορφώσει για την υποδοχή τους. Εκεί συνεχίζονταν οι ανακρίσεις, με πιέσεις να υπογράψουν έγγραφα στα εβραϊκά χωρίς μεταφραστές. Ισραηλινοί αστυνομικοί σχολίαζαν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ότι έλαβαν χώρα σε «διεθνή ισραηλινά ύδατα»! Οι Έλληνες που επέστρεψαν κρατήθηκαν -απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο- για μια νύχτα σε φυλακές με συνεχώς αναμμένους προβολείς, σαν άλλα λευκά κελιά, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία απέλασής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς δεν υπέγραψε τις δηλώσεις απέλασης που ζητούσε η ισραηλινή αστυνομία.

Οι ακτιβιστές τόνισαν ιδιαίτερα τον ρόλο Ισραηλινών γιατρών που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Με καλυμμένα πρόσωπα ουσιαστικά υποβοηθούσαν τις δυνάμεις καταστολής και κατ’επίφαση έκαναν προβλεπόμενες ερωτήσεις , με αποκορύφωμα την περίπτωση ενός Αμερικανού ακτιβιστή με πρόβλημα διαβήτη. Αφού του αφαίρεσαν τα φάρμακά του,  του έκαναν ενέσεις για να σταματήσει να αντιστέκεται την ώρα που τον χτυπούσε η ισραηλινή αστυνομία.

 Οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν ότι για τους υπόλοιπους κρατούμενους θα γίνουν δίκες άμεσα με μέγιστο διάστημα τις 10 ημέρες, για να συνεχιστεί η διαδικασία απέλασης, με ωστόσο αδιευκρίνιστο καθεστώς και κατηγορητήριο. 

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν την απραξία της ελληνικής κυβέρνησης και την απουσία οποιασδήποτε επικοινωνίας τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και με την ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ. Επίσης, υπογράμμισαν όλα τα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν οι ελληνικές αρχές κατά την προετοιμασία της αποστολής στο λιμάνι του Πειραιά, τα οποία ξεπέρασαν και με τη συνδρομή των σωματείων των ναυτεργατών. Καταδίκασαν και τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία τους απαγόρευσε τον εφοδιασμό των πλοίων στην Κύπρο.

Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, πέρα από την διακοπή της στρατιωτικής άσκησης με το Ισραήλ που βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν είχε προβεί σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια μέχρι την ώρα της συνέντευξης Τύπου, ενώ ο ρόλος του Υπουργείου περιοριζόταν  στην ελλιπή ενημέρωση των οικογενειών των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα συνολικά έχουν επιστρέψει 48 από τους περίπου 480 συλληφθέντες στις χώρες τους και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας, την επιστροφή της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει κατασχέσει το Ισραήλ ώστε να αποδοθεί στο λαό της Γάζας, να σταματήσει το εμπάργκο και να διακοπεί κάθε σχέση με το κράτος του Ισραήλ.