Τα απαγορευμένα ντοκιμαντέρ «Jenin Jenin» και «Janin Jenin» θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Πέμπτη 30/1, στις 18:00, στο STUDIO new star art cinema.

Ακουλουθεί το δελτίο Τύπου για την εκδήλωση:

«Tα έργα Jenin Jenin (2002) και Janin Jenin (2024), τα οποία έχουν υποστεί καταστολή και έχουν απαγορευτεί από τις ισραηλινές αρχές, καταγράφουν ζωντανές μαρτυρίες για τις καταστροφές στον καταυλισμό Τζενίν. Μετά από είκοσι τρία χρόνια, οι σκιές των ισραηλινών επιδιώξεων συνεχίζουν να κυνηγούν αμείλικτα τον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Mohammad Bakri για το ντοκιμαντέρ του “Jenin Jenin”. Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε αρχικά μετά τη βίαιη ισραηλινή εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν το 2002, λειτούργησε ως μια ζωντανή μαρτυρία για την καταστροφή και την καταπίεση που βίωσε ο λαός της.

Η ταινία έγινε σημείο νομικής διαμάχης, με τις ισραηλινές αρχές να κατηγορούν τον Bakri για διαστρέβλωση της αλήθειας και για βλάβη της εικόνας του ισραηλινού στρατού. Τα δικαστήρια αποφάσισαν να απαγορεύσουν την προβολή της ταινίας και να κατασχέσουν όλα τα αντίγραφα. Το 2023, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε άλλη μια καταστροφική επίθεση στον καταυλισμό της Τζενίν. Ο Bakri, οπλισμένος και πάλι με την κάμερά του, επιστρέφει για να καταγράψει τα επακόλουθα αυτής της καταστροφής.

Διπλή προβολή των ταινιών Jenin Jenin (2002) και Janin Jenin (2024) και στη συνέχεια συζήτηση με τον σκηνοθέτη Mohammad Bakri για τις νομικές και πολιτικές επιθέσεις που αντιμετώπισε κατά την καταστολή και των δύο ταινιών. Ο κατακτητής έχει επιτεθεί στις τέχνες και τους πολιτιστικούς παραγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της Παλαιστίνης που διαρκεί δεκαετίες. Στην τρέχουσα γενοκτονία στη Γάζα, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πολιτιστικοί εργάτες έχουν δολοφονηθεί σκόπιμα. Η συζήτηση θα εμβαθύνει στο ρόλο των τεχνών σε έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και στις προσπάθειες των κατακτητών να φιμώσουν την παλαιστινιακή ιστορία.

18:00 : Jenin Jenin (2002)

Διάρκεια: 60 λεπτά

Γλώσσες: Αραβικά (Υπότιτλοι: Ελληνικά και Αγγλικά)

19:00: 30 λεπτά διάλειμμα

19:30μμ: Janin Jenin (2024)

Διάρκεια: 60 λεπτά

Γλώσσες: Αραβικά (Υπότιτλοι: Ελληνικά και Αγγλικά)

Γενική είσοδος: 6 ευρώ».