Γυναίκες έκοψαν και ξύρισαν τα μαλλιά τους, ενώ έβαλαν φωτιά σε μαντήλες.

Dimitris Kapantais SOOC

 

Σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή: «Στη συγκέντρωση τον λόγο έπαιρναν, η μια μετά την άλλη γυναίκες και άνδρες από το Ιράν που κατήγγειλαν τις μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών από την αστυνομία, την απαγόρευση της ενημέρωσης και του ίντερνετ ζητώντας την αλληλεγγύη όλων για να σταματήσει η βάρβαρη καταπίεση των γυναικών και συνολικά του ιρανικού λαού».

Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συγκέντρωση εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και η εκ μέρους της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη η Έλλη Πανταζοπούλου.

Dimitris Kapantais SOOC

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ για τη συγκέντρωση:

«Mαχητική διαδήλωση με κόψιμο μαλλιών σε αλληλεγγύη με τις γυναίκες και την εξέγερση στο Ιράν»

Εκατοντάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες από το Ιράν πήραν μέρος στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και βροντοφώναξαν «Γυναίκες-Ζωή- Ελευθερία», «Aπό την Τεχεράνη μέχρι την Αθήνα φωνάζουμε κάτω οι δικτατορίες», «Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί είμαστε όλοι Ιρανοί», «Αζαντί-Ελευθερία» .

Τη δυναμική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην ιρανική εξέγερση κάλεσαν πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράν, η ΚΕΕΡΦΑ και η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη.

Το όνομα της δολοφονημένης από το ιρανικό καθεστώς Μαχσά Αμινί εναλλάσσονταν με τα συνθήματα «Θάνατος στην δικτατορία» που φωνάζονταν στα φαρσί, στα ελληνικά και στα αγγλικά. «Μάχσα-Αμινί-Ιράν-Επανάσταση» έγραφε ένα από τα εκατοντάδες αυτοσχέδια πλακάτ. «Σταματήστε τα pushback, σταματήστε τις απελάσεις, το πολιτικό άσυλο είναι δικαίωμα» έγραφε ένα άλλο, ξεσκεπάζοντας την κάλπικη υποκρισία του Μητσοτάκη και του δυτικού μπλοκ που πουλάει ψεύτικη αλληλεγγύη την ίδια στιγμή που κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την πολιτική καταπίεση στο Ιράν και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Στη συγκέντρωση τον λόγο έπαιρναν, η μια μετά την άλλη γυναίκες και άνδρες από το Ιράν που κατήγγειλαν τις μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών από την αστυνομία, την απαγόρευση της ενημέρωσης και του ίντερνετ ζητώντας την αλληλεγγύη όλων για να σταματήσει η βάρβαρη καταπίεση των γυναικών και συνολικά του ιρανικού λαού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συγκέντρωση εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και η εκ μέρους της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη η Έλλη Πανταζοπούλου. Διαδηλωτές και διαδηλώτριες έκοψαν τα μαλλιά τους ακολουθώντας το παράδειγμα των εξεγερμένων στο Ιράν ενώ στην συνέχεια ακολούθησε πορεία από το Σύνταγμα στα γραφεία της ΕΕ και από εκεί πίσω στο Σύνταγμα.