Εγκρίθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης Όρμπαν, με το οποίο διασφαλίζεται συνταγματικά πως τα παιδιά στη χώρα θα μεγαλώνουν με βάση τις «χριστιανικές αξίες» της όσον αφορά στην ερμηνεία των ρόλων των φύλων και να οριστεί το φύλο ως «αποκλειστικό» με αυτό της γέννησης κάθε ατόμου, το οποίο είχε κατατεθεί νωρίτερα μέσα στο Νοέμβριο. Η εν λόγω συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί μέρος της ρητορικής μίσους της κυβέρνησης της Ουγγαρίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων απορρίπτοντας έτσι τη δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Έτσι, πλέον παιδιά μπορούν να τεκνοθετούν μόνο παντρεμένα ζευγάρια, καθώς και όσοι ανύπαντροι λαμβάνουν ειδική άδεια από το υπουργείο Οικογενειακών Θεμάτων. Σημειώνεται πως η Ουγγαρία απαγορεύει το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ μέχρι πρότινος, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να υιοθετούν παιδιά, εάν ο ένας σύντροφος υπέβαλε αίτηση υιοθεσίας ως ανύπαντρος.

Το κοινοβούλιο τροποποίησε το Σύνταγμα περιλαμβάνοντας πλήθος νέων άρθρων μεταξύ, των οποίων ένα που διασφαλίζει πως τα παιδιά θα μεγαλώνουν σε οικογένεια με βάση τις «χριστιανικές αξίες» όσον αφορά στην ερμηνεία των ρόλων των φύλων τροποποιώντας το ήδη υπάρχον άρθρο προκειμένου να αποκλείονται άλλοι τύποι οικογενειών. «Η βάση για τις οικογενειακές σχέσεις είναι ο γάμος», ενώ «η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άντρας», σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Η εν λόγω συνταγματική τροποποίηση ορίζει επίσης το φύλο ως «αποκλειστικό» με αυτό της γέννησης κάθε ατόμου ατόμων απορρίπτοντας έτσι πλήρως τα διεμφυλικά άτομα.

Παρ’ ότι υπάρχουν εξαιρέσεις βάσει των οποίων ανύπαντροι ή μέλη των οικογενειών μπορούν να υιοθετούν παιδιά, «ο βασικός κανόνας είναι ότι μόνο παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν ένα παιδί και αυτό σημαίνει ένας άνδρας και μία γυναίκα που είναι παντρεμένοι», όπως δήλωσε υπουργός Δικαιοσύνης, Γιούντιτ Βάργκα.

«Μαύρη μέρα» χαρακτήρισε από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Αμνηστίας Ουγγαρίας, David Vig τη σημερινή έκβαση «τόσο για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουγγαρίας όσο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνοντας πως αυτές οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές συνταγματικές ρυθμίσεις, που «κατοχυρώνονται υπό την κάλυψη της πανδημίας του κορονοϊού αποτελούν την τελευταία μόνο επίθεση εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από ουγγρικές αρχές».

«Ανησυχούμε βαθιά για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών trans και των ενηλίκων στην Ουγγαρία σε ένα τόσο εχθρικό κλίμα. Καλούμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Von der Leyen να εξετάσει τα δικαιώματα των LGBT γονέων, την απόπειρα διαγραφής διαφορετικών φύλων παιδιών και την απαγόρευση της νομικής αναγνώρισης φύλου κατά την εκτίμηση του κράτους δικαίου της Επιτροπής και τις συνεχιζόμενες διαδικασίες του άρθρου 7 ΣΕΕ κατά της Ουγγαρίας», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του δικτύου, Transgender Europe, Masen Davis.