«Η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ» σύμφωνα με τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, και θα βλέπουμε συνεχώς τέτοια φαινόμενα από εδώ και πέρα, είπε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Ο καθηγητής σιακγράφησε την έκταση της καταστροφής από τις πολυήμερες πυρκαγιές στην Εύβοια και αναφέρθηκε στην «επόμενη» μέρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως από τα 500.000 στρέμματα που κάηκαν «τα 300.000 τα ξεχνάμε από δάσος. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Στα υπόλοιπα 150.000 στρέμματα μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή να αναδασωθεί υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε πως οι πλημμύρες και η διάβρωση του εδάφους είναι πλέον το κυρίαρχο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπιστεί στις περιοχές της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ επιπλέον, μιλώντας την Κυριακή 8 Αυγούστου στο MEGA, ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα και τον φόβο νέων φυσικών καταστροφών το φθινόπωρο ανέφερε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες επιπτώσεων: «Η πρώτη αφορά το περιβάλλον, τον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος, το θαλάσσιο περιβάλλον. Η οποία είναι μεγάλη και έχουμε κάποιο χρόνο. Η δεύτερη είναι οι φυσικές συνέπειες και καταστροφές που ακολουθούν μια μεγάλη πυρκαγιά. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε μεγάλη εμπειρία από αυτές. Είδαμε ότι ο πλημμυρικός κίνδυνος αυξάνει κατά επτά φορές» συμπλήρωσε.

Όπως υπογράμμισε, πρέπει να προτάξουμε την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία των περιοχών. «Θέλει άμεσες δράσεις, με καινοτόμες λύσεις, μικρά έργα σε κομβικά σημεία που θα έχουν ως στόχο να προστατέψουν τις περιοχές από τον πλημμυρικό κίνδυνο», τόνισε.