Χθες το απόγευμα η αστυνομία αποφάσισε να αποκλείσει ξανά την πλατεία Αγ. Ιωάννη (πάνω πλατεία) της Αγίας Παρασκευής με αστυνομικούς της ομάδας ΟΔΟΣ αλλά και περιπολικά και ΟΠΚΕ πέριξ της πλατείας, για τον έλεγχο των εισερχομένων.

Όπως μεταδίδει το τοπικο μέσο amarysia.gr, την περασμένη εβδομάδα, προηγήθηκε  επιστολή του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την κατάσταση στην πλατεία Άη Γιάννη. Μάλιστα, η διοίκηση του Δήμου πήρε πρωτοβουλία να καλέσει το κυβερνητικό στέλεχος στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, ενώ η ίδια πρόσκληση απευθύνθηκε, επίσης, σε όλους τους εκλεγμένους βουλευτές του Βορείου Τομέα, τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής και εκπροσώπους του τοπικού συλλόγου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και σήμερα στην περιοχή και γύρω από την πλατεία, ενώ έχουν σημειωθεί και περιστατικά επιβολής προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι τέτοια εποχή το 2020 με καταστολή και δακρυγόνα διαχειρίστηκαν οι αρχές τον συνωστισμό ατόμων στην πάνω πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Τότε. μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «υπαίθριο πάρτι», παρά το γεγονός ότι αποτελούσε την από καιρό συνήθη βραδινή συνάντηση ατόμων της περιοχής και τον δήμαρχο να προσπαθεί να παρουσιάσει την πλατεία ως άβατο καθώς και τους πολίτες που βρέθηκαν εκεί ως κατοίκους άλλων περιοχών.

ΜΑΤ, κυνηγητό και δακρυγόνα για τους νέους που μαζεύονται στην πλατεία Αγίας Παρασκευής

Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό εξέδωσε το «Φυσάει Κοντρα» στην Αγία Παρασκευή», τονίζοντας ότι «θέλουμε δημόσιους χώρους ανοιχτούς και όχι κλειδωμένους. Θέλουμε πάρκα και γήπεδα ικανά να μας χωρέσουν όλους, για να μπορεί η ίδια η ζωή μας να περιβάλλεται από χαρά και δημιουργικότητα, απέναντι σε κάθε λογική εμπορευματικής διαχείρισης των δημόσιων χώρων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ένα χρόνο μετά, λες και πρόκειται για κάποιου είδους περίεργη επετειακή γιορτή, η αστυνομία από χθες νωρίς το απόγευμα έχει ξανά αποκλείσει την πλατεία Αγ.Ιωάννη και δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάτσει πέρα από την παιδική χαρά. Συγκεκριμένα προφασίζονται τα μέτρα για την πανδημία και τα SMS και με απειλές προστίμου απομακρύνουν όποιον επιθυμεί να κάτσει σε κάποιο παγκάκι ή πεζούλι της πλατείας. Παράλληλα κόβουν πρόστιμα και απειλούν όσους στέκονται περιμετρικά της πλατείας. Αντίστοιχα, 2 μέτρα δίπλα, στο απέναντι πεζοδρόμιο κόσμος κάθεται στα μαγαζιά της -πλέον- ανοιχτής εστίασης. Παρόμοια περιστατικά έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και σε άλλες πλατείες όπως στην Κυψέλη, στην Νέα Σμύρνη, στο Παγκράτι, στο Περιστέρι όπως και στην Θεσσαλονίκη.

Η προσπάθεια σύνδεσης της ενέργειας αυτής με την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν ευσταθεί λογικά με κανένα τρόπο. Οι τουρίστες έρχονται, τα σχολεία ανοίγουν 6 μήνες μετά ακριβώς όπως έκλεισαν, πάρα πολλά καταστήματα λειτουργούν χωρίς μέτρα – στους χώρους εργασίας δεν το συζητάμε καν, εκεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημία έχει τελειώσει από πέρσι – αλλά εμείς πρέπει να στέλνουμε SMS για να αλλάξουμε τετράγωνο. Εδώ και καιρό είμαστε αντιμέτωποι/ες με μια συνεχή προσπάθεια εργαλειοποίησης της πανδημίας για να επιβληθεί μια νέα κανονικότητα. Όπως είπε και ο Υπουργός Γεραπετρίτης τα SMS έχουν χαρακτήρα “παιδαγωγικό”. 10ωρη δουλειά, με βάση και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, μετά σπίτι και έλεγχος έλεγχος έλεγχος. Αυτή είναι η αλήθεια της διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα και αυτό που βλέπουμε στη πάνω πλατεία της γειτονιάς μας δεν είναι παρά μια όψη της. Καμία φροντίδα για την δημόσια υγεία και ενίσχυση του ΕΣΥ. Καμία μέριμνα για την προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών μας. Καμία προστασία και μέτρα στους χώρους εργασίας μας. Περιορισμός στον ελεύθερο χρόνο και χώρο, στον πολιτισμό και όλα τα άλλα να γυρίζουν γύρω από την μεγιστοποίηση του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Είναι φανερό ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αστυνομική αντιμετώπισης της νεολαίας που έχει ανάγκη για κοινωνική συναναστροφή, μετά από 6 μήνες καραντίνας. Μάλλον οραματίζονται μία νεολαία πειθαρχημένη που δεν θα αντιδρά και για το μόνο που “χρησιμεύει” είναι να εργάζεται σεζόν σε άθλιες συνθήκες για να στηρίξει τον τουρισμό και μετά να κλείνεται στο παιδικό της δωμάτιο!

Και ποιος εν τέλει ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της πλατείας και της πόλης μας; Κανένας. Όλα κάτω από το χαλί για ένα επικοινωνιακό show κοινωνικής πειθάρχησης. Οι αποκλεισμοί ποτέ δεν δώσανε λύσεις σε τίποτα. Από την πλευρά μας το έχουμε πει πολλές φορές: αν οι δημόσιοι χώροι μας γεμίζουν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους. Και για αυτό πέρυσι δώσαμε τον αγώνα μαζί με τους κατοίκους και πετύχαμε να φύγουν τα ΜΑΤ από την πλατεία. Σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα γεμάτο τσιμέντο, όπως η Αττική, οι σχολικές αυλές, οι παιδικές χαρές, οι αθλητικοί χώροι, οι πλατείες, τα πάρκα μας είναι οι πολύτιμοι και λιγοστοί ανοιχτοί χώροι συνεύρεσης μας. Δεν πρέπει να κλείνουν από security όπως έκανε η δημοτική αρχή πρόσφατα με τις παιδικές χαρές και τις σχολικές αυλές, να μένουν κλειστά όπως το κτήμα Ιόλα ή να γίνονται parking βαρέων οχημάτων και επί μακρόν εργοτάξια όπως στο Σπυρούδη. Αυτή η πολιτική λογική βαραίνει με ευθύνες τόσο την δημοτική αρχή όσο και ορισμένες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Οικονόμου, Μυλωνάκης και Μουστόγιαννης) οι οποίες έχουν “αλλεργία” σε οποιαδήποτε προσπάθεια χρήσης των δημοσίων χώρων.

Όταν μιλάμε για δημόσιους χώρους, μιλάμε για χώρους που είναι ανοιχτοί για όλους και όλες μας με κοινωνική φροντίδα και συμπερίληψη. Και για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχουν κάποια πράγματα που οι θεσμοί μπορούν να κάνουν και πρέπει να τα ζητάμε. Έχουμε ζητήσει δημόσιες τουαλέτες, επαρκή φροντίδα και φωτισμό για την πάνω πλατεία πολλές φορές. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Το ίδιο το κοινωνικό σώμα από τα κάτω είναι αυτό που μπορεί να λύσει στα αλήθεια όποια προβλήματα δημιουργούν οι συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη τον διπλανό ή την διπλανή. Σπάζοντας τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό που καλλιεργεί το σύστημα που ζούμε και επαναπροσδιορίζοντας τον δημόσιο χώρο ως κοινωνικό και όχι ως καταναλωτικό. Ως χώρο δηλαδή που έχει συλλογική λειτουργία, ενώνει τις τελίτσες και φροντίζει να αναζητήσει τις λύσεις εκείνες που χωράνε και την νεαρή που θέλει να πιει τη μπύρα της, και τον μπαμπά που θέλει να πάει το παιδί του στην παιδική χαρά και τον γείτονα που μένει δύο δρόμους πιο πάνω. Είναι μια διαδρομή που απαιτεί σκέψη και κόπο αλλά είναι η μόνη που μας βοηθά να προχωράμε μαζί και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση να την αναζητάμε μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις μας μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Ως «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή» θέλουμε δημόσιους χώρους ανοιχτούς και όχι κλειδωμένους. Θέλουμε πάρκα και γήπεδα ικανά να μας χωρέσουν όλους, για να μπορεί η ίδια η ζωή μας να περιβάλλεται από χαρά και δημιουργικότητα, απέναντι σε κάθε λογική εμπορευματικής διαχείρισης των δημόσιων χώρων.

Θέλουμε την πλατεία της γειτονιάς μας πίσω για όλους και όλες.
Απαιτούμε να σταματήσει τώρα ο αστυνομικός αποκλεισμός.

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ Αγίας Παρασκευής προκάλεσε το χθεσινό (07/05) αστυνομικό μπλόκο στην πλατεία Άη Γιάννη.

«Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός συνδέονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει το λαό ένοχο, με την κατηγορία της ατομικής ευθύνης για όσα συνειδητά δεν υλοποίησε για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού», σημείωσε μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση που έχει αναλυτικά ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας μας, παρά μόνο μέτρα για τη στήριξη των κερδών των μεγάλων ομίλων, συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό. Φέρει ακέραια ευθύνη για το κλίμα τρομοκρατίας που έστησε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Μάη στην πλατεία του Άη Γιάννη στην Αγία Παρασκευή, με υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις να περικυκλώνουν την πλατεία και να απαγορεύουν την είσοδο σε αυτή. Ακριβώς ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση έπειτα από πρόσκληση της δημοτικής αρχής είχε στείλει τα ματ, που μετέτρεψαν την πλατεία σε θάλαμο αερίων, για να εκκενώσει και να «αποστειρώσει» την ίδια πλατεία.

Σε μια περίοδο που ο λαός μας βιώνει καθημερινά τους δεκάδες θανάτους από τον κορονοϊό, τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες της πανδημίας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε θεραπευτήρια μιας νόσου, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ζωής του λαού με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ρυθμίσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά στέλνει αστυνομικές δυνάμεις για να εκφοβίζουν περαστικούς και νέους που ύστερα από 6 μήνες καραντίνας, αναζητούν μια ανάσα ανθρώπινης παρέας και συναναστροφής, λίγη ώρα κοινωνικής ζωής, στους ελάχιστους ανοιχτούς χώρους.

Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός συνδέονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει το λαό ένοχο, με την κατηγορία της «ατομικής ευθύνης» για όσα συνειδητά δεν υλοποίησε για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού. Ταυτόχρονα η ένταση της κρατικής καταστολής υπηρετεί το συνολικό σχεδιασμό της άρχουσας τάξης για επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών στην εργασία όπως με το σχεδιαζόμενο αντεργατικό νόμο, ενάντια σε κατακτημένα με θυσίες κοινωνικά δικαιώματα. Για αυτό άλλωστε οξύνεται η κρατική καταστολή και λαμβάνονται αντιδραστικά μέτρα περιορισμού της πολιτικής & συνδικαλιστικής δράσης και δίωξης του «ριζοσπαστισμού» στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, ανεξάρτητα από την «απόχρωση» των κομμάτων που βρίσκονται στην κυβερνητική διαχείριση.

Απαιτούμε να φύγουν από την πλατεία του Άη Γιάννη οι αστυνομικές δυνάμεις και καλούμε το λαό της περιοχής να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα. Να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας, να ορθώσουμε αγωνιστικό φραγμό που θα τσακίσει την ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική κάθε κυβέρνησης του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Κανένας εργαζόμενος, νέος, κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος, δεν πρέπει να υποκύψει και δεν πρέπει να ανεχθεί αυτή την κατάσταση της απαγόρευσης των λαϊκών δικαιωμάτων. Το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης εξελίσσεται σε πλήρη αστυνομοκρατία. Καταδικάζουμε απερίφραστα, την πολιτική του κυβερνητικού αυταρχισμού και ενώνουμε όλοι τις φωνές μας ενάντια στην ένταση της καταστολής».