Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι διαπραγματεύσεις για τους  27 ηγέτες των χωρών – μελών της Ε.Ε. οι οποίοι εμφανίστηκαν διχασμένοι σε βασικά σημεία για τον κοινό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους περίπου 1,8 τρισ. ευρώ.

Πιθανότατα θα διαπραγματευόμαστε μέχρι τη Δευτέρα, δήλωσε νωρίτερα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν σε δημοσιογράφους. Είναι σαφές ότι το κράτος δικαίου πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας για να μπορέσει η Φινλανδία να το αποδεχθεί, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, παρά τις διαπραγματεύσεις επί τρεις ημέρες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το ύψος των επιχορηγήσεων.

Κατά την ίδια πηγή, οι «φειδωλοί» του Βορρά θεωρούν τα 350 δισ. ευρώ ως το μέγιστο αποδεκτό ποσό, τη στιγμή που άλλες χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία- θεωρούν ότι οι επιχορηγήσεις δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 400 δισ. ευρώ.

Πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισ. ευρώ να πέσουν στα 700 δισ. και να υπάρξει αναλογία 50-50 σε δάνεια και επιχορηγήσεις.

Μάλιστα, είναι πιθανό οι συζητήσεις να παραταθούν και τη Δευτέρα.

Οι «φειδωλοί» για να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 350 δισ. ή υψηλότερου απαιτούν υψηλότερες επιστροφές (rebates) σε μετρητά από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Οι υποστηρικτές των επιχορηγήσεων έναντι των δανείων, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξακολουθούν να απαιτούν τουλάχιστον 400 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες ανώτερου διπλωμάτη της ΕΕ που μίλησε στο Politico.

«Στην ιδανική περίπτωση, η συμφωνία των ηγετών θα πρέπει να είναι φιλόδοξη όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με όσα έχει προτείνει η Επιτροπή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο πρακτορείο Reuters.

«Από την άποψή μου, είναι καλύτερο να συμφωνηθεί ένα φιλόδοξο εργαλείο σε αυτές τις γραμμές, ακόμα κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος. Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε κάτι φιλόδοξο και όχι γρήγορο» είπε.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους «φειδωλούς»  (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις ο Σαρλ Μισέλ αύξησε τις επιστροφές που λαμβάνουν από τις εισφορές τους στον προϋπολογισμό όπως και το ποσό που διακρατούν από τα έσοδα των τελωνείων της Ε.Ε. οι χώρες από 15% σε 20%, κάτι που θα σήμαινε μεγάλα κέρδη ειδικά για την Ολλανδία καθώς έχει κάποια απ’ τα μεγαλύτερα λιμάνια.

«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα»

Την Κυριακή το πρωί, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «σε αυτό το σημείο έχουμε εργαστεί αρκετά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μέγεθος του Ταμείου, το πώς θα γίνεται η διαχείρισή του, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου. Ακόμη δεν μπορώ να πω εάν θα υπάρξει λύση. Υπάρχει καλή διάθεση, αλλά και διαφορετικές απόψεις. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσω να πιέζω για συμφωνία, όμως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα».

Κάλεσμα ενότητας από Μισέλ

Ο Σάρλ Μισέλ δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού δείπνου των ηγετών ότι «σήμερα, παγκοσμίως, έχουμε ξεπεράσει τους 600.000 θανάτους και αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση».

«Ήταν σημαντικό να χτιστεί ενότητα μεταξύ μας να ακούσουμε ο ένας τον άλλο», είπε προσθέτοντας πως ο ίδιος έχει ακούσει προσεκτικά τον κάθε έναν ξεχωριστά. Αφού αναφέρθηκε στους συμβιβασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής (από τα ποσά των επιχορηγήσεων μέχρι τις επιστροφές στον προϋπολογισμό), κάλεσε τους ηγέτες να παρουσιάσουν ένα μέτωπο ενότητας ενώπιον των Ευρωπαίων πολιτών και της ανθρωπότητας.

«Το ερώτημα είναι επομένως το ακόλουθο: είναι οι 27 ηγέτες υπεύθυνοι έναντι των λαών της Ευρώπης, και μπορούν να οικοδομήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη… Ή, με δάκρυα, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, που υπονομεύεται από τη δυσπιστία;», ρώτησε.

«Η επιθυμία μου είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία και οι ευρωπαϊκές εφημερίδες να έχουν αύριο πρωτοσέλιδο το γεγονός ότι η Ε.Ε. πέτυχε μια αδύνατη αποστολή. Αυτό έχω στην καρδιά μου», είπε μέσω συναισθηματικής φόρτισης.

Η ένταση Κόντε με Ρούτε

«Μπορεί να είσαι ήρωας στην πατρίδα σου για λίγες ημέρες, αλλά έπειτα από λίγες εβδομάδες θα είσαι υπόλογος σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που μπλόκαρες μια συμφωνία» φέρεται να είπε ο Τζουζέπε Κόντε στον Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με Ιταλό αξιωματούχο που επικαλείται το Politico.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως το τελικό κόστος για το σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερο εάν η Ε.Ε. αποτύχει να δράσει άμεσα.

Ανάμεσα στα 350 δισ. και τα 400 δισ.

Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί για επιχορηγήσεις ύψους 375 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο ανάκαμψης, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αντιτίθεται σε μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Politico.

Η θέση της Γερμανίδας Καγκελάριου για ένα τέτοιο σενάριο, ήταν λιγότερο σαφής, με έναν αξιωματούχο να λέει ότι ήταν δεκτική στην ιδέα, ενώ ένας άλλος είπε ότι ήταν αντίθετη, σύμφωνα με το δημοσίευμα..