Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέρχονται για μία ακόμη φορά στις Βρυξέλλες στην προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θεωρητικά θα δοθεί μέσω επιχορηγήσεων και δανείων μνημονιακών δεσμεύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες της Ένωσης που έχουν πληγεί οικονομικά.
Επιπλέον, απόφαση πρέπει να ληφθεί και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, ενώ αναμένεται να τεθούν και ζητήματα όπως αυτό της Τουρκίας αλλά και του Brexit.
Η Επιτροπή προτείνει επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1,8 τρισ. ευρώ:
- αναθεωρημένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 1.100 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027
- προσωρινή ενίσχυση 750 δισ. € – Next Generation EU
Πρόκειται στην ουσία για αύξηση του προϋπολογισμού με σκοπό τη χρηματοδότηση του Ταμείου.
Οι 27 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε διαμάχη για μήνες σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης του οικονομικού σοκ από τον κορονοϊό. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, πρότεινε το πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο διανομής αυτών των χρημάτων, τον τρόπο επίβλεψης της εφαρμογής τους αλλά και ακόμη αν απαιτείται ένα τόσο υψηλό ποσό.
Η Παρασκευή σηματοδοτεί την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών από την έναρξη της πανδημίας. Υπάρχει η ελπίδα ότι η σύνοδος κορυφής θα βοηθήσει τους ηγέτες να πλησιάσουν σε μια συμφωνία σχετικά με το ταμείο, αλλά οι διαπραγματεύσεις τους θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το σαββατοκύριακο.
Επιπλέον, ένα από τα κολλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επενδυθούν αυτά τα χρήματα στις χώρες της ΕΕ. Η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι τα κράτη-μέλη να παρουσιάζουν μεταρρυθμιστικά μέτρα, στα οποία θα καθορίζονται οι τομείς όπου θα πέσουν τα χρήματα.
Ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο είναι ο τρόπος αποπληρωμής του νέου χρέους. Η τελευταία πρόταση προτείνει την επιβολή φόρου άνθρακα, εισφοράς στα πλαστικά απόβλητα και ψηφιακών δασμών. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των 27 σχετικά με αυτούς τους φόρους, όπως σημειώνει το CNBC.
«Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι»
Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».
«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το Euronews, το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Είναι εφικτή μια λύση
Την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
«Εάν τα κάνουμε σωστά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί» τόνισε και επισήμανε: «όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν».
Τέλος, η Πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε: «ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση που έχει σχέση με τον κορωνοϊό με έναν πειστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με το Νext Generation Eu. Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά να εκσυγχρονίσουμε την Ένωσή μας και να πάμε μπροστά την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την ψηφιοποίηση».
«Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής. «Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος.
Ενδεικτικές της στάσης της Ολλανδίας για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν οι δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε «μη αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το ταμείο της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.
Τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. «Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ».
Φινλανδία: «Θα δούμε πώς θα πάει»
«Έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο μπροστά μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν. «Νομίζω ότι έχουμε και πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, οπότε θα δούμε πώς θα προχωρήσει. Αλλά ελπίζω σε αυτό το σημείο και ελπίζω ότι θα βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ότι κάθε κράτος μέλος θα έχει τη γνώμη του, και επίσης προθυμία να βρούμε συμβιβασμούς από κοινού».
Οι θέσεις της κυβέρνησης
Στη χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε δηλώσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και Τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.