Μετά από μία μακρά συνεδρίαση, το βράδυ της Τετάρτης υπερψηφίστηκαν επί της αρχής οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από την κυβέρνηση Τσίπρα, με το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση να το υπερψηφίζουν. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το ζήτημα της κατ’ έγκληση δίωξης τραπεζικών στελεχών και για την αποδέσμευση εντός 18 μηνών, περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευθεί για υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Και οι δύο διατάξεις πέρασαν κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, το άρθρο 9 υπερψήφισαν 156 βουλευτές (σε σύνολο 251 ψηφισάντων), καταψήφισαν 87 βουλευτές, ενώ 8 βουλευτές ψήφισαν “παρών”. Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν 154 βουλευτές (σε σύνολο 249 ψηφισάντων) και κατά ψήφισαν 95 βουλευτές.

Τσιάρας υπέρ τραπεζιτών «για το καλό» των κόκκινων δανείων

«Εκείνοι που κρατούν τη ρομφαία της ηθικής, πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση επί των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

«Φροντίσατε να πλημμεληματοποιήσετε και την κακουργηματική απάτη και την υπεξαίρεση και να εκθέσετε τη χώρα μας κάνοντας πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία. Γι’ αυτά θα πείτε τίποτα; Δημιουργήσατε συνθήκες που εκθέτουν τη χώρα μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ελλάδα διασύρθηκε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στην GRECO, στον ΟΟΣΑ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Γι΄αυτά έχετε να πείτε κάτι; Ή θα δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό σε μια παράσταση ηθικής, όταν έχετε ξεχάσει τα δικά σας πεπραγμένα», είπε ο Κώστας Τσιάρας απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη που οδήγησε στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα. «Ξέρετε ότι ήδη παράγει αποτελέσματα ο δικός ποινικός κώδικας;» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι αποφυλακίζονται σωρηδόν βαρυποινίτες; Ξέρετε ότι πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, είχαν έκβαση που δημιούργησαν ερωτηματικά και ανησυχία στους Έλληνες πολίτες; Αυτή είναι η πραγματικότητα κύριε Τζανακόπουλε και την ξέρετε πολύ καλά. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν».

«Όταν κανείς θεωρεί απαράδεκτες παρεμβάσεις την ποινικοποίηση του να πετάει κανείς μια βόμβα μολότοφ, τη μετατροπή της υφ’ όρων απόλυσης για τα ισόβια, από τα 17 στα 22 χρόνια, την αυστηροποίηση των ποινών για τους βιαστές ανηλίκων, γι’ αυτούς που διακινούν αθώες ψυχές, τότε δεν έχουμε μόνο διαφορετική προσέγγιση αλλά διαφορετική αντίληψη για το δίκαιο της κοινωνίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τις αλλαγές που ψηφίστηκαν απόψε από τη Βουλή.

Ο υπουργός απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε η κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών στην κακουργηματική απιστία σε υποθέσεις δανείων. «Δυστυχώς, αφήσατε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτεθεί, με μια ερώτηση στον πρωθυπουργό η οποία θα συζητηθεί» είπε ο Κώστας Τσιάρας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της αυτεπάγγελτης δίωξης πάνω από τα τραπεζικά στελέχη και τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δεν μπορεί να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια.

Όσο για την επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέχεται ασυλία για τραπεζικά στελέχη των τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, ο Κώστας Τσιάρας παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ιδρύματα που έχουν επανειλημμένα ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά μια από τις τρεις ανακεφαλαοποιήσεις έγινε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη εισαγωγή μεταβατικής διάταξης που αφορά στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν γίνεται διαφορετικές Αρχές να έχουν διαφορετικούς χρόνους δέσμευσης. «Πρέπει να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο χρόνος της προσωποκράτησης πριν αποδοθεί κατηγορία, είναι 18 μήνες. Άρα έπρεπε να εναρμονίσουμε τους χρόνους και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες», είπε ο υπουργός.

Διαβάστε περισσότερα:

Ψηφίζουν ασυλία για τους τραπεζίτες και αυστηροποίηση των ποινών για τους υπόλοιπους

«Ποινικό δίκαιο στην κατεύθυνση του αστυνομικού κράτους και του αυταρχισμού» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι σαφές ότι έχετε πάρει διαζύγιο, ως παράταξη, από τον πολιτικό φιλελευθερισμό» δήλωσε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταγγέλλοντας την επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά τις αλλαγές στους Κώδικες.

«Αντί να σεβαστείτε τα πολύπλοκα ζητήματα αντεγκληματικής πολιτική και τις ουσιαστικές σταθμίσεις που πρέπει να αποτυπώνονται στον Ποινικό Κώδικα, τον υπονομεύετε από τα μέσα» κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο Δ. Τζανακόπουλος. Ακόμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία φόρτωσε όλα τα δεινά στους Κώδικες, ενώ σήμερα διατηρεί τον βασικό κορμό της μεταρρύθμισης, καθώς και πως τους χρησιμοποιεί για να πνίξει στον φόβο την ελληνική κοινωνία.

«Ακούω από το πρωί, όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους, να κάνουν λόγο για τρομοκράτες, για μολότοφ, για ένοπλες οργανώσεις, και διακρίνεται η επιδίωξη σας να ταυτίσετε και τον ΣΥΡΙΖΑ με όλα αυτά» δήλωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας στο στόχαστρο τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Όπως τόνισε, «αναπαράγουν αστόχαστα το non paper που έχει μοιράσει προφανώς η κυβέρνηση στους βουλευτές της συμπολίτευσης, για να τοποθετούνται “αν μπλοκ” και συγκροτημένα με το ίδιο ψεύδος: ότι δήθεν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κατοχή μολότοφ δεν είναι αδίκημα».

Μάλιστα, επικαλέστηκε και την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, που εξήγησε επανηλειμμένως ότι δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ της κατοχής μολότοφ που θεωρείται κακούργημα, ενώ την ίδια ώρα η κατοχή όπλου να θεωρείται πλημμέλημα. Όπως τόνισε, είτε θα είναι και τα δύο κακουργήματα, είτε πλημμελήματα.

«Εσείς θέλετε ποινικό δίκαιο στην κατεύθυνση του αστυνομικού κράτους και του αυταρχισμού. Εμείς θέλουμε ποινικό δίκαιο βασισμένο στην παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού. Αυτή είναι η κύρια και καίρια διαφοράς μας» τόνισε ακόμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την ασυλία στα ανώτατα τραπεζικά στελέχη, κατήγγειλε «παροχή απόλυτης ασυλίας, στα όρια της ασυδοσίας, στους τραπεζίτες», η οποία εν τέλει «ήταν και η βασική, η κεντρική επιδίωξη του νομοσχεδίου» που θα υλοποιηθεί με αυτή τη διάταξη και παρότι έχουν ασκηθεί διώξεις σε δεκάδες στελέχη τραπεζών για «τα θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ. και σε ΠΑΣΟΚ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, τα χρυσά χρόνια της ανάπτυξης, από τον κόπο και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Από το στόχαστρο του Δ. Τζανακόπουλου δεν γλίτωσε και ο Μάκης Βορίδης για τις εμπρηστικές του δηλώσεις υπέρ της αστυνομικής βίας, τονίζοντας πως «ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το ξύλο, στοιχείο του αναγκαστικότητας του δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει ευθέως και άμεσα θέση σε σχέση με αυτή την απαράδεκτη δήλωση. Και εσείς κ. Τσιάρα πρέπει να πάρετε άμεσα θέση για το αν αυτή η δήλωση αποτυπώνει και αντανακλά τις φιλελεύθερες αξίες στις οποίες ομνύετε», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή. Πραγματική ντροπή να ακούγονται αυτά τα πράγματα, από στόμα υπουργού ή και οποιουδήποτε πολίτη».

ΚΙΝΑΛ: Ανοιχτά πανεπιστήμια και όχι φαινόμενα ανομίας

Ευθύνη και αυτοσυγκράτηση, ενόψει του Πολυτεχνείου, καθώς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώσει τον αγώνα φοιτητών για δημοκρατία και για ελευθερία, ζήτησε από το βήμα της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την τροποποίηση στους Ποινικούς Κώδικες.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η θέση του κόμματός της είναι σαφής και κατηγορηματική: «Ανοιχτά πανεπιστήμια χώρος διακίνησης ιδεών, ασφαλή για φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Είμαστε ταυτόχρονα απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι ορθά παρενέβη η Αστυνομία για να αποκαλύψει το οπλοστάσιο στην ΑΣΟΕΕ, όμως η παρέμβασή της την επόμενη ημέρα ήταν περιττή. «Γι αυτό επέμενα στη πρότασή μου για το άσυλο το καλοκαίρι που εφ’ όσον είχε ψηφιστεί δεν θα επέτρεπε την αδικαιολόγητη βια όπως αυτή που έδειξαν τη Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ. Με την δική μας διάταξη θα είχαμε αποφύγει».

Ασκώντας έντονη κριτική στη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά, ανέφερε πως «θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε διαρκώς εγκλωβισμένοι σε ένα δίλημμα. Είτε τυφλή βία είτε θα επιστρέψουμε στον αυταρχισμό που επαναφέρει η ΝΔ ως κύρια επιδίωξη. Λέμε καθαρά όχι και στις δύο επιλογές, γιατί και οι δύο οδηγούν σε κλειστά πανεπιστήμια. Η μια από τις μπαχαλάκηδες και η άλλη από επικίνδυνες συγκρούσεις».

ΜέΡΑ25: Νόμος και τάξη μέσω εμφυλιοπολεμικού κλίματος

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υπογράμμισε ότι «σε μια ευνομούμενη χώρα, η βία είναι ανεπίτρεπτη, η ανομία είναι ανεπίτρεπτη. Σε μια χώρα όμως που κυβερνάει η ανομία και η πιο παρασιτική ολιγαρχία δυστυχώς η βία είναι αναπόφευκτη. Εμείς την απορρίπτουμε επειδή, όπως είπε ο Γκάντι, ακόμη κι όταν δείχνει η βία να φέρνει κάτι καλό, αυτό είναι πρόσκαιρο, ενώ το καλό είναι μόνιμο. Το ίδιο και για την ανομία. Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας, και την χειρότερη που είναι η φτώχεια και την καταδίκη να ζει κανείς αναξιοπρεπώς. Μια κατάσταση που στη χώρα μας την χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς έχει επιβληθεί στους πολλούς από τους ολίγους».

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 αναφέρθηκε ειδικότερα σε σειρά διατάξεων των νέων Κωδίκων, τονίζοντας πως αυτό το νομοσχέδιο θα το έφερνε κάποιος που θα ήθελε να σπείρει διχόνια.

«Θα προχωρούσε σε μια σειρά από ρυθμίσεις που θα έδιναν ασυλία στους τραπεζίτες, αν κάποιος διαμαρτυρόταν για έναν πλειστηριασμό θα νομοθετούσε ότι θα μπορούσε να πάει στη φυλακή, θα εισήγαγε ένα ιδιότυπο, ιδιώνυμο στα συμβολαιογραφεία την ώρα που τα δάνεια του ελληνικού λαού πωλούνται στα αρπακτικά και θα χρησιμοποιούσε το βήμα της Βουλής για να πει στον λαό ότι τον διαπαιδαγωγούμε για το τί είναι ευνομούμενη πολιτεία αυστηροποιώντας έναν Ποινικό Κώδικα του οποίου το βασικό πρόβλημα δεν ήταν ότι είναι αυστηρός, ήταν πως δεν εφαρμοζόταν» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης, συνεχίζοντας την κριτική του.

«Αυτά θα έκανε κάποιος αν ήθελε να σπείρει την αίσθηση του θυμού που γεννάει την βία και την ανομία» υπογράμμισε ακόμα, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα βλέπουμε «την ανομία να μπαίνει σε νέα δίνη και να εξελίσσεται με τρόπους που πρέπει όλοι να καταδικάζουμε». Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στα στελέχη του ΜέΡΑ25 που προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης ενώ πήγαν απλώς να διαμαρτυρηθούν, κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου.

«Εισάγετε την έννοια του νόμου και της τάξης μέσω ενός τέτοιου εμφυλιοπολεμικού κλίματος;» κατηγόρησε την κυβέρνηση, σχολιάζοντας τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ.

«Δεν έπρεπε να κλείσει ποτέ το πανεπιστήμιο. Αυτό αποτελεί τεράστια ήττα του ανοιχτού πανεπιστημίου που λέτε ότι πρεσβεύετε. Μπήκαν στο πανεπιστήμιο φοιτητές για να απαιτήσουν το δικαίωμα να κάνουν μάθημα και δημιουργήθηκε μια εντελώς άλλη κατάσταση από αυτή που επιθυμούμε για ανοιχτά πανεπιστήμια» τόνισε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «αφήστε την ειρήνη να εξελιχθεί μόνη της μέσα στα πανεπιστήμια. Αφήστε την πανεπιστημιακή κοινότητα να βρει τις ισορροπίες της. Τα λουκέτα και οι διμοιρίες των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια δεν είναι λύση, είναι αυτό που επιταχύνει την βία και την ανομία μέσα στα Πανεπιστήμια».