Μόλις λίγες εβδομάδες πριν ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ την πρώην σύζυγό του και μια φίλη της έξω από το σούπερ μάρκετ όπου εργαζόνταν στην Κηφισιά. Ο δράστης απέδωσε τις πράξεις του στη συναισθηματική φόρτιση για την επιμέλεια των δύο παιδιών τους καθώς και για τη μη αποδοχή του χωρισμού τους, ενώ επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα. Πληθώρα μέσων ενημέρωσης είχαν δει μια οικογενειακή τραγωδία πίσω από την είδηση της διπλής γυναικοκτονίας, έναν άνδρα βασανισμένο που δεν μπορούσε να δει τα παιδιά του.

Χθες, το πρωτοσέλιδο του ενημερωτικού εντύπου Star Press έγραφε για έναν φοιτητή Ιατρικής που η «αναγκαστική» συγκατοίκηση λόγω καραντίνας τον τρέλανε και στραγγάλισε τη φίλη του. Ο δράστης είναι «ο φοιτητής Ιατρικής», ενώ οι μόνες λέξεις που βρέθηκαν να περιγράφουν το θύμα είναι η ηλικία της και ότι «βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα τους». Η ακαδημαϊκή ιδιότητα του θύτη και ο ενδεχόμενος πρότερος έντιμος βίος θα ήταν μία αναμενόμενη υπερασπιστική γραμμή από τους δικηγόρους του στο δικαστήριο, εξάλλου είναι κλασικά αυτού του τύπου τα επιχειρήματα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ένας ταλαντούχος νέος, που δεν είχε δώσει δικαιώματα, με κοινωνικό στάτους και πολλά υποσχόμενη ακαδημαϊκή πορεία που θόλωσε λόγω του εγκλεισμού και της πίεσης της καραντίνας.

Μάλιστα, η συγκατοίκηση παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα εξαναγκασμού λόγω της καραντίνας λες και πιο πριν ο δράστης δεν διέμενε στο ίδιο διαμέρισμα με την 27χρονη γυναίκα.

Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο περιπτώσεις; Η δημοσιογραφική ευρηματικότητα πρόλαβε τους δικηγόρους και έφτιαξε την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορούμενων πριν ακόμα οι υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια. Και αυτό δεν μας κάνει εντύπωση.

Όμως, την ώρα που ο αριθμός των καταγγελιών για περιστατικά βίας γυναικών εντός του σπιτιού αυξάνει κατακόρυφα παγκοσμίως, και ενώ η δυνατότητα των γυναικών να αναζητήσουν βοήθεια σε υπηρεσίες μειώνεται λόγω του εγκλεισμού με τους βασανιστές τους, δεν υπάρχει χώρος η καραντίνα να γίνει υπεράσπιση για αυτούς. Από την Κίνα μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο.

Όχι πολύ μακριά από εμάς, πριν λίγες ημέρες, αστυνομικοί αρνήθηκαν να παραλάβουν μήνυση θύματος ενδοοικογενειακής βίας χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον κορονοιό. Μόνο μετά την κοινωνική κατακραυγή η γυναίκα κατέθεσε κανονικά στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο κορονοιός σκοτώνει, όμως σκοτώνει και η έμφυλη βία. Όπως εύστοχα έχει γραφτεί στο διαδίκτυο, κάποια χέρια όσο και να τα πλύνεις μένουν πάντα βρώμικα. Ας μην τα ξεπλύνουμε εμείς, είτε ως άτομα, είτε ως μέσα ενημέρωσης, είτε ως σύνολο.

 

*Η Γραμμή SOS 15900 είναι μία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με ένα φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.