Νωρίτερα την Τετάρτη, το Al Jazeera μετέδωσε πως ο ανταποκριτής της αραβόφωνης υπηρεσίας του, Ισμαήλ αλ Γουλ, και ο εικονολήπτης, Ράμι αρ Ρέφι, έγιναν «στόχος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» καθώς έκαναν ρεπορτάζ στον καταυλισμό προσφύγων ας Σάτι, στην πόλη της Γάζας.
Όπως αναφέρει το Al Jazeera, τα δύο θύματα βρίσκονταν στην περιοχή για να τραβήξουν πλάνα από κοντά στο σπίτι του Ισμαήλ Χανίγιε στη Γάζα, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, σε μια επίθεση που η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ. Ο Anas al-Sharif του Al Jazeera, ο οποίος έκανε ρεπορτάζ από τη Γάζα, βρισκόταν στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα των δύο συναδέλφων του.
«Ο Ισμαήλ μετέφερε τα δεινά των εκτοπισμένων Παλαιστινίων και τα δεινά των τραυματιών και τις σφαγές που διέπραξε η [ισραηλινή] κατοχή εναντίον του αθώου λαού στη Γάζα» δήλωσε.
«Η νέα επίθεση εναντίον δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα εγγράφεται στο πλαίσιο της συστηματικής στοχοποίησης των δημοσιογράφων του δικτύου και των οικογενειών τους από τον Οκτώβριο του 2023», υπογράμμισε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Οι θάνατοι των αλ Γουλ και αρ Ρέφι υπογραμμίζουν την «επείγουσα ανάγκη να υπάρξει άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον των δυνάμεων κατοχής», τόνισε το τηλεοπτικό δίκτυο. Το Αλ Τζαζίρα πρόσθεσε πως θα προχωρήσει σε όλες «τις δυνατές ενέργειες στη δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν οι δράστες αυτών των εγκλημάτων», ενώ εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του σε «όλους τους δημοσιογράφους στη Γάζα».
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Χαμάς κατήγγειλε επίσης το «ειδεχθές έγκλημα», αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως ο χθεσινός βομβαρδισμός είχε σκοπό να «τρομοκρατήσει και να φιμώσει» τους παλαιστίνιους δημοσιογράφους που ενημερώνουν για τη «γενοκτονία σε εξέλιξη εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και σχεδόν δέκα μήνες». Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες τον φονικό βομβαρδισμό. Ο Στεφάν Ντουζαρίκ απηύθυνε έκκληση να διενεργηθεί «διαφανής και σε βάθος έρευνα» για αυτό και παρόμοια πλήγματα και «να υπάρξει λογοδοσία».
Δεν είναι η πρώτη φφορά που οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δολοφονούν δημοσιογράφους του Al Jazeera, η μέλη των οικογενειών τους. Τον Ιανουάριο, όταν σκοτώθηκαν δυο δημοσιογράφοι, ένας του Αλ Τζαζίρα και δεύτερος που συνεργαζόταν με διάφορα διεθνή μέσα, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, σε βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα του θυλάκου, ο ισραηλινός στρατός τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες». Τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ κατηγόρησε άλλο δημοσιογράφο του καναλιού, που τραυματίστηκε σε βομβαρδισμό, πως ήταν «υποδιοικητής μονάδας» του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Ο επικεφαλής του γραφείου του δικτύου στον θύλακο, ο Ουάελ Ντάχντουχ, πασίγνωστη μορφή στη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίστηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εικονολήπτη του τον Δεκέμβριο. Η σύζυγός του Ουμ, δυο παιδιά τους και εγγόνι τους σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό τον Οκτώβριο στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο έχουν πλέον φθάσει τους 165.Κατά τους αριθμούς της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), ως την 31η Ιουλίου είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 125 δημοσιογράφοι – 120 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί, καθώς και 3 υπήκοοι Λιβάνου.
Με πληροφορίες ΑΠΕ, Al Jazeera