Μπορεί η δημοσίευση των Πόθεν Έσχες των βουλευτών να είναι υποχρέωση του κράτους αλλά, όπως συμβαίνει συχνά τώρα τελευταία, οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν κάθε παραθυράκι προκειμένου να κάνουν το δυνατό δυσκολότερη την πρόσβαση τους από τους πολίτες.
Την ίδια ώρα που όλοι οι πολίτες αναγκάζονται να κάνουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις ακόμα και αν είναι 80 χρονών και ζουν σε ακριτικά χωριά, οι βουλευτές καταθέτουν τα στοιχεία τους σε κακο-στραβό-φωτοτυπημένες χειρόγραφες φόρμες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.
Τα έγγραφα αναρτούνται στην ιστοσελίδα της Βουλής μόνο για λίγες ημέρες (χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία) και με τεχνολογία που κάνει πρακτικά αδύνατη την αποθήκευση τους. Για την ακρίβεια η προγραμματιστική προσέγγιση είναι από τις πιο πολύπλοκες και ευφάνταστες που έχουμε συναντήσει.
Επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη της μηχανοργάνωσης της Βουλής ζητώντας να μάθουμε για ποιο λόγο η ανάρτηση γίνεται με αυτό τον τρόπο και αν θα ήταν δυνατό να παραλάβουμε τα ψηφιακά αρχεία προκειμένου να τα δημοσιεύσουμε ως ΜΜΕ. Μας απάντησε ότι αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται εδώ και τρία χρόνια και ότι η ίδια δεν ήταν αρμόδια να μας εξηγήσει γιατί, ούτε να μας δώσει τα δεδομένα επικαλούμενη τις «άνωθεν εντολές». Πληροφορηθήκαμε ότι υπεύθυνος για να μας εξηγήσει το λόγο είναι ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γεώργιος Καλατζής, ο οποίος όμως δεν ήταν διαθέσιμος για να μας μιλήσει.
Φανταζόμαστε ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, απλά μέχρι τότε πιθανότατα δεν θα βρίσκονται πια τα δεδομένα στο διαδίκτυο.