Αναφέροντας ότι το αίτημα της λαϊκης συστράτευσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, επισημαίνει ότι «πνεύμα συνεργασίας και συστράτευσης διαπνέει, σήμερα, μόνο το πολιτικό προσωπικό της Συντήρησης – της παραδοσιακής Δεξιάς που, στον Καιρό των Μνημονίων, έχει καταβροχθίσει μεγάλο μέρος του πάλαι ποτέ Κέντρου και, πιο πρόσφατα, και της Ακροδεξιάς. Δεν διαπνέει, δυστυχώς, τις δυνάμεις που το έχουν ανάγκη περισσότερο: όσων λέμε ότι ποθούμε την μεγάλη προοδευτική κοινωνική συμμαχία εναντίον του Κατεστημένου. Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς, κόμματα και κινήσεις που λέμε ότι θέλουμε να ανατρέψουμε το Ολιγαρχικό Κατεστημένο, τουλάχιστον έναν διάλογο που να αφήνει ανοικτή την προοπτική μιας τέτοιας Ανατροπής. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον τόπο όπου αυτή η απαίτηση να είναι πιο έντονη από την Δημοκρατική Κρήτη. Με αυτή την υποχρέωση κατά νου εκ μέρους της ΚΕ του ΜέΡΑ25 προβαίνω σήμερα στην ακόλουθη πρόσκληση προς τον Προοδευτικό Κόσμο της Κρήτης – και, βέβαια, προς όλες τις ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες».

Σχετικά με το διακύβευμα της απλής αναλογικής ανέφερε ότι «όταν υπεραμύνεσαι την Απλή Αναλογική πράγματι έχεις υποχρέωση να είσαι ανοικτός στο διάλογο. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, υποταγή το συντηρητικό ιδεολόγημα της ‘κυβερνησιμότητας’. Το ΜέΡΑ25 θεωρούμε προτιμότερο να μην σχηματιστεί καμία κυβέρνηση παρά να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εισάγει νέα αντι-λαϊκά μέτρα προς όφελος της ολιγαρχίας και εις βάρος της βιωσιμότητας της κοινωνίας. Όχι, η Απλή Αναλογική απαιτεί κάτι απλό από εμάς: μια κουλτούρα ειλικρινούς, ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ προοδευτικών ανθρώπων, σχηματισμών και κομμάτων που οραματιζόμαστε μια Ελλάδα την οποία μπλοκάρουν με μανία τα ολιγαρχικά συμφέροντα».

«Με στόχο να συνεισφέρουμε στην απαραίτητη κουλτούρα διαλόγου, το πρόσφατο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 αποφάσισε να καλέσει σε διάλογο κάθε κίνηση και συλλογικότητα του αγωνιστικού χώρου, κάθε κόμμα – κοινοβουλευτικό ή μη – που ενδιαφέρεται για συστράτευση στον αγώνα για ρήξη με την ολιγαρχία. Εμείς, στον διάλογο αυτόν, θα καταθέσουμε τις 7+1 Τομές που κρίνουμε ως αναγκαίες για τη χώρα και τον λαό. Οι συνομιλήτριες και συνομιλητές μας θα καταθέσουν τις δικές τους θέσεις. Όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος (ακόμα και με διαφωνία), κάθε συγκροτημένη πρόταση που θα λάβουμε θα τεθεί σε εσωτερική ψηφοφορία των μελών του ΜέΡΑ25-DiEM25. Πρόκειται για έντιμη, καθαρή πρόταση: Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση επί αρχών, πολιτικών και δράσεων» προσέθεσε.

Μάλιστα αναφέρει ότι «το ΜέΡΑ25 έχει αποδείξει ότι υπάρχει, εντός και εκτός της Βουλής, όχι για να αφομοιώσει αλλά για να στηρίζει κινήματα, κινήσεις, συνδικάτα, ακόμα και κόμματα που αγωνίζονται έντιμα για την ρήξη με την κλιματική καταστροφή, την πατριαρχία, την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, την χειραφέτηση ανθρώπων που ζουν με το φόβο των διακρίσεων κοκ. Καλούμε όλες και όλους του αγωνιστικού χώρου σε μόνιμη, ουσιαστική συστράτευση στους δρόμους και οπουδήποτε απαιτούνται μικρές και μεγάλες ρήξεις, στην προεκλογική ζύμωση, προσφέροντας θέσεις στα ψηφοδέλτιά μας ώστε να εκπροσωπήσουν αυτόνομα τον δικό τους χώρο – με όποιον τρόπο θέλουν να μας προτείνουν»

Σε ό,τι αφορά το αίτημα προοδευτικής διακυβέρνησης, αναφέρει πως «μετά από μια εκλογική αναμέτρηση, εντός των τριήμερων που προβλέπει το Σύνταγμα, είναι αδύνατον να λάβει χώρα σοβαρή συζήτηση για σοβαρό, συνεκτικό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα – πόσο μάλιστα να συμφωνηθεί και να εγκριθεί από τη βάση. Η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια αυτών των τριήμερων μόνο στη μοιρασιά υπουργείων μπορεί να εστιάσει, κάτι που δεν αφορά το ΜέΡΑ25 – ένα κόμμα που ιδρύθηκε και υπάρχει ‘Για τους Ανθρώπους, Όχι για τα Αξιώματα’. Για αυτό, το Συνέδριό μας αποφάσισε ρητά: Ο όποιος διάλογος περί προοδευτικής διακυβέρνησης θα πρέπει να γίνει, και να ολοκληρωθεί, πριν τις εκλογές. Αν δεν γίνει προεκλογικά, οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΜέΡΑ25 δεσμεύονται να καταψηφίσουν εκ προοιμίου κάθε κυβερνητικό σχήμα».

Απευθυνόμενος προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «είναι πράγματι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που θέλουν την ρήξη με την ολιγαρχία. Το 2015 η τρόικα, ανατρέποντας την πρώτη (κοινή μας) κυβέρνηση, απέτρεψε ακριβώς αυτό: την ρήξη με την ολιγαρχία. Το αποτέλεσμα είναι η συνεχιζόμενη λεηλασία των πολλών από τους πολύ λίγους. Πρόσφατα, ο Α. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι, μετά τις επόμενες εκλογές, «τους πόρους της χώρας δε θα νέμονται δέκα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και αντίστοιχος αριθμός οικογενειών. Οι νταβατζήδες τέλος.» «Και σήμερα», κατέληξε «δεν είναι 2015 για να επιχειρήσουν ξανά να κρυφτούν πίσω από τη ζεστή αγκαλιά της τρόικας. Φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, με αγάπη και ειλικρίνεια σας λέμε ότι πρόκειται για αυταπάτη: Με το που μια οποιαδήποτε κυβέρνηση προσπαθήσει να τα βάλει με τους ‘νταβατζήδες’, με ένα νεύμα της η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να την πνίξει – όπως το 2015: επιτόκια στα ουράνια, στράγγισμα ρευστότητας, φυγή καταθέσεων κλπ. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό! Για αυτό, το ΜέΡΑ25 λέμε το λογικό και προφανές: Η Ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην Κρίση, στην Ολιγαρχία, στην Υποτέλεια. Και σας καλούμε σε ειλικρινή διάλογο για το πως μπορεί να γίνει – χωρίς αυταπάτες».

Προς τον κόσμο που εμπνεύστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «ο Ανδρέας μας έμαθε ένα μεγάλο μάθημα: Τον YESMAN δεν τον σέβεται κανείς. Το «Ανήκομεν στη Δύση» του Κ. Καραμανλή, το οποίο αναμασά σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης, δεν είναι παρά η ιδεολογία του YESMAN. «Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της πατρίδας μας», εξηγούσε σοφά στο προοίμιο της η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Στο ΜέΡΑ25 κρατάμε αυτό το μεγάλο μάθημα ως κόρη οφθαλμού. Και επισημαίνουμε πως, ότι ίσχυε σύμφωνα το 1974, το ίδιο ισχύει και σήμερα: Το ναι σε όλα, είτε προς την Ουάσιγκτον είτε προς στο τρίγωνο Βρυξελλών-Βερολίνου-Φρανκφούρτης, καταδικάζει την χώρα μας σε Εξάρτηση, Υποτέλεια και Υποανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε σε ειλικρινή διάλογο όσες και όσους εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου με μοναδικό θέμα: Το ξερίζωμα της ρίζας της συμφοράς – της εξάρτησης της πατρίδας μας».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 θύμισε ότι «σήμερα, 5η Ιουλίου 2022 γιορτάζουμε – ναι, γιορτάζουμε – την 7η επέτειο από το μεγαλειώδες Δημοψήφισμα του Νέου Όχι. Η Υπεράσπιση του Δημοψηφίσματος είναι για το ΜέΡΑ25 ελάχιστο χρέος στον ελληνικό λαό και τους αγώνες του. Είναι και κάτι άλλο: Οδηγός για το μέλλον, εφόσον θέλουμε στο μέλλον μια βιώσιμη, προοδευτική Ελλάδα. Το Δημοψήφισμα του 2015, με το μεγαλειώδες νέο ΟΧΙ, έγραψε μια ακόμη ένδοξη σελίδα αγώνων του ελληνικού λαού για Δημοκρατία και κοινωνική προκοπή. Το Δημοψήφισμα του 2015 ήταν κορυφαία δημοκρατική στιγμή στην ελληνική, αλλά και την διεθνή, Πολιτική Ιστορία. Ήταν ένα γενναίο χαστούκι στην πανευρωπαϊκή μιντιακή ιδεολογική τρομοκρατία. Ήταν μια ηχηρή καταδίκη της μαύρης προπαγάνδας. Ανεξάρτητα από την, εκ των υστέρων, τραγική ακύρωση του αποτελέσματος και της πρωτοφανούς δυναμικής του, το Δημοψήφισμα προκάλεσε ρωγμή στο πολιτικό κατασκεύασμα της μεταδημοκρατικής Ελλάδας. Σηματοδότησε την κορύφωση της λαϊκής αντίστασης στην κατεδάφιση της μεταπολιτευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας – κατεδάφιση που επέφερε το μνημονιακό πρόγραμμα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στους θεσμούς, μετά από πλήρη υπονόμευση και εξευτελισμό του Κοινοβουλίου. Το Δημοψήφισμα ήταν αφορμή για την απρόσκλητη και απρόσμενη «εισβολή» των λαϊκών μαζών στην πολιτική σκηνή – μια «εισβολή» που ανέτρεψε τα πολιτικά δεδομένα με την αυτόνομη πολιτική δράση των μαζών. Δεν είναι τυχαίο ότι ψήφισαν πάνω από 6 εκατομμύρια 161 χιλιάδες πολίτες, ανατρέποντας την διαχρονικά επιταχυνόμενη τάση αποχής. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο λαός ψήφισε ταξικά και ακομμάτιστα: Δεξιοί χωρίς καταθέσεις ψήφισαν ΟΧΙ ενώ Αριστεροί με μεγάλες καταθέσεις έριξαν στην κάλπη ένα ένοχο ΝΑΙ».

«Για αυτό, το Δημοψήφισμα του 2015 εξακολουθεί να τρομάζει την ντόπια και την ευρωπαϊκή ολιγαρχία. Γι’ αυτό θέλουν απεγνωσμένα να το σβήσουν από την συλλογική μνήμη. Γι’ αυτό συνεχίζουν λυσσαλέα να το συκοφαντούν και να απαξιώνουν όσες και όσους επιμένουν να το τιμούν. Αντίθετα με το αφήγημα της μετέπειτα συνθηκολόγησης ότι, δήθεν, «ο λαός δεν ήταν έτοιμος για τη ρήξη», ο λαός ήταν πανέτοιμος. Γνώριζε ότι, όποιο και να ήταν το αντίτιμο, ακόμα κι ένα Grexit που η πλειοψηφία δεν πρόκρινε, άξιζε τον κόπο για να ειπωθεί το μεγάλο ΟΧΙ στην τρόικα. Η απόφαση για το Δημοψήφισμα πυροδότησε πρωτοφανή κοινωνική κινητοποίηση και συσπείρωσε ευρύτατη κοινωνική συμμαχία που είχε να παρατηρηθεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από την εποχή του ΕΑΜ. Το ΟΧΙ συσπείρωσε σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ιδίως εδώ στην Κρήτη, την συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας και των μεσήλικων, των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των επαγγελματο-βιοτεχνών. Αντίθετα, οι γνωστοί ολιγάρχες πλαισίωσαν την επιτροπή για την υποστήριξη του ΝΑΙ πετυχαίνοντας να πάρουν μαζί τους μόνο τους πιο ευάλωτους στην μιντιακή τους τρομοκρατία» προσέθεσε.

«Σήμερα, 7 χρόνια αργότερα, το αισθητήριο του λαού επιβεβαιώθηκε: Η ανατροπή του ΟΧΙ, με το νέο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ του Νέου Μνημονιακού Τόξου, έφερε την σημερινή πλήρη παράδοση κάθε μορφής πλούτου και δημόσιου αγαθού στους ολιγάρχες. Να γιατί τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε το Δημοψήφισμα. Το μήνυμά του παραμένει πάντοτε επίκαιρο Το Δημοψήφισμα του 2015 απαιτεί να πασχίσουμε ώστε να γίνει, επί τέλους, ρήξη για πρώτη φορά. Το Δημοψήφισμα του 2015 δείχνει το δρόμο του αγώνα και της ανυπακοής, τον δρόμο στη λαϊκή συστράτευση. Δεν προτείνουμε το ανέφικτο – προτείνουμε στον προοδευτικό κόσμο της Ελλάδας το αναγκαίο του οποίου η ώρα έχει έρθει – και το οποίο ξεκινά, εδώ, από την Δημοκρατική Κρήτη» κατέληξε.