Οι ερωτήσεις των δύο κομμάτων τις αντιπολίτευσης έρχονται μετά την είδηση για πτώση του ασανσέρ στις Γ’ φοιτητικές εστίες τη Δεύτερα 8/10 περίπου στις 21:00. Όπως ανέφερε τότε φοιτήτρια, κομμάτια του ασανσέρ κατέληξαν στο ισόγειο. «Αν βρισκόταν μέσα φοιτητής θα είχε συμβεί το μοιραίο».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Τραγική η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ»

Η κατάσταση στις τέσσερις Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ είναι ντροπιαστική για την πόλη, το Πανεπιστήμιο και τη δημόσια εκπαίδευση εν γένει. Με αφορμή την πτώση ενός ασανσέρ στην Γ’ Εστία του ΑΠΘ, που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια ανθρώπινες ζωές, επανήλθαν στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που στεγάζονται στις εστίες και η εικόνα εγκατάλειψης τους.

Εδώ και χρόνια έχουν γίνει επανειλημμένες καταγγελίες για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τη διαμονή τους και έχουν ενημερώσει σχετικά όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια λύση. Τα πολυώροφα «γκρίζα» συγκροτήματα που χτίστηκαν στη δεκαετία του 1960 έχουν υποστεί φθορές εμφανείς εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Σοβάδες έχουν αποκολληθεί, τσιμέντα σε κολώνες έχουν σπάσει και φαίνονται τα σίδερα που τις συγκρατούν.

Σάπιοι σωλήνες και κρεμάμενα καλώδια συνθέτουν ένα απάνθρωπο σκηνικό. Εσωτερικά, εκατοντάδες φοιτητές (περίπου 1.350) συνωστίζονται σε στενάχωρους διαδρόμους και σε δωμάτια με μούχλα, χωρίς ηχομόνωση. Αυτό που αντικρίζουν είναι σπασμένες λάμπες, ανοιχτούς ηλεκτρικούς πίνακες και πυροσβεστικές φωλιές. Κατά κανόνα κάποιο από τα ασανσέρ θα είναι χαλασμένο και θα παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς δεν γίνεται συστηματική συντήρηση. Και οι κοινόχρηστες τουαλέτες (για περίπου 200 φοιτητές ανά κτίριο, 20 ανά τουαλέτα) παρουσιάζουν εμφανή σημάδια εγκατάλειψης με σκουριές, μούχλα, υγρασία, χωρίς λεκάνες, ενώ μερικές έχουν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους. Οι ντουζιέρες δεν έχουν ζεστό νερό και σχεδόν όλες έχουν μείνει μόνο με τον σωλήνα (χωρίς τηλέφωνα), με σπασμένες πόρτες, όπου υπάρχουν και μουτζουρωμένους καθρέφτες.

Στο ενδιάμεσο των κτισμάτων έχει στηθεί ένας αυτοσχέδιος μπαζότοπος από ογκώδη αντικείμενα και σκουπίδια που δημιουργούν έναν μικρό λόφο, δημιουργώντας μια αποκρουστική εικόνα. Μια στοίβα από παρατημένα, παλιά στρώματα σε κοινόχρηστους χώρους αποτελεί υγειονομική βόμβα εντός της εστίας. Υπάρχει επίσης ελλιπής φύλαξη και φωτισμός κατά τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να φοβούνται για την ασφάλεια τους. Τα κτίσματα δεν είναι προσβάσιμα για άτομα με αναπηρία, καθώς ναι μεν εξωτερικά υπάρχουν ράμπες ωστόσο δεν έχουν δημιουργηθεί εσωτερικά οι κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε ένας φοιτητής με κινητικά προβλήματα να μπορεί να διαμείνει σε αυτά.

ΕΠΕΙΔΗ είναι απάνθρωπο στον 21ο αιώνα οι φοιτητές που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουν έχοντας όνειρα και φιλοδοξίες, να μην έχουν τις κατάλληλες, ανθρώπινες και ασφαλείς φοιτητικές εστίες για να διαμείνουν.

ΕΠΕΙΔΗ είναι απαράδεκτο το ιστορικό Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί στολίδι για την πόλη και όλη τη χώρα, να έχει τέτοιες εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις που υποβαθμίζουν την εικόνα του και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, τι προτίθεται να πράξει:

Ως προς την ασφάλεια, τη συντήρηση και την ανακαίνιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων των Φοιτητικών Εστιών του ΑΠΘ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Θρασκιά Ουρανία (Ράνια), Γιαννούλης Χρήστος, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Φάμελλος Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γαβρήλος Γεώργιος, Δούρου Ειρήνη (Ρένα), Ζαμπάρας Μιλτιάδης, Καλαματιανός Διονύσιος, Καραμέρος Γεώργιος, Κόκκαλης Βασίλειος, Κοντοτόλη Μαρίνα, Μάλαμα Κυριακή, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Παπαηλιού Γεώργιος, Παππάς Πέτρος, Πολάκης Παύλος, Πούλου Παναγιού, Σαρακιώτης Ιωάννης ,Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη), Ψυχογιός Γεώργιος

Αναφορά της Νέας Αριστεράς προς τον υπουργό: «Επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των υποδομών και την ασφάλεια των φοιτητών και εργαζομένων στο ΑΠΘ»

Σε αναφορά της προς τον υπουργό Παιδείας, η βουλεύτρια Ιωαννίνων, η Μερόπη Τζούφη, συμπεριλαμβάνει και την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΕΠ (Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) του ΑΠΘ, η οποία καταδεικνύει την δραματική κατάσταση των υποδομών του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση, οι φοιτητές/τριες και οι εργαζόμενοι/ες του ΑΠΘ βιώνουν καθημερινές συνθήκες επικινδυνότητας, με την πτώση θαλάμου ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης και της συστηματικής απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των υποδομών και την ασφάλεια των φοιτητών και εργαζομένων στο ΑΠΘ. Οι αρμόδιοι φορείς, όπως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι Πρυτανικές αρχές, οφείλουν να αναγνωρίσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και να προχωρήσουν σε άμεσες δράσεις», σημειώνει η Μερόπη Τζούφη.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτρια καλεί τον υπουργό να απαντήσει άμεσα και να ενημερώσει τον Σύλλογο ΔΕΠ του ΑΠΘ για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη φοιτητική μέριμνα και τις υποδομές του πανεπιστημίου.

Αναλυτικά η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ 

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την πτώση του ασανσέρ στη Γ’ Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ.