Η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου στην ισπανική πρωτεύουσα, η οποία -σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα- αναμένεται να μετατραπεί σε φρούριο, επιστρατεύοντας πάνω 10.000 αστυνομικές και άλλες δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με  τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RTVE, θα είναι «η μεγαλύτερη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στην πρόσφατη ιστορία» της Ισπανίας. Στη σύνοδο αναμένεται να χαρακτηριστεί ως εχθρική χώρα η Ρωσία, και να επιβεβαιωθεί η επέκταση του ΝΑΤΟ και σε άλλες ηπείρους – είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ των προσκεκλημένων παρατηρητών βρίσκεται και η Ιαπωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινηματικές, αριστερές και κομμουνιστικές συλλογικότητες καλούν σε «μια Συνοδο Κορυφής για την Ειρήνη» τις ίδιες μέρες, στην Μαδρίτη, ζητώντας επίσης τη συνδρομή, δια της υπογραφής σχετικού ψηφίσματος, όσων δεν μπορούν να πάνε.

Το κάλεσμα της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στη Μαδρίτη έχει ως εξής:

Διαλύστε το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, έχοντας ήδη αφήσει ίχνη καταστροφής από τη Γιουγκοσλαβία μέχρι το Αφγανιστάν

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ!

  • Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί. Η συμμαχία δεν έχει καμία νομιμοποίηση και σπέρνει μόνο απελπισία.
  • Το ΝΑΤΟ προσποιείται ότι τα στενά του συμφέροντα είναι παγκόσμια. Το ΝΑΤΟ παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και χρησιμοποιεί κυνικά έννοιες όπως «δημοκρατία» και «ανθρώπινα δικαιώματα». Από την ίδρυσή του, το ΝΑΤΟ είχε αυταρχικά, φασιστικά και αποικιοκρατικά καθεστώτα ως μέρος της συμμαχίας του.
  • Το ΝΑΤΟ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ έχουν διαταράξει και αποσταθεροποιήσει τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη. Τώρα, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει έναν «νέο ψυχρό πόλεμο» εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα της Κίνας- το ΝΑΤΟ δρα εναντίον προοδευτικών κυβερνήσεων σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο.
  • Το ΝΑΤΟ καθοδηγεί την παγκόσμια κούρσα των εξοπλισμών. Το ΝΑΤΟ, τα μέλη του οποίου πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για τον στρατό, είναι υπεύθυνο για περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου εμπορίου όπλων.
  • Η πυρηνική ατζέντα του ΝΑΤΟ θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή μας. Το ΝΑΤΟ απορρίπτει τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και η συμπεριφορά του ΝΑΤΟ να μοιράζεται τα «προωθημένα» πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται σε αντίθεση με το γράμμα της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
  • Το ΝΑΤΟ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος στον κόσμο. Ο αμερικανικός στρατός είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός ρυπαντής στον κόσμο, υπεύθυνος για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από χώρες στο μέγεθος της Πορτογαλίας (επιμένει να εξαιρεί τις στρατιωτικές εκπομπές από τις εκθέσεις ανά χώρα). Το ΝΑΤΟ λειτουργεί ως η αστυνομική δύναμη των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών που ρυπαίνουν με άνθρακα.
  • Το ΝΑΤΟ δημιουργεί φτώχεια και ανισότητα. Η κούρσα των εξοπλισμών αντιτίθεται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων – εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, κοινωνική ασφάλιση και ορθολογική ενεργειακή πολιτική. Ο παγκόσμιος πόλεμος δημιουργεί ακραία δεινά και τη μεταναστευτική κρίση.

Ναι στην Ειρήνη

  • Χρειαζόμαστε ένα μη στρατιωτικό σύστημα ασφάλειας, χωρίς πυρηνικά όπλα, υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Υποστηρίζουμε μια ενεργητική πολιτική ειρήνης, όπου οι συγκρούσεις τερματίζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
  • Επένδυση στην κοινωνική πρόοδο, όχι στον πόλεμο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαφορετική αντίληψη για την ασφάλεια. Μια κοινή και ανθρώπινη ασφάλεια που ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες και καταπολεμά την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα, τη φτώχεια και τη βία και βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό.
  • Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική πρέπει να δεσμευτούν για τον αφοπλισμό. Η έννοια της Ζώνης Ειρήνης – που υιοθετήθηκε από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, τον Νότιο Ειρηνικό και την Κεντρική Ασία – πρέπει να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Βόρειας Αμερικής.

Πορευτείτε μαζί μας ενάντια στο ΝΑΤΟ για να οικοδομήσουμε έναν Κόσμο Ειρήνης.

Υπογραφές οργανώσεων:

AIP (Διεθνής Συνέλευση των Λαών), Διεθνής
Καλλιτέχνες για έναν κόσμο χωρίς πολέμους και βία, Γαλλία
ATTAC, Ουγγαρία
AWMR (Associazione Donne della Regione Mediterranea), Ιταλία
Capire, Διεθνής
CND (Εκστρατεία για τον πυρηνικό αφοπλισμό), Βρετανία
Code Pink, Καναδάς
COMAC, Βέλγιο
Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας
COSAL (Επιτροπή αλληλεγγύης προς τη Λατινική Αμερική), Ισπανικό κράτος
Cubanismo, Βέλγιο
Donne in nero di Parma, Ιταλία
INTAL, Βέλγιο
IPB, Διεθνής
Izquierda Unida, Ισπανικό κράτος
LE MOUVEMENT DE LA PAIX, Γαλλία
Κίνημα Δημοκρατικών Γυναικών, Ισπανικό κράτος
Mundo Sin Guerras y Sin Violencia Internacional, Ισπανικό κράτος
No Cold War, Διεθνή
ΟΧΙ στον πόλεμο – ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ Διεθνής
Parti de la Démondialisation (Pardem), Γαλλία
Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας
Παναφρικανισμός σήμερα, Διεθνής
Potere al Popolo, Ιταλία
Peoples Dispatch, Διεθνής
Plataforma de solidaridad con los pueblos del Mediterráneo, Διεθνής
PTB – PVDA Βέλγιο
Rifondazione Comunista, Ιταλία
Sindicat co.bas comissions de base Catalunya
SOAW, Χιλή
Socialismo 21, Ισπανικό κράτος
Αλληλεγγύη στη Λατινική Αμερική, Νορβηγία
Σταματήστε τον πόλεμο Βρετανία
Μετασχηματίστε την Ευρώπη! Διεθνής
Τριηπειρωτικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών

Veteranos Por la Paz España, Ισπανικό κράτος
Vrede, Βέλγιο
Whatcom Peace & Justice Center, ΗΠΑ
WILPF, Βρετανία
WILPF, Ισπανικό κράτος
Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, Διεθνής

Υπογραφές από οργανώσεις, συλλογικότητες και ιδιώτες συγκεντρώνονται στον παρακάτ σύνδεσμο:

sign the declaration