Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αχιλλέας Γκίκας, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε για το άνοιγμα των σχολείων, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις όταν κυβερνητικά στελέχη καταθέτουν τις προτάσεις τους στην επιτροπή των ειδικών. «Tεράστιο το οικονομικό κόστος αν κάνουμε δύο μισές τάξεις» δήλωσε ο καθηγητής για τον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία.

Υπενθυμίζουμε πως με ένα διάγραμμα και με ανάλυση που ήταν αμφίβολο για το αν ανταποκρίνονταν στη σχολική πραγματικότητα, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, υποστήριξε ότι «δεν έχει πειστεί ότι έχει τόση σημασία».

Δεν είναι λίγες οι φορές που ειδικοί και λοιμωξιολόγοι φάσκουν κι αντιφάσκουν ή διαφωνούν μεταξύ τους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από μέρος των πρακτικών των συνεδριάσεων που διέρρευσε. Αυτή τη φορά οι διαφορετικές απόψεις αφορούν στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη εν μέσω πανδημίας, με τον Αχιλλέα Γκίκα να βάζει στο κάδρο της συζήτησης τον οικονομικό παράγοντα. «Η διαδικασία λήψης των αποφάσεων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και αυτό έχει θεσπιστεί. Η Επιτροπή συνεδριάζει βάζει κάτω τα δεδομένα και ακολούθως εισηγείται και ακολούθως η πολιτεία αποφασίζει. Τα δεδομένα που βάζει κάτω, δεν μπορεί να είναι μόνο αμιγώς επιστημονικά. Πρέπει να ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα, πρέπει να ξέρουμε σε  τι κατάσταση βρίσκεται η οικονομία, πρέπει να ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η Παιδεία, πρέπει να ξέρουμε τι δυσκολίες έχει η απόφασή μας» σημείωσε.

Ως παράδειγμα, ο καθηγητής έφερε το εξής: «Το να κάνουμε δύο μισές τάξεις και να κάνουν πρωί-απόγευμα μάθημα, είναι τεράστιο το οικονομικό κόστος. Αυτό δεν το ξέραμε, το μάθαμε. Τέτοιου είδους πληροφορίες τις χρειαζόμαστε. Δεν είναι δυνατόν να εισηγούμαστε χωρίς να έχουμε όλο το πάνελ της πληροφορίας μπροστά μας» επισήμανε, ενώ σε ερώτηση για τη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών και αν οι αποφάσεις της επιτροπής επηρεάζονται από την κυβέρνηση, απάντησε:  «Δύο πράγματα είναι χωρίς όρια στη φύση το σύμπαν και η ανοησία. Θέλω να σας φέρω μπροστά σε μια εικόνα όπου 30 άνθρωποι κάθονται 6-8 ώρες και πολλές φορές μέχρι τα μεσάνυχτα για να επεξεργαστούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν για να δώσουν μια υπεύθυνη απάντηση για να μπορέσουν να πάρουν πάνω τους το φορτίο της ευθύνης. Και ερχόμαστε και μιλάμε για μια άλλη προσέγγιση, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι λίγο ανόητη. Ούτε όταν μπήκα στην Επιτροπή, ούτε κατά τη διάρκεια της Επιτροπής, ούτε πριν από κάθε Επιτροπή ποτέ κανείς δεν μου είπε κάτι αντίθετο από αυτό που θα μπορούσα να επεξεργαστώ μόνος μου».