Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους».

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κάνοντας λόγο για «ολέθρια» και «κατάπτυστη» ρύθμιση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Δημήτρη Μάντζο να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι κινείται στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», καθώς δεν προχώρησε σε διάλογο και διαβούλευση με την ιατρική κοινότητα και την αντιπολίτευση. Ζήτησε την απόσυρση της.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και είναι μακριά από τα προβλήματα των πολιτών και ειδικότερα εκείνων που ζουν σε δύσκολες συνθήκες».

Από την πλευρά της εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη επέκρινε την κυβέρνηση ότι οδηγεί μεθοδευμένα και στοχευμένα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

«Η τροπολογία προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της διαμόρφωσης των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις», σχολίασε από το ΚΚΕ η Βιβή Δάγκα, ενώ από τη Νέα Αριστερά ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε την τροπολογία «απαράδεκτη» επί της ουσίας και ζήτησε κι εκείνος με τη σειρά του την απόσυρσή της. «Εντάσσεται στην εκ του πονηρού πρακτική της κυβέρνησης με την οποία κόβεται φέτα – φέτα το κοινωνικό κράτος», τόνισε.

«Η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή, παραδέχεται ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αναμορφώσει το ΕΣΥ και δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία», υποστήριξε από την Ελληνική Λύση η Μαρία Αθανασίου, ενώ από τη Νίκη ο Νίκος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «ντροπή η κυβέρνηση να κλείνει το μάτι στους γιατρούς αλλά και στους ασθενείς που έχουν στην άκρη πέντε φράγκα».