Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «δε χρειάστηκαν παρά λίγες μέρες για να ξεκινήσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά η ΝΔ», προσθέτοντας ότι «ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, περιφέρεται στα κανάλια προετοιμάζοντας το έδαφος για το ξεπούλημα των φιλέτων της ΔΕΗ και παραδέχεται επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι αυξήσεις αυτές θα ακυρώσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% που ψήφισε με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μειώνει αισθητά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και αποτελεί ανάσα για τα νοικοκυριά».

Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, κατηγόρησε τον Κ. Χατζηδάκη για «καταστροφολογία που επιβαρύνει, αντί να βοηθάει τη θέση της ΔΕΗ». Προσέθεσε ότι η συζήτηση, «που γίνεται με παραπλανητικά στοιχεία και μόνο με λογιστικούς όρους, δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική θέση της εταιρείας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ «αποτελεί εθνικό κεφάλαιο», προσθέτοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει να παραβλέπει τον αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό της ρόλο και την αξία της εργασίας που δημιουργεί».

Ο Σ. Φάμελλος, αναφέρθηκε και στο πλάνο ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), προειδοποιώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος «να αποστερήσει τη ΔΕΗ από ένα ιδιαιτέρως πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που της αποφέρει 350 εκατ. ευρώ EBITDA ανά έτος. Η στέρηση παγίων και κερδών θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ΔΕΗ και του δανεισμού της. Από την άλλη, η πρόταση αυτή αφορά σε ένα σταθερό, κερδοφόρο, φυσικό μονοπώλιο. Δεν αφορά σε νέες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Φοβόμαστε ακόμη ότι, το ίδιο σχέδιο που επικαλούνται ως σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ, είτε το γνωρίζουν είτε όχι, μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Για αυτό επιμένουμε σε μία σοβαρή συζήτηση».

Καταλήγοντας, ο Σ. Φάμελλος διέψευσε τα περί μη διεκδίκησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν ήδη ανατεθεί σε δικηγορικά γραφεία.

Θυσιάζεται η μείωση του ΦΠΑ για τη ΔΕΗ