Ενώ η ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε έντονη κρίση και η τουρκική προκλητικότητα στη Αν. Μεσόγειο έχει μπει με έντονο τρόπο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο, η Άγκυρα επιχειρεί να συντηρήσει αυτή την ένταση, «φλερτάροντας» με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Αυτό διότι η ΕΕ έχει προετοιμάσει μια σειρά από κυρώσεις οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή, εφόσον η Άγκυρα δεν αποκλιμακώσει από πλευράς τη την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο. Ωστόσο στην άτυπη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ προ ημερών είχε διευκρινιστεί ότι η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμμετάσχει σε διάλογο.
Μπαράζ NAVTEX και anti-NAVTEX
Παρόλα αυτά τη Δευτέρα η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, με σκοπό το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή εδώ και αρκετές εβδομάδες να συνεχίσει τη διεξαγωγή «σεισμικών ερευνών», όπως διατείνεται η τουρκική διοίκηση.
Η Τουρκική NAVTEX εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας με ισχύ από τις 2 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου πέραν του Oruc Reis, αφορά και άλλα δύο συνοδευτικά του πλοία, τα Ataman και Cengizhan, ενώ η περιοχή στην οποία θα κινηθούν τα τουρκικά πλοία αφορά θαλάσσιο χώρο πλησίον του Καστελόριζου.
Η τουρκική NAVTEX
TURNHOS N/W : 1093/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 31-08-2020 21:19)
TURNHOS N/W : 1093/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN UNTIL 122059Z SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 12.28 N – 027 59.93 E
34 29.50 N – 027 59.90 E
34 49.62 N – 028 00.15 E
35 42.53 N – 030 04.25 E
35 27.57 N – 030 13.35 E
35 12.12 N – 030 22.15 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 122059Z SEP 20.
Σε απάντηση στην τουρκική NAVTEX σε χώρο στον οποίο η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα, η υδρογραφική υπηρεσία του σταθμού Ηρακλείου, εξέδωσε anti-NAVTEX, στην οποία αναφέρει ότι η αντίστοιχη τουρκική είναι παράνομη. Η συγκεκριμένη απόφαση πυροδότησε αντίστοιχο μήνυμα του σταθμού της Αττάλειας, στο οποίο ισχυρίζεται ότι η anti-NAVTEX εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και ως εκ τούτου είναι άκυρη καθώς τα τουρκικά πλοία επιχειρούν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται»
Το υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο της τουρκικής NAVTEX, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημαίνει πως η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή.
Προσθέτει επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί «να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».
Επίσης το ΥΠΕΞ τονίζει πως «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται», καθώς όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση «βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής».
Τέλος το ΥΠΕΞ καλεί τη Τουρκία «να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
«Δε δεχόμαστε τη λογική ούτε των γκρίζων ζωνών ούτε της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τη λογική γκρίζων ζωνών, καθώς επίσης και οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Επίσης, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τις κυρώσεις που συζητήθηκαν στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, «σήμερα συζητάμε για κυρώσεις απέναντι στο κράτος της Τουρκίας. Και οι κυρώσεις που έθεσε ο κ. Μπορέλ στο τραπέζι είναι πολύ πιο αυστηρές, σε σχέση με αυτές που επιβλήθηκαν για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε πως «οι κυρώσεις συνοδεύονται και από ένα πακέτο – πρόταση, που είτε το αποδέχεται είτε το απορρίπτει η Τουρκία».
Ειδικότερα σε σχέση με τις δύο επιλογές που έχει η Τουρκία, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε πως η μια αφορά άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα πνεύμα σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ η άλλη, μεταβολή των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ προς το χειρότερο και επιβολή κυρώσεων.
Ωστόσο υπενθύμισε ότι το πλαίσιο των κυρώσεων, θα αποφασιστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 Σεπτεμβρίου. Πριν από αυτήν, πρόσθεσε «θα λάβει χώρα η Σύνοδος των χωρών του Νότου MED7, που έχει προπαρασκευαστεί από την Ελλάδα, σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε εδώ στα τέλη Ιουνίου, δημιουργώντας ένα πλαίσιο συζήτησης πολύ σωστά στοχευμένο στα θέματα που μας αφορούν. Και θα φανεί εκεί αν τελικά οι χώρες του Νότου θα βρεθούν όλες μαζί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ή αν θα διαρραγεί αυτό το μέτωπο».
«Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί πειρατεία στο Αιγαίο»
Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παράνομες ενέργειες στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει πειρατεία ή ληστεία στις περιοχές της Μεσογείου ή του Αιγαίου», ενώ πρόσθεσε ότι «ως τουρκικό έθνος, δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων, ούτε θα τους αφήσουμε να το πράξουν. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε πλήρως τα θαλάσσια δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων».
Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να περιοριστεί στις ακτές της, καθώς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Αναφερόμενος στη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, σε περιοχή πλησίον του Καστελόριζου και εντός της περιοχής στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε πως ελπίζουμε να έχουμε καλά νέα στη Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό..
«Η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν δόλωμα εναντίον της Τουρκίας»
Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Daily Sabbah», επέκρινε τη Τρίτη ορισμένες χώρες, χωρίς να τις κατονομάσει, οι οποίες ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν δόλωμα εναντίον των τουρκικών ενεργειών στην Αν. Μεσόγειο, αποκαλώντας μάλιστα την τακτική αυτή «μοντέρνα αποικιοκρατία».
«Η Τουρκία έχει σιχαθεί αυτό το σκιώδες παιχνίδι. Είναι αστείο να χρησιμοποιείται η Ελλάδα, που δεν θα μπορούσε να βγει έξω ούτε από χάρτινη σακούλα, σαν δόλωμα, εναντίον μιας τοπικής και διεθνούς δύναμης όπως είναι η Τουρκία», είπε σε προκλητικό ύφος ο Ερντογάν.
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι ο καιρός των αποικιακών δυνάμεων έχει τελειώσει, ενώ εκτίμησε ότι οι σύμμαχοι της Άγκυρας θα αυξηθούν σταδιακά σε αυτή τη νέα περίοδο.
Τέλος συμπλήρωσε πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το αποτέλεσμα της επιδίωξης της χώρας για δικαιοσύνη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε πιο διπλωματικό ύφος από εκείνο του Τούρκου προέδρου, κατά τη διάρκεια δικών του δηλώσεων τη Τρίτη, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αλγερινό ομόλογό του στην Άγκυρα, είπε πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για δίκαιο μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους στην Αν. Μεσόγειο.
Σε σχέση με τα όσα είχε ισχυριστεί τη Δευτέρα η Άγκυρα περί απόβασης Ελλήνων στρατιωτών στο Καστελόριζο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε πως αν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί στο νησί υπερβαίνουν τα όρια που έχουν καθοριστεί βάσει συγκεκριμένων συμφωνιών, τότε η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα χάσει.
Ξεκάθαρο το μήνυμα της ΕΕ
Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η ένταση με τη Τουρκία θα πρέπει να αποκλιμακωθεί και όλοι οι εμπλεκόμενοι να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που έλαβε χώρα τη προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή αποφάσισε να δώσει στη Τουρκία την ευκαιρία να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες στην περιοχή και παρά το γεγονός ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ προετοίμασε κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, η επιβολή τους μετατέθηκε για το κοντινό μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με τον Ζ. Μπορέλ τη Δευτέρα, κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο.
Τόσο ο Ζοζέπ Μπορέλ όσο και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στείλει αυστηρό μήνυμα προς τη Τουρκία να σταματήσει το επικίνδυνο για την περιοχή παιχνίδι που παίζει στην Αν. Μεσόγειο.
Μάλιστα το πρωί της Τρίτης η Κομισιόν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν σαφείς για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Ειδικότερα υπογράμμισε πως «το μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση».
Ταυτόχρονα τόνισε ότι «οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο»,σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Πολεμικά» σενάρια στον τουρκικό Τύπο
Σε εκτενές δημοσίευμα της τη Τρίτη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», ανέφερε πως η Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες αποβίβασε στρατιωτικό προσωπικό στο Καστελόριζο, το οποίο κατέφθασε στο νησί με πλοίο που μετέφερε τουρίστες, συνοδεύοντας την καταγγελία αυτή με αντίστοιχες φωτογραφίες.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις καθηγητών Διεθνούς Δικαίου και στρατιωτικών αναλυτών, οι οποίοι αναφέρουν ότι το Καστελόριζο οφείλει βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογράψει Ελλάδα και Τουρκία, να είναι αποστρατικοποιημένο. Όπως εξηγούν, η συγκεκριμένη δέσμευση της Ελλάδας δεν τηρείται από τη δεκαετία του ‘60 και η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών. Επομένως το δημοσίευμα της εφημερίδας άφηνε ανοιχτό το ερώτημα αναφορικά με τον επανακαθορισμό αυτών των Συνθηκών, με την ταυτόχρονη επιβολή της «νομιμότητας» από τη Τουρκία.
Μια εκ των σοβαρότερων κρίσεων στην ιστορία του ΝΑΤΟ
Διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», αναφέρει πως η ελληνοτουρκική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η η στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι προκλήσεις της Άγκυρας ανησυχούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα
Ωστόσο η έδρα του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ενημερώνει επισήμως ότι η μεγάλη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στη Μεσόγειο μπορεί ακόμη να ξεπεραστεί. Στο δημοσίευμά της η «Le Monde», επικρίνει τη ΝΑΤΟϊκή στάση, για την οποία σημειώνει ότι είναι αναίτια καθησυχαστική. Επίσης συμπληρώνει ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή πέρα από το ΝΑΤΟ, συντάσσεται με τις ρωσικές επιδιώξεις, οι οποίες λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για το δυτικό στρατόπεδο.