Σχετικά με το ζήτημα της τρίτης υπόγειας «λίμνης» που εντοπίστηκε στο σημείο συνάντησης του Κηφισού με το ρέμα της Εσχατιάς, αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι:
«Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ύπαρξη αυτών των “λιμνών” προκαλεί ανησυχία για την υποσκαφή του πυθμένα και των θεμελίων των πλευρικών τοίχων από το νερό, θέτοντας ζητήματα στατικότητας της υπόγειας σήραγγας με πιθανές δομικές αδυναμίες και κινδύνους για την ευστάθεια της περιοχής».
Οι δύο ερωτήσεις που απευθύνουν οι βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Πόπης Τσαπανίδου, στον αρμόδιο Υπουργό είναι:
«1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τον έλεγχο στατικότητας των υποδομών που βρίσκονται κατά μήκος της υπόγειας κοίτης του Κηφισού;
2. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη συντήρηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων – και των ενδεχόμενων ζημιών – στους πλευρικούς τοίχους και στα θεμέλια στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού;»
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: Επιτακτική η ανάγκη ενδελεχούς ελέγχου στατικότητας των υποδομών που βρίσκονται κατά μήκος της υπόγειας κοίτης του Κηφισού.
Ιδιαίτερη αίσθηση και, ταυτόχρονα, έντονη ανησυχία προκαλούν τα νέα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας σπηλαιολόγων “Γεωμυθική” στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού. Συγκεκριμένα, η εν λόγω ομάδα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα όπου αναρτάται και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, ανακάλυψε μια τρίτη υπόγεια «λίμνη» στο σημείο συνάντησης του Κηφισού με το ρέμα της Εσχατιάς.
Επισημαίνεται ότι η έκταση της “λίμνης” είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες δύο που είχαν ανακαλυφθεί από την ίδια ομάδα τον Ιανουάριο του 2021 και τον Ιούλιο του 2023 σε άλλα σημεία της υπόγειας κοίτης, η οποία ξεκινά από τα σύνορα της Νέας Χαλκηδόνας με τον Δήμο Αθηναίων και καταλήγει στο ύψος του κόμβου Νίκαιας-Ρέντη.
Μάλιστα, για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού, είχε κατατεθεί – στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου – σχετική ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Αριθ. Πρωτ. Ερωτ. 623/7.9.2023).
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ύπαρξη αυτών των “λιμνών” προκαλεί ανησυχία για την υποσκαφή του πυθμένα και των θεμελίων των πλευρικών τοίχων από το νερό, θέτοντας ζητήματα στατικότητας της υπόγειας σήραγγας με πιθανές δομικές αδυναμίες και κινδύνους για την ευστάθεια της περιοχής.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε την μαρτυρία μέλους της “Γεωμυθικής” σχετικά με την προσφάτως ανακαλυφθείσα “λίμνη” ότι “έχει βάθος από ένα έως δύο μέτρα και μήκος τουλάχιστον 50-60 μέτρα, οπότε δεν μπορούσαμε να τη διασχίσουμε. Η λίμνη έχει δημιουργηθεί από την υποσκαφή του τσιμεντένιου πυθμένα, ο οποίος φαίνεται να είχε πάχος μόνο 5-10 εκατοστά και ένα πολύ λεπτό σιδερένιο πλέγμα, δηλαδή επρόκειτο για κακοκατασκευή. Θεωρώ πολύ ανησυχητικό ότι στους πλαϊνούς τοίχους έχουν υποσκαφθεί και οι πάσσαλοι θεμελίωσης σε βάθος 1-2 μέτρων”.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων έρευνών και παρεμβάσεων στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη των υπόγειων υποδομών και να διαφυλαχτεί στο ακέραιο η ασφάλεια των πολιτών.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τον έλεγχο στατικότητας των υποδομών που βρίσκονται κατά μήκος της υπόγειας κοίτης του Κηφισού;
2. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη συντήρηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων – και των ενδεχόμενων ζημιών – στους πλευρικούς τοίχους και στα θεμέλια στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές:
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κεδίκογλου Συμεών
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Ψυχογιός Γεώργιος»