
Με τις ψηφοφορίες για τις προγραμματικές θέσεις και το καταστατικό ολοκληρώνεται σήμερα το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κλίμα έντονης εσωκομματικής συζήτησης συνεχίζεται το συνέδριο, με αρκετές διαφοροποιήσεις από κορυφαία στελέχη σε βασικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας και της κομματικής λειτουργίας.
Χαρακτηριστική ήταν η διαφοροποίηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος κατέθεσε πρόταση διαφορετική από εκείνη της Επιτροπής Θέσεων, ζητώντας την επανάκτηση της ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας από το Δημόσιο, καθώς και τον δημόσιο έλεγχο βασικών υποδομών όπως τα περιφερειακά λιμάνια και τα αεροδρόμια. Αντίθετα, τη θέση της Επιτροπής υπερασπίστηκε ο Νίκος Παππάς, τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι ο έλεγχος του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα και όχι απαραίτητα η πλειοψηφία των μετοχών.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Πολάκης και για τις συνεργασίες με άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, ασκώντας δριμεία κριτική στα κόμματα του χώρου. Εντός του πλαισίου αυτό, εξαπέλυσε επίθεση στον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος είχε προηγουμένως ασκήσει κριτική για την περίοδο Κασσελάκη.
Ο Χρήστος Σπίρτζης προχώρησε ακόμη παραπέρα, εκφράζοντας συνολική διαφωνία με τις διαδικασίες, σημειώνοντας την απουσία επαρκούς διαλόγου πριν από το συνέδριο και ζητώντας νέες εσωκομματικές διαβουλεύσεις μετά την ψήφιση των θέσεων. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το συνέδριο δεν πρόκειται να αυτοαναιρεθεί.
Ένταση προκλήθηκε και ανάμεσα σε Σπίρτζη και Πολάκη, με αφορμή το ζήτημα των επαγγελματικών στελεχών. Ο πρώτος κατέθεσε τροπολογία στο καταστατικό για την καθιέρωση ασυμβιβάστου μεταξύ επαγγελματικής ιδιότητας και συμμετοχής στα καθοδηγητικά όργανα. Ο Πολάκης απάντησε με κατηγορίες περί «άκρατου λαϊκισμού», επισημαίνοντας πως δεν νοείται σύγχρονο κόμμα χωρίς επαγγελματικά στελέχη.
Ηπιότερου χαρακτήρα, αλλά υπαρκτές, είναι και οι ενστάσεις γύρω από την πρόταση της ηγεσίας για κατάργηση των τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος και την αντικατάστασή τους με ρεύματα ιδεών ανά θεματικό αντικείμενο.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν στις 10:00 με ομιλίες συνέδρων και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 με τις κρίσιμες ψηφοφορίες για το κείμενο θέσεων και το νέο καταστατικό. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να κατατεθούν κι άλλες διαφοροποιήσεις από κορυφαία στελέχη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ