Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), πριν δυο μέρες δυο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη παλιών ναρκών σε συνοικία στην Παλμύρα, στην περιοχή Χομς.

Τα μέλη της οργάνωσης του Συριακού Παρατηρητηρίου από τις αρχές του Γενάρη 2019 έχουν καταγράψει συνολικά το θάνατο 633 ανθρώπων, εκ των οποίων 82 γυναίκες και 228 παιδιά, από νάρκες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και αυτοσχέδιες βόμβες που είχαν τοποθετηθεί από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές τα προηγούμενα χρόνια του πολέμου και τώρα έχουν μείνει θαμμένα και ξεχασμένα. Παράλληλα, έχουν προκύψει τραυματισμοί από την κατάρρευση πολυκατοικιών σε διάφορες περιοχές στη Χομς, στη Χάμα, στη Ντειρ Ετζόρ και στο Χαλέπι.

Το 2020, για πρώτη φορά, η Συρία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από νάρκες, συνολικά 2.729 νεκρούς και τραυματίες, ξεπερνώντας το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ναρκών (Landmine and Cluster Munition Monitor), έναν συνασπισμό μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανισμών που αναλαμβάνουν την εκκαθάριση περιοχών, την αποναρκοθέτηση και την εκπαίδευση των ντόπιων πληθυσμών να αναγνωρίζουν τις νάρκες και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και να μην τους πατάνε ή ακουμπάνε, ώστε να μην ενεργοποιούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συρία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Οττάβα για την απαγόρευση των ναρκών το 1997, που σταδιακά με τα χρόνια συμπεριέλαβε και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τα πυρομαχικά διασποράς και τις παγιδευμένες βόμβες (γνωστές ως booby traps).