
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες για την καταπολέμηση της πανδημία του κορονοϊού είναι ευπρόσδεκτα, αλλά υπογράμμισε πως «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Τόνισε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι παρά τα όποια μέτρα έχουν λάβει οι χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, «τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Προχωρώντας σε σύγκριση με την ισπανική γρίπη (εκδηλώθηκε το 1918 και είχε δεκάδες εκατομμύρια θύματα), ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι «αυτός ο ιός είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά ξανά μετά από εκατοντάδες χρόνια, όπως η γρίπη του 1918 που σκότωσε έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους».
Ωστόσο, επισήμανε πως «τώρα έχουμε την τεχνολογία για να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή, μια τέτοια κρίση. Τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. Ας αποτρέψουμε αυτή την τραγωδία. Είναι ένας ιός που πολλοί ακόμα δεν κατανοούν».
Ο Τέντρος δήλωσε επίσης ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.
Υποστήριξε πως περί τα 600 νοσοκομεία στον κόσμο θα είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, ότι ο οργανισμός θα αποστείλει 180 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες αυτόν και τον επόμενο μήνα σε χώρες ανά τον κόσμο, ενώ έχει παραγγείλει 30 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ για τους επόμενους 4 μήνες.