Σημαντική στιγμή της συνέντευξης Tύπου αποτέλεσε η συμμετοχή του Ουαλίντ Ρασούλ, τραυματία μετανάστη, ο οποίος αφηγήθηκε το περιστατικό της ρατσιστικής επίθεσης που δέχτηκε στο Κορωπί, καθώς προχωρούσε με το ποδήλατό του και τον πλησίασε ένα αυτοκίνητο από πίσω. Τον έβριζαν, του έλεγαν να γυρίσει πίσω στη χώρα του και στο τέλος τον χτύπησαν με το αυτοκίνητο και τον έριξαν από τον δρόμο.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης μίλησε για τη σημασία που έχει η παρουσία του κόσμου κατά τη διαδικασία. Όχι για να πειστεί το δικαστήριο, όπως είπε, καθώς το δικαστήριο έχει έναν τεράστιο όγκο αποδεικτικού υλικού να επεξεργαστεί για να πειστεί για την ενοχή, αλλά για να μην είναι μόνα τους τα θύματα.

Και συνέχισε προχωρώντας ακόμη πιο πέρα, λέγοντας πως δικαιοσύνη για τα θύματα θα πρέπει τώρα να σημαίνει την αποζημίωση των θυμάτων. Αν ήταν δύσκολο αυτό να συζητηθεί στον πρώτο βαθμό, «τώρα πρέπει να το πούμε θαρρετά».

Όταν στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Κ. Παπαδάκης, είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον να μην υπάρξει άλλη συνέντευξη τύπου όπου θα συμμετέχει μετανάστης με τον γύψο στο χέρι, από επίθεση ακροδεξιών. Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς στην υποχρέωση της κυβέρνησης να καταβάλλει αποζημίωση στα θύματα των επιθέσεων, για την οποία έκανε και σχετικές δηλώσεις στη συνέχεια στο TPP.

O Δημήτρης Ζώτος αναφέρθηκε στα κεκτημένα αυτής της δίκης, σε αυτά που έχουν κατακτηθεί μετά την ολοκλήρωση της δίκης στον πρώτο βαθμό. Κατ’ αρχάς, στην ίδια τη διαπίστωση ότι η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, που θεωρούνταν ακραία όταν πρωτοδιατυπώθηκε, αλλά έχει τώρα τη σφραγίδα της δικαστικής απόφασης.

Επίσης είναι πολύ σημαντική η αναφορά στο γεγονός ότι τα θύματα έχουν πια το θάρρος και την αυτοπεποίθηση να καταγγέλλουν τις επιθέσεις, ακριβώς διότι υπάρχει το προηγούμενο μιας καταδίκης. Αυτό, σε συνδυασμό με την εισαγγελική οδηγία να διερευνώνται οι υποθέσεις εναντίον μεταναστών που εμφανίζονται στον τύπο, αποτελεί μια παράμετρο που θα λειτουργεί ενθαρρυντικά για τη δίωξη των δραστών τέτοιων εγκλημάτων. Κι αυτό παρότι το θύμα που βρισκόταν στην αίθουσα είχε την ακριβώς αντίθετη εμπειρία, να απευθυνθεί στην αστυνομία και να τον διώξουν, διότι δεν είχε χαρτιά.

Ο Κώστας Σκαρμέας μίλησε για τις δύο νίκες που έχουν σημειωθεί πριν την έναρξη της διαδικασίας σε β’ βαθμό, δηλαδή το γεγονός ότι θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στο Εφετείο και δεύτερον ότι οι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής καλούνται τώρα από το κράτος, καθώς θεωρούνται ουσιώδεις μάρτυρες για τη δίκη.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης τύπου από το TPP: