Με μία πρωτοφανή εικόνα αποκλεισμού της πλατείας Βαρνάβα, πολύ πριν τις 9 το βράδυ που ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ήρθαν την Παρασκευή οι περίοικοι, καθώς από νωρίς το απόγευμα, μέλη της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων, την ώρα που αστυνομικοί διενεργούσαν ελέγχους στα έγγραφα μετακίνησης των διερχόμενων.

Απ’ ότι φαίνεται, η αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διάλεξε αυτόν τον τρόπο για να «ελέγξει» την κατάσταση, απέναντι στο φαινόμενο συνωστισμού πολιτών που έχει παρατηρηθεί στο ίδιο μέρος.

Όπως αναφέρεται, η αστυνομία εκτός από την παρουσία των αστυνομικών της ΟΔΟΣ ως «σκιάχτρα» στην πλατεία και τους ελέγχους τριγύρω, είχε αποκλείσει και την πρόσβαση από την οδό Υμηττού προς την Εμπεδοκλέους, ενώ είχαν στηθεί και περιπολικά στους γύρω δρόμους.

Ωστόσο, σε μία άλλη αθηναϊκή πλατεία, αυτή του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς αρκετός ήταν ο κόσμος που συνέρευσε εκεί, με τις αναφορές να κάνουν λόγο ακόμα και για εκατοντάδες άτομα, χωρίς την τήρηση αποστάσεων.

Είναι προφανές πως η αντιπαραβολή των δύο εικόνων από δύο πλατείες της Αθήνας που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για το γεγονός πως αποτελούν πόλο έλξης για πολίτες, γεννά ερωτήματα για το ποιος είναι τελικά ο σχεδιασμός της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους συνωστισμούς πολιτών, αφού ο αποκλεισμός της μίας πλατείας φαίνεται πως ίσως οδήγησε στον ακόμα περισσότερο κόσμο στην άλλη που παρέμεινε ελεύθερη.