«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια συζήτηση στρατηγικής φύσεως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή – ένα ζήτημα που θα συνεχίσει να τους απασχολεί και στο μέλλον. Δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα, ούτε προβλεπόταν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται η ΕΡΤ.

Η ΕΕ -που τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών είναι ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους παγκοσμίως και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική της επιρροή για να ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές κινήσεις. Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, η ΕΕ έχει ως επί το πλείστον αγνοηθεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πέρα από αυτό, οι «27» καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι εδώ και καιρό διχασμένοι αναφορικά με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Η Αυστρία και η Γερμανία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Ισραήλ και στον αντίποδα, Ισπανία και Ιρλανδία εστιάζουν στην άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η δολοφονία αθώων πολιτών πρέπει πραγματικά να σταματήσει. Η ΕΕ πρέπει να ενωθεί εάν θέλουμε να διαδραματίσουμε σοβαρό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση, και νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε, διότι θα επωμιστούμε τις συνέπειες εάν τα πράγματα πάνε περαιτέρω προς μια κακή κατεύθυνση», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

«Έχουμε τώρα μια σαφή πλειοψηφία χωρών εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζητούν κατάπαυση του πυρός. Νομίζω ότι αυτή είναι και η άποψη των λαών της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία ή δικαιολογία για αυτό που συμβαίνει εκεί» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ.

Αλλά η πρωθυπουργός της Εσθνονίας, Κάγια Κάλλας, ήταν λιγότερο κατηγορηματική. «Στον ΟΗΕ (σ.σ. στη Γενική Συνέλευση της 12ης Δεκεμβρίου) δεν ήμασταν ενωμένοι ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά θα ακούσουμε τις ανησυχίες και όπως κάνουμε πάντα θα προσπαθήσουμε να βρούμε συμβιβασμούς» δήλωσε η Κάλλας στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ένα εσωτερικό έγγραφο συζήτησης για την περαιτέρω πορεία -ένα κείμενο που είδε και επικαλείται το Associated Press- επιμένει ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια «συνολική προσέγγιση». Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια προσέγγιση «ολόκληρης της Παλαιστίνης» που θα έχει τη Γάζα ως μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους παραμένει η πιο βιώσιμη επιλογή.

Οι προσπάθειες της ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υποστήριξη μιας διεθνούς διάσκεψης, μόνο «όχι ως μεμονωμένο γεγονός, αλλά ως μέρος ενός σχεδίου ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να προσκαλούνται χωριστά σε συναντήσεις της ΕΕ «για να διατηρηθεί ο διάλογος και με τους δύο».

Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης

«Αποφασίστηκαν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για τη διαχείριση της μετανάστευσης, δυστυχώς δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ενημέρωσε δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων ΕυρωπαΪκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη συνέχεια, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι η διακήρυξη των Αθηνών, αποτελεί σημαντικό βήμα που προσδιορίζει τα βήματα που θα ακολουθήσουν και ότι θα μας «οδηγήσει στο δύσκολο ζήτημα οριοθέτησης της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας»

«Όλες οι αποφάσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο παίρνονται με ομοφωνία. Δεν βλέπω αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η Ουγγαρία δεν άσκησε βέτο στην απόφαση της Συνόδου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Μολδαβίας.

«Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στην προσέγγιση των δυτικών Βαλκανίων με την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ωστόσο σημείωσε πως «το θέμα του Φρέντι Μπελέρη έχει να κάνει με το κράτος δικαίου δεν είναι διμερές. Προσβλέπουμε να επιλυθεί το θέμα και να μην υπάρξει παρέμβαση στην εκλογή του».

Εκτίμησε πως πιθανόν να γίνει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ για το θέμα της εισαγόμενης ακρίβειας είπε πως «Ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Ειδικότερα αναφερόμενος στην ακρίβεια τόνισε: «Είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δίνουμε όλη την ενέργεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε, τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι αναπτυξιακό μέρισμα και είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο στην αγορά σε πολλά επίπεδα, όμως ο μόνιμος τρόπος είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20% και αυτό θα μείνει όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να στηρίζει».

«Οι τιμές βενζίνης έχουν μειωθεί κατά 11% και είναι η μεγαλύτερη μείωση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είπε πως «δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Είναι προφανές ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά. Θα συνεχίσουμε έτσι για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου»

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή επανέλαβε πως «υποστηρίζουμε την πολιτική λύση των δύο κρατών».