Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί ακόμη μια ανάλυση της στρατηγικής που οδήγησε τον Εμανουέλ Μακρόν στη νίκη. «Ήταν ένα δίδυμο των άκρων» σημειώνει η εφημερίδα αποδίδοντας την επικράτηση του ανεξάρτητου Μακρόν έναντι της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου σε τρεις βασικούς παράγοντες: πρώτον ο Μακρόν «υποστήριξε την αλλαγή», δεύτερον «οι αντίπαλοί του αποσύρθηκαν μόνοι τους από το παιχνίδι» και τρίτον η Μαριν Λεπέν εμφανίστηκε προεκλογικά «υπερβολικά ακραία», επιθετική και χρησιμοποιώντας μια ρητορική μίσους.
Με το λακωνικό επιφώνημα σε ένδειξη ανακούφισης «Oυφ!» κι ένα ψηφοδέλτιο με τον Εμανουέλ Μακρόν κυκλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η Tagesspiegel του Βερολίνου. Σε σχόλιό της η εφημερίδα παρατηρεί: «η νίκη Μακρόν είναι σίγουρα μια τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία.Κατάφερε να διώξει μακριά τον επαπειλούμενο κίνδυνο της κατάκτησης της εξουσίας από μια επιθετική, ακροδεξιά δημαγωγό. Η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία θριάμβευσαν έναντι της απαισιοδοξίας και της συστηματικής ηττοπάθειας. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δημοκρατία που πλήττεται από την κρίση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα». Ωστόσο, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, το έργο που καλείται στο εξής να φέρει εις πέρας ο Μακρόν ως πρόεδρος δεν θα είναι εύκολο, αλλά μοιάζει με τους «άθλους του Ηρακλή».
«Εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά όχι ακόμη νικητής» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel Online. Σύμφωνα με το Spiegel «η νίκη Μακρόν είναι μια επιβεβαίωση της ανοιχτής κοινωνίας και της ενωμένης Ευρώπης. «Αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει: Πολλοί ψηφοφόροι τον ψήφισαν λόγω απουσίας εναλλακτικών», προσθέτει.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρόκειται σίγουρα για την αρχή μιας νέας εποχής αλλά και «για μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας». Πρόκειται για μια «δέσμευση υπέρ της ενωμένης Ευρώπης, που θέλει να ανταγωνιστεί τις άλλες μεγάλες δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα το αποτέλεσμα αποτελεί αποκήρυξη της Λεπέν και των αιτημάτων της: για προστατευτισμό, για μια ξενοφοβική Γαλλία, μια χώρα που επιλέγει τον αποκλεισμό και την έξοδο από το ευρώ». Σύμφωνα με το Spiegel Online το αποτέλεσμα των εκλογών και η νίκη Μακρόν αποδεικνύουν στην πραγματικότητα το τέλος των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων και την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των υποψηφίων των κομμάτων του γαλλικού κατεστημένου.
Από την πλευρά της η Handelsblatt σημειώνει ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε σίγουρα τυχερός: Όπως έλεγε και ο Ναπολέων 'όλοι μας οφείλουμε κάτι στην τύχη'. Σε αυτές τις εκλογές το σκάνδαλο Φιγιόν έβγαλε τον συντηρητικό υποψήφιο εκτός αγώνα». Όπως αναφέρει ωστόσο η οικονομική εφημερίδα η θητεία του Μακρόν σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη: «Πρέπει να δώσει αγώνα για να διασφαλίσει την πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου». Σύμφωνα πάντως με τη Handelsblatt ο ίδιος γνωρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Γάλλων τον ψήφισε απλώς για να εμποδίσει την Λε Πεν «κι όχι επειδή υποστηρίζουν το πρόγραμμά του»
.
H Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι η επικράτηση Μακρόν έχει μια ιδιομορφία: «για πρώτη φορά η Γαλλία θα κυβερνηθεί από έναν πρόεδρο που όμως δεν έχει πίσω του τη βάση ενός κόμματος». Είναι επίσης η πρώτη φορά «που η Γαλλία θα έχει πρόεδρο, ο οποίος δεν θα ανήκει σε ένα εκ των δύο βασικών κομμάτων της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή μπορεί να μιλήσει κανείς για μια νέα εποχή».
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι επίσης ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας. Όπως σημειώνει η FAZ δεν θα είναι ωστόσο μια εύκολη προεδρική θητεία και σε καμία περίπτωση ο Μακρόν δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί ότι κατάφερε να νικήσει την Λεπέν. Οι ανάγκες και οι φόβοι όλων εκείνων που ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τον νέο Γάλλο πρόεδρο, υπογραμμίζει η FAZ.