Συγκεκριμένα, το CDC εξέδωσε τη Δευτέρα σύσταση να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 σε 5 ημέρες, από τις 10 που ίσχυε μέχρι τότε. Μετά το πέρας των 5 ημερών, οι εργαζόμενοι εισάγονται βίαια στην παραγωγή με την υποχρέωση να φορούν μάσκα. Οι εμβολιασμένοι με την 3η δόση δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον ιό, παρά μόνο να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους. Σε συνδυασμό με την έλλειψη τεστ, οι νέες πολιτικές του CDC είναι βέβαιο πως θα εμβαθύνουν την έκθεση στην ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, καθώς είναι γνωστό από την αρχή της πανδημίας ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Covid-19 μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ακόμη και όταν είναι ασυμπτωματικά. Σύμφωνα με το το newsnodes.com, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο μέσος όρος των ημερήσιων νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε από 120.563 σε 266.563, κυρίως λόγω της Όμικρον, τη Δευτέρα που το CDC ανακοίνωσε την παράλογη απόφασή του, ανακοινώθηκαν 472.000.

Η απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα, έρχεται να συμπληρωθεί από αυτήν της Διοίκησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) να αποσύρει τα περισσότερα από τα προσωρινά πρότυπα έκτακτης ανάγκης σχετικά με τις προστασίες στον χώρο εργασίας Covid-19 για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για τα μέτρα προστασίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Μπάιντεν και τα οποία θεσπίστηκαν με καθυστέρηση 6 μηνών από την εκλογή του, ενώ ποτέ δεν εφαρμόστηκαν επιθετικά στην πράξη και περιλαμβάνουν μάσκες προσώπου και εξοπλισμό ατομικής προστασίας, συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού, υγειονομικές εξετάσεις, προστασία κατά τη χρήση διαδικασιών που παράγουν αερολύματα σε άτομα με υποψία ή βεβαιωμένο Covid-19, φυσική απόσταση, διαχωριστικά στο χώρο εργασίας, πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης, άδεια μετ’ αποδοχών για εμβολιασμούς και αποκατάσταση, προστασία από αντίποινα της διοίκησης για την αναφορά παραβιάσεων των προστατευτικών μέτρων, ημερολόγια Covid-19 για τους εργάτες και αναφορά θανάτων και νοσηλειών σε νοσοκομείο που σχετίζονται με νόσηση από στην εργασία. Τα πρώτα θύματα της παραπάνω απόφασης θα είναι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, στους μεγάλους ομίλους υγειονομικής περίθαλψης, με το εθνικό σωματείο νοσηλευτών NNU να καταγγέλλει πως «ενώ το CDC ισχυρίζεται ότι η αλλαγή (των 10 ημερών καραντίνας σε 5) υποκινείται από την επιστήμη, οι νοσηλευτές τονίζουν ότι οι εξασθενημένες κατευθυντήριες γραμμές απομόνωσης υποκινούνται από τους εργοδότες που θέλουν οι εργαζομενοί τους να επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλές, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους».

Άλλωστε, το παραπάνω παραδέχτηκε και ο ίδιος ο επικεφαλής Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Άντονι Φάουτσι, δηλώνοντας στο CNN πως «θέλουμε να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στην εργασία, ιδιαίτερα στις βασικές θέσεις εργασίας». Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες είδαν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο να γκρεμίζονται, λόγω της μαζικής ακύρωσης ταξιδιών που έφερε η Όμικρον. Πρόκειται για τους ίδιους τουριστικούς και ταξιδιωτικούς ομίλους που κερδοσκοπούν μέσω της κατανάλωσης εικόνων, καθώς και εταιρείες logists για την μεταφορά αγαθών που συνδέονται με τις παγκόσμιες μονοπωλιακές αλυσίδες εφοδιασμού, πολυεθνικά καταστήματα εστίασης και εμπορίου και άλλα μονοπώλια, τα οποία στην αρχή της πανδημίας παράγγελναν «επιστημονικές» μελέτες, που μείωναν την σοβαρότητα της Covid-19, για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Το πιο ακραίο παράδειγμα αποτελούν οι εταιρείες ενέργειας, οι οποίες μέσω της σύνδεσής του με το λόμπι της οπλοκατοχής δημιούργησαν τις ένοπλες ακροδεξιές ομάδες αρνητών των μέτρων προστασίας του πληθυσμού (βλ. Ανορθολογισμός και ακροδεξιά ως εμπροσθοφυλακή του κεφαλαίου: Οι χρηματοδοτήσεις των αρνητών της επιστήμης, στο COVID-19: Ο ιός των αντιθέσεων, Εκδόσεις Bookstars). Τρεφόμενοι με το αίμα της εργατικής τάξης, οι παγκόσμιοι όμιλοι σημειώνουν οικονομικό «μπλοκμπάστερ», όπως χαρακτήριζαν οι Financial Times την άνοδο της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης κατά 60 τρισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο της πανδημίας. Την ώρα οι εγκέφαλοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας απειλούν να αντιμετωπίσουν με μειώσεις μισθών τον πληθωρισμό, που προβλέται πως θα φέρει η κρίση στις αλυσίδες εφοδιασμού από την επέλαση της Όμικρον.

Το παραπάνω και όχι η ανάγκη της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, είναι το κίνητρο για το οποίο η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Ουαλένσκι υποβάθμισε τη σημασία της αύξησης του αριθμού μαθητών που έχουν μολυνθεί με την παιδική νοσηλεία να έχει αυξηθεί κατά 4 φορές(!). Τα ανοιχτά σχολεία είναι το στοίχημα για τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις, ώστε να διατηρούν τους εργαζόμενους γονείς στην εργασία, την ίδια στιγμή που η νεοφιλελεύθερη διαχείριση τις εμποδίζει να πάρουν μέτρα προστασίας για μαθητές και δασκάλους, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία εργαζομένων στην εκπαίδευση. Η καπιταλιστική διαχείριση, όπου κυριαρχεί ο νεοφιλελεύθερος τρόπος ρύθμισης, οδηγεί την σημερινή αμερικανική κυβέρνηση σε κοινωνικά δαρβινικές πολιτικές «ανοσίας αγέλης», όπως αυτές που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ περισσότεροι από 800.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από την Covid-19 με τα σχολεία να είναι κυριότερη πηγή εξάπλωσης στη κοινότητα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερι υπέγραψε το νομοσχέδιο 4924, το οποίο επιτρέπει σε μη διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, όπως οδηγοί λεωφορείων και το εργαζόμενοι του κυλικείου, να διδάσκουν σε θέση αναπλήρωτή δασκάλου.

Την παραπάνω προσέγγιση έχουν υιοθετήσει μια σειρά καπιταλιστικές κυβερνήσεις, εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, προσθέτοντας στις αποτυχημενές πολιτικές του κεφαλαίου από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης υγείας (βλ.Το κεφάλαιο δεν μπαίνει σε καραντίνα: Πολιτικές «ανοσίας αγέλης» από την σκοπιά του κοινωνικού δαρβινισμού, στο COVID-19: Ο ιός των αντιθέσεων, Εκδόσεις Bookstars).  Στον Καναδά,  ο υπουργός Υγείας του Κεμπέκ Κρίστιαν Ντουμπ ανακοίνωσε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 θα μπορούν να παραμείνουν στη δουλειά, ώστε να παραμείνει λειτουργικό το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Αντί να προχωρήσει σε ενίσχυση του συστήματος υγείας, αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις σε μέτρα υγειονομικής προστασία και την υποστελέχωση, η καναδική κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την επικίνδυνη απόφαση, με τα σωματεία των νοσηλευτών να διαμαρτύρονται για την κακή διαχείριση της πανδημίας που θέτει για άλλη μια φορά σε κίνδυνο προσωπικό και ασθενείς. Αντίστοιχες πολιτικές υιοθετεί και η Αυστραλία ακολουθώντας τις απαιτήσεις του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Αυστραλίας (αντίστοιχο του ελληνικού ΣΕΒ), που απαιτεί «να γκρεμιστούν τα απομεινάρια του φρουρίου της Αυστραλίας» και «να παραμείνει η πορεία για την επαναλειτουργία». Αυτό σημαίνει ότι «χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που μπορούμε για να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις σε λειτουργία, τα σύνορα ανοιχτά και τις αλυσίδες εφοδιασμού να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ράπιντ τέστ». Η Ευρώπη, η οποία κατακλύζεται με πάνω από 830.000 νέες μολύνσεις, ακολουθεί τα ίδια βήματα, με τον Ισπανό πρωθυπουργό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να κάνει λόγο για «ισορροπία» ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η δημοτική αρχή της Μαδρίτης αποφάσισε ότι κάποιοι από τους υπαλλήλους της θα εργάζονται ακόμα και αν έχουν θετικό τεστ, εφόσον το ιικό φορτίο τους κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Ήδη η ισπανική και η βρετανική κυβέρνηση μείωσαν τον χρόνο απομόνωσης από 10 σε 7 ημέρες για τα εμβολιασμένα άτομα, ενώ παρόμοια μέτρα εξετάζονται και από την Γαλλία, την Ιταλία κα.

Η εμφάνιση μιας παραλλαγής του ιού που θα μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ότι αφορά την απλή ή ασυμπτωματική νόσηση, ήταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία για τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις που με γνώμονα τα κέρδη των εταιρειών, αρνήθηκαν πεισματικά τόσο να εφαρμόσουν πολιτικές «zero Covid» στο εσωτερικό τους, όσο και να διευκολύνουν την πρόσφαση σε εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σήμερα ακολουθούν απροκάλυπτα την θανατοπολιτική της εξάπλωσης της Covid-19 σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ενώ συνεχίζουν να απορρίπτουν την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικά ευάλωτων, με το να υποχρεώσουν τους κερδισμένους από την κρίση υγείας να βάλουν χέρι στα θησαυροφυλάκιά τους. Ωστόσο, το δίλημμα υγεία ή οικονομία δεν αφορά την παγκόσμια εργατική τάξη που έχει θρηνήσει πάνω από 5 εκατομμύρια νεκρούς, στην πλειοψηφία ευάλωτους και αποκλεισμένους.

Η κλιμάκωση της ανθρωποθυσίας των λαϊκών στρωμάτων στην χώρα μας, είναι βέβαιη αν δεν ανατραπούν οι δολοφονικές πολιτικές του κεφαλαίου, τις οποίες η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα. Χαρακτηριστικά, η υποβάθμιση της αποτελεσματικότητας των σελφ τεστ και ράπιντ τεστ σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον, άποκαλύπτει το κενό από την ανυπαρξία ενός δικτύου δωρεάν αξιόπιστων τεστ, που ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκήρυξε. Αυτό, μαζί με την δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να τα εφαρμόσουν, την ανατροπή του πραγματικού ιατρικού απαρτχάιντ για τον καθολικό εμβολιασμό των αποκλεισμένων του πλανήτη, την σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση με εφαρμογή μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης όπου χρειάζεται και την κοινωνική και οικονονομική μέριμνα για τους εργάτες που μπαίνουν σε καραντίνα και τους μικροεπαγγελματίες που βάζουν λουκέτο, είναι κάποιες από οι άμεσες ανάγκες του εργαζόμενου λαού, που χρειάζεται να κερδηθούν προτού μια επόμενη μετάλλαξη αχρηστεύσει τα σημερινά κεκτημένα της επιστημονικής έρευνας.