Λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής για τις συνθήκες εργασίας κατά την προετοιμασία του Μουντιάλ, που έχουν καταγραφεί μεταξύ άλλων από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία κάλεσε το καλοκαίρι του 2019 στη χώρα την ομάδα FAME Lab του ΣΕΦΑΑ με επικεφαλής τον κ. Φλουρή προκειμένου να διεξάγει μια σειρά από μελέτες. Το εργαστήριο FAME Lab θεωρείται παγκοσμίως πρωτοπόρο στην έρευνα που αφορά στις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία, την εργασία και την απόδοση. Η έρευνα και τα αποτελέσματά της έτυχαν ιδιαίτερης αναφοράς από το περιοδικό Time.
Όπως αναφέρει ο κ. Φλουρής, η ομάδα, αποτελούμενη από 16 επιστήμονες, μετέβη στο Κατάρ από τέλη Ιουνίου έως και μέσα Αυγούστου του 2019, όπου η θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους 20 βαθμούς, ενώ την ημέρα εκτοξεύεται μεταξύ 40 και 48 βαθμών Κελσίου.
Η ομάδα εξέτασε το 2% των εργατών που δουλεύει στα γήπεδα, όπου και διαπίστωσε ότι οι συνθήκες ήταν ικανοποιητικές. Ωστόσο, για το υπόλοιπο 98% τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Όπως εξηγεί ο κ. Φλουρής ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας που επικρατεί στη χώρα, προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού που εργάζεται χειρωνακτικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τα νεφρά. Επίσης, είναι ευεπίφορος σε ατυχήματα, καθώς η πιθανότητα ζάλης είναι αυξημένη.
Η ομάδα του κ. Φλουρή «αναλάμβανε» εργάτες, ακολουθώντας τους στα σημεία που εργάζονταν. Όπως παρατηρεί οι συνθήκες της ζέστης δυσκόλεψαν και τους ίδιους τους ερευνητές, που βρέθηκαν να έχουν χάσει 4 με 8 κιλά σωματικού βάρους.
Η ζέστη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα είτε άμεσα, ως αίτιο πρόκλησης ατυχήματος ή μετά από την κατάρρευση του νευρικού συστήματος, είτε χρόνια, ως επιβαρυντικός παράγοντας της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τα έργα δεν είναι όλοι ακόμα εμφανείς.
Ο κ. Φλουρής παρατηρεί επίσης ότι 400 εργοτάξια έκλεισαν μετά την μη επιβολή των προληπτικών μέτρων που πρότεινε η ομάδα, ενώ οι νοσοκομειακές εισαγωγές για διαταραχές που σχετίζονται με τη ζέστη μειώθηκαν αρκετά, όταν το καλοκαίρι του 2021 είχαν πλέον εφαρμοστεί τα μέτρα. Ωστόσο, η εφαρμογή τους έγινε στα πολύ τελευταία στάδια της υλοποίησης των έργων, όταν και τα περισσότερα από αυτά είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, η ίδια η έρευνα έγινε σε ένα μόλις γήπεδο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για δέκα χρόνια οι εργάτες δούλευαν υπό καθεστώς ακραίας θερμικής καταπόνησης.
Ο κ. Φλουρής επισημαίνει ότι είναι μείζον θέμα το υπόλοιπο 98% του εργαζόμενου πληθυσμού στα κατασκευαστικά έργα, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι επιβαρυμένες. Και τονίζει τη σημασία του να συνεχίσει η συζήτηση και μετά το Μουντιάλ.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ: