του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Η έφεση των 11 αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία ξεκίνησε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 και θα συνεχιστεί στις 12 και 14 του ίδιου μήνα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δικασίμου, την οποία παρακολούθησε το TPP, οι συνήγοροι ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρξει ηχοληψία πρακτικών, επισημαίνοντας πως στη πρωτόδικη διαδικασία οι κρατούμενοι καταδικάστηκαν με αλοιωμένη διατύπωση που προστέθηκε στα γραπτά πρακτικά. Το αίτημα απορρίφθηκε, με την πρόεδρο να δεσμεύεται ωστόσο πως δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα της πρωτόδικης διαδικασίας. Στη συνέχεια, ανέδειξαν τις αντιφάσεις του κατηγορητηρίου, επιχειρώντας να αποδομήσουν τους ισχυρισμούς του αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας.

Υπενθυμίζουμε πως οι 11 αγωνιστές από την Τουρκία έχουν καταγγείλει στο TPP, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της έφεσης, πως η πρωτόδικη απόφαση βασίστηκε σε ανύπαρκτα και παράλογα στοιχεία, καθώς πριν ξεκινήσει το δικαστήριο «η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως είμαστε τρομοκράτες», ενώ «ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε σε ένα κανάλι ότι η Τουρκία ζήτησε να συλληφθούμε και να φυλακιστούμε και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, που το έπραξε». Μάλιστα, κατήγγειλαν πως έχουν δεχθεί επανειλημμένα αστυνομικά βασανιστήρια, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, βρισιές, απειλές και ξυλοδαρμό.

Η συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το TPP, ξεκίνησε με παρέμβαση της Κωνσταντίνας Καρτσιώτη, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, η οποία αναφέρθηκε στον εκδικητικό και πολιτικά υποκινούμενο χαρακτήρα της πρωτόδικης απόφασης, η οποία βασίστηκε στην ιμπεριαλιστική «λίστα τρομοκρατίας» της ΕΕ. Στη συνέχεια, ενημέρωσε για την κατάσταση υγείας των κρατουμένων, που βρίσκονται σε απεργία πείνας, διεκδικώντας μια δίκαιη δίκη, την αφαίρεση της καταδίκης με τον τρομονόμο, να ονόματα των βασανιστών τους αστυνομικών και την επιστροφή των χρημάτων του ταμείου των προσφύγων και τον εξοπλισμό που κατασχέθηκε από την αστυνομία. Επισημαίνει ότι ένας από τους απεργούς πείνας βρίσκεται ήδη κοντά στα 47 κιλά, ενώ η πίεσή του είναι συνεχώς χαμηλή.

Η συνήγορος Αλέκα Ζορμπαλά αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες και την προσωπική ιστορία, καθενός από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι κατέφυγαν στη χώρα μας, για να γλιτώσουν από τις διώξεις της τουρκικής κυβέρνησης. Έκανε λόγο για προαποφασισμένη πρωτόδικη καταδίκη που ακολούθησε πολιτικές σκοπιμότητες, αναφέροντας πως έχει αποδειχθεί η συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με την ΕΥΠ, για τη δίωξη των 11 αγωνιστών.

Ο συνήγορος Δημήτρης Σαραφιανός ανέφερε πως με μοναδικό στοιχείο μια τσάντα με όπλα, που βρέθηκε μία μόλις ημέρα πριν τη σύλληψη στο υπόγειο ενός σπιτιού, στο οποίο δεν είχε πρόσβαση η συντριπτική πλεοψηφία των κατηγορουμένων, διώχθηκαν συλλήβδην ως «τρομοκρατική οργάνωση». Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι ο ένας εξ αυτών έχει ξεκαθαρίσει πως οι συγκατηγορούμενοί του δεν γνώριζαν τίποτε. Εξήγησε πως παρά την απουσία στοιχείων, όπως οι τηλεφωνικές συνομιλίες, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ως μέλη μιας οργάνωσης, που η ίδια η Αντιτρομοκρατική παραδέχεται ότι δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Ο συνήγορος Πατρίκιος Πατρικουνάκος επεσήμανε πως το κατηγορητήριο, το παραπεμπτικό βούλευμα και η πρωτόβαθμη απόφαση βασίστηκε στη λογική συλλογικής ευθύνης, με μοναδικό στοιχείο την αντίληψη και όχι τα στοιχεία του αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας. Ανέρθηκε μάλιστα στη περίπτωση κατηγορούμενων, που ήταν μόλις λίγο καιρό στη χώρα και βρέθηκαν να καταδικάζονται ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, που υποτίθεται πως δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Η συνήγορος Ιωάννα Κούρτοβικ προσέθεσε πως υπάρχει μια έξαρση των διώξεων με βάση τον 187Α, γνωστό και ως «τρομονόμο», που επιτρέπει στις αρχές να μην υποχεώνονται να προσκομίσουν στοιχεία και τα δικαστήρια να μην αναζητούν τη τήρηση των εγγυήσεων υπερ του κατηγορούμενου. Μάλιστα, ανέφερε πως διώκονται αλληλέγγυοι για χρήματα που στέλνονται για την υποστήριξη των κρατουμένων, ως υποτιθέμενη χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, με τα ποσά να δεσμεύονται. Έκανε λόγο για μια δίωξη που στοχοποιεί έναν πολιτικό χώρο αλληλεγγύης, με δεκαετίες δράσης στην χώρα μας, μέσω ενός και μόνο μάρτυρα κατηγορίας, που εμφανίζεται σαν υπεράνθρωπος, να είναι πανταχού παρών.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο συνήγορος Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για μια δυσάρεστη έκπληξη, που αντιμετώπισε όταν διάβασε την πρωτόδικη απόφασης, αναφερόμενος επίσης στη λογική συλλογικής ευθύνης. Αναφέρθηκε στο αίτημα της υπεράσπισης να κρατηθούν πρακτικά με φωνοληψία, ώστε να μην επαναληφθούν οι παραχαράξεις, που οδήγησαν σε καταδίκες, καθώς και τη δέσμευση της προέδρου να μην γίνει το ίδιο σε αυτή τη διαδικασία. Ανέφερε πως ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός, εμφανίζεται στο δικαστήριο ως διάδικος, ο οποίος μάλιστα παραδέχθηκε πως αντιμετωπίζει τους κατηγορούμενους ως μάζα και κοπάδι, χωρίς καν να μπαίνει στη διαδικασία να προσκομίσει στοιχεία για τον κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά.

Ακολουθεί σε βίντεο ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδόθηκε από το TPP: