«Όλα αυτά συνιστούν μπαλώματα», είπε ο Μ. Συντυχάκης, «την ώρα που οι ανάγκες του νοσοκομείου έχουν αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα και οι 2 αναισθησιολόγοι που προοπτικά θα έρθουν στο Βενιζέλειο, θα λείψουν από το ΠΑΓΝΗ και συγκεκριμένα από τη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ που τώρα μένει χωρίς αναισθησιολόγο και από το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου που κι αυτό αποδυναμώνεται με τη σειρά του.
Ως αποτέλεσμα, στο Βενιζέλειο αναβάλλονται όλα τα τακτικά χειρουργεία, συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών και μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο τα περιστατικά που έχουν κίνδυνο ζωής και δεν υπάρχει χρόνος μεταφοράς σε άλλο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 40% του προσωπικού δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας».
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να καλυφθούν οι υπερεπείγουσες ανάγκες σε αναισθησιολόγους στο Βενιζέλειο, ώστε να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα όλα τα τακτικά και επείγοντα χειρουργεία.
Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους», αποδίδοντάς το όμως στη «μειωμένη προσέλευση στην ειδικότητα» και όχι στους απαράδεκτους όρους εργασίας που εξωθούν τους γιατρούς σε παραιτήσεις. Και δήλωσε ευθαρσώς ότι «καταφέρνουμε να κρατήσουμε το νοσοκομείο» με γιατρούς που έρχονται για εφημερίες από το ΠΑΓΝΗ και τον ιδιωτικό τομέα.
Ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του σημείωσε ότι όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν προβλήματα. Χαρακτηριστικά επίσης στο Βενιζέλειο έχουν μείνει μόνο 3 ακτινολόγοι για 2 αξονικούς και έναν μαγνητικό τομογράφο. Στο ΠΑΓΝΗ η κυβέρνηση κρατά κλειστή Παιδοψυχιατρική Κλινική λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Και ξεκαθάρισε ότι απαιτούνται προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, δηλαδή επαρκής αριθμός όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία της χώρας.
Επίσης τόνισε ότι η κατάσταση στο Βενιζέλειο αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης που, όπως και οι προηγούμενες, αντί για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, παρουσιάζοντας σαν διέξοδο την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής τους λειτουργίας με έσοδα από τις πληρωμές των ασθενών.
Όπως αναφέρει το 902.gr, η αναφορά αυτή του Μ. Συντυχάκη για την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία, ενόχλησε τον υφυπουργό που θεώρησε χρήσιμο να ειρωνευτεί το ΚΚΕ λέγοντας ότι «λέει αυτά τα γνωστά για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση κ.λπ.», την ώρα όμως που τα νοσοκομεία ρημάζουν εξαιτίας αυτής της πολιτικής.