Υπενθυμίζεται ότι χτες συνεδρίασε ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η σύσταση για αρνητικό τεστ 48 ωρών για τους Κινέζους ταξιδιώτες.

Συστήνονται επίσης τα εξής:

-Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων από και προς την Κίνα να φορούν μάσκα.
-Οι Αρχές να πραγματοποιούν τυχαία τεστ στους επιβάτες πτήσεων που έρχονται από την Κίνα.
-Οι Αρχές να πραγματοποιούν ελέγχους στα λύματα των αεροδρομίων.

Πάντως, ο ΕΟΔΥ είχε διαβεβαίωσει σε ανακοίνωσή του στην αρχή της εβδομάδας ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή από ταξιδιώτες, προσθέτοντας ότι η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Τα μέτρα για τα φάρμακα

Όσον αφορά στο θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα, μετά την ανακοίνωση των 10 μέτρων από το υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκε χτες και ενημέρωση από τον Θάνο Πλεύρη, καθώς και από τους επικεφαλής του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.

Ο υπουργός Υγείας ήταν καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμάκων και ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς σε αντιπυρετικά, φάρμακα, αντιβιώσεις, σιρόπια και αναπνευστικά και αποφρακτικά σκευάσματα.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση οι κ. Πλεύρης, Φιλίππου και Σωτηρίου εξειδίκευσαν τη δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας για την αντιμετώπιση συνολικά των ελλείψεων των φαρμάκων. Οπως ανέφεραν:

-Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων σε φαρμακαποθήκες για ενδεχόμενη διατήρηση αποθέματος φαρμάκων για τα οποία έχουν απαγορευθεί οι παράλληλες εξαγωγές, ελέγχονται και εννέα μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για το εάν τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.

-Επιπλέον θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ των πολιτών για τα επώνυμα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας μπορούν να τα αποκαταστήσουν –θα αναρτηθεί σχετική λίστα–, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση θα ενημερωθούν και οι γιατροί, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που υπάρχουν σε επάρκεια στην ελληνική αγορά.

-Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς.