«Ήμασταν με τον αδερφό μου, την κοπέλα του και την αδερφή της. Δεν είχε βγάλει ακόμα το δίπλωμα, τώρα που θα γινόταν 18 θα πήγαινε να το βγάλει. Είχαμε πάρει το αυτοκίνητο για βόλτα. Πηγαίναμε από την Αλίαρτο προς το Λεοντάρι Θηβών. Του έκαναν σινιάλο του αδερφού μου να σταματήσει αλλά επειδή είχε στροφές εκεί, δεν ήθελε γιατί φοβήθηκε μήπως ερχόταν κάποιος και γινόταν κάνα τρακάρισμα», λέει συγκεκριμένα στο newsit.gr. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει πως «φοβήθηκε ο αδερφός μου επειδή είχαμε και τα κορίτσια μέσα. Λίγο πιο πέρα, στα 800 μέτρα άναψε τα αλάρμ και σταμάτησε».

«Δεν φταίω»

Ο αδερφός του νεαρού νεκρού και αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει ότι «ο αστυνομικός κατέβηκε από το αμάξι με νεύρα, πλησίασε, χτύπησε με το όπλο το τζαμί, από την μεριά του αδερφού μου με δύναμη. Άνοιξε την πόρτα ο αδερφός μου, δεν πρόλαβε να κατέβει και ο αστυνομικός του έριξε δύο κλωτσιές στα πλευρά, μια στα πόδια, στο καλάμι, τον άρπαξε από την μπλούζα και τον πυροβόλησε. Γέμισε η άσφαλτος αίματα του αδερφού μου. Χωρίς να κάνει τίποτα. Υπάρχουν μαρτυρίες. Ούτε καταδίωξη, ούτε τίποτα. Εκείνη την στιγμή δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εγώ και τα δύο κορίτσια».

Με τη σειρά του, αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι όταν βρέθηκε στο σημείο αστυνομικός κρατούσε το παιδί, φώναζε «δεν φταίω», ενώ το παιδί ψυχορραγούσε.

Η σορός του 17χρονου μεταφέρθηκε στην Αθήνα προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστή και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το OPEN, φέρει τραύματα στην παλάμη και τον θώρακα.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο εμπλεκόμενος αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, ενώ παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού.

Θείος θύματος: «Ένας γείτονας τα είδε όλα, το παιδί δεν έφερε καμία αντίσταση»

«Δήλωσε ο αστυνομικός ότι χτυπήθηκε το παιδί στον θώρακα, ότι πήγε να του πάρει το όπλο από τα χέρια. Ποιο όπλο να του πάρει; Ο μισός είχε βγει από το αμάξι έξω» τόνισε ο θείος του θύματος μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

«Υπάρχει ένας γείτονας που τα είδε όλα και δήλωσε ότι το παιδί είχε κατέβει ο μισός και δεν έφερε καμία αντίσταση στον αστυνομικό. Δεν πήγε να αρπάξει κανένα όπλο» τόνισε ακόμη. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι δεν έγινε καμία κλήση στο ΕΚΑΒ μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού. «Όσοι δηλώνουν ότι κάλεσαν το ΕΚΑΒ είναι όλα ψέματα» υπογράμμισε.

Ξάδερφος 17χρονου: «Σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε εν ψυχρώ»

«Ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε εν ψυχρώ» είχε δηλώσει επίσης ο ξάδερφος του 17χρονου περιγράφοντας το αιματηρό περιστατικό, όπως του μεταφέρθηκε από τον αδερφό του θύματος, ο οποίος ήταν μάρτυρας στο σημείο.

«Πηγαίνανε στο Λεοντάρι να αφήσουν τις κοπελιές με τον αδερφό του, τους είδε η αστυνομία και τους κάνανε σινιάλο. Ντάξει, μικρά παιδιά, μυαλό πάνω από το κεφάλι, δεν σταμάτησαν. Και τους τρέχανε μετά στο Λεοντάρι. Σταμάτησε και βγήκε ο αστυνομικός έξω, του χτύπησε με το όπλο στο παράθυρο του αυτοκινήτου και άνοιξε την πόρτα ο αστυνόμος και του έκανε μπουνιές και κλωτσιές στα πλευρά του», σημείωσε ο ξάδερφος του νεκρού 17χρονου.

Όπως συμπλήρωσε, «επειδή αντέδρασε και λίγο το παιδί, σήκωσε όπλο ο αστυνομικός. Και το παιδί είχε τα χέρια του μπροστά και του πέρασε η σφαίρα ανάμεσα από τα δάχτυλα και χτύπησε πάνω του».

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, ο 17χρονος δεν επιχείρησε να πιάσει το όπλο του αστυνομικού. «Έχω μάρτυρες τον αδερφό του και τις κοπέλες που ήταν μαζί. Ψέματα όλα. Δεν έκανε τίποτα, ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Έβαλε τα χέρια του το παιδί ανάμεσα στο πρόσωπό του γιατί έβγαλε ο αστυνομικός στο πρόσωπο να πυροβολήσει… Και πώς κάνουμε την αντίδραση να φοβηθούμε, τα χέρια του το παιδί τα έβαλε στο πρόσωπο και φοβήθηκε έτσι όπως έκανε ο αστυνομικός, τον χτύπαγε».

EΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Ρατσισμός και μισαλλοδοξία

«Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της για το περιστατικό η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ρομά, Ελλάν Πασσε.

Αναλυτικά:

Μια ακόμα συντριπτική ανακοίνωση

Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας.

Μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023, 17χρονος Ρομ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, έπειτα από καταδίωξη. Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομ, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται».

Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;

Ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα. Πάντα για Ρομά.

Ελπίζουμε ειλικρινά να είναι το τελευταίο και θα εργαστούμε εντατικά για αυτό.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του παιδιού και είναι δίπλα τους.