X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τα ελληνικά ονόματα στα Panama Papers: Πάνος Γερμανός

Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί τα περίπτερα το περιοδικό The Greek Report στο οποίο αρθρογραφεί ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας του ICIJ. Το περιοδικό διαφήμισε την αποκάλυψη των «ελληνικών φακέλων» του Panama Papers και όντως δημοσιεύει τα πρώτα στοιχεία. Επειδή το περιοδικό βρίσκεται ακόμα στα περίπτερα θα αναφέρουμε εδώ τα κύρια στοιχεία του ρεπορτάζ.
Ο Πάνος Γερμανός των καταστημάτων τεχνολογίας «Γερμανός»
|

Το πρώτο όνομα που εμφανίζεται στο ρεπορτάζ του The Greek Report αφορά τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, των γνωστών καταστημάτων τεχνολογίας «Γερμανός». Το ρεπορτάζ ακολουθεί την εταιρία Ludwig Universal Ltd που ιδρύθηκε από την Mossack Fonseka στις 9 Σεπτεμβρίου του 2005. Οι μετοχές φαίνονται να είναι στα χέρια του Geoffrey Magistrate, ενός υπαλλήλου μιας άλλης εταιρίας δημιουργίας υπεράκτιων εταιριών, της Ergoserve Consultants. Ο Magistrate φέρεται να είναι επίσης ιδιοκτήτης/διαχειριστής άλλων 185 εταιρών.

Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στην δικαστική διαδικασία για τις μίζες στα υποβρύχια της Ferrostaall που μέσω της EFG Private Bank του Λουξεμβούργου και μιας ιταλικής ενδιαμέσου εταιρίας έφταναν στον Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο. Το πόρισμα του αντιεισαγγελέα ανέφερε την Ludwig ως «συμφερώντων Πάνου Γερμανού» κάτι που δεν φαινόταν στα έγγραφα της Mossack Fonsecka.

Τελικά όπως σημειώνει το αναλυτικό ρεπορτάζ ο Πάνος Γερμανός φαίνεται για πρώτη φορά σε έγγραφο της διαρροής στις 11 Δεκεμβρίου του 2014, μια ημέρα πριν την παραπομπή του για την υπόθεση και πάλι μόνο για λίγες ώρες αφού αμέσως μετά οι μετοχές περνάνε στα χέρια του Μενέλου Κυπριανού. Το ποσό που φαίνεται να βρίσκει η προανάκριση είναι 1,4 εκατομμύρια ευρώ και στην υπόθεση εμπλέκεται και ο στενός συνεργάτης του Πάνου Γερμανού, Γιώργος Καμάρης, μέλος του ΔΣ της Multirama, ο οποίος όμως δεν παραπέμφθηκε στη δίκη των εξοπλιστικών.

Ο ίδιος στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι τα ποσά ήταν προϊόν αποεπένδυσης αλλά παρόλα αυτά τα διέθεσε όλα στο δημόσιο, δηλώνοντας σύμφωνα με την Wikipedia «άγνοια για την προέλευσή τους», προσπαθώντας προφανώς να χαίρει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Πάνος Γερμανός έχει ήδη παραπεμφθεί πριν από λίγους μήνες σε δίκη για την περίπτωση των TOR M1.

Σχόλιο του ThePressProject:

Όσοι παρακολουθείτε το αφιέρωμά μας στα Panama Papers θα γνωρίζετε ότι έχουμε σοβαρές ενστάσεις για την δημοσιογραφική τακτική του Διεθνούς Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων και για τα αποτελέσματα του έλληνα δημοσιογράφου στις παλαιότερες αποκαλύψεις του οργανισμού. Το The Greek Report κυκλοφόρησε 6 μέρες μετά την δημοσίευση της διαρροής και πάνω από 12 μήνες μετά την πρώτη επαφή με τα αποκαλυπτικά έγγραφα της Mossack Fonseca. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ επικεντρώνεται στα στοιχεία της Ελληνικής δικαιοσύνης και όχι στις διαρροές της Mossack Fonsecka και επιπλέον αφορά επιχειρηματία που δικάζεται ήδη για την χρήση υπεράκτιων εταιριών προκειμένου να κρύψει εκατομμύρια ευρώ.

Ελπίζαμε σε κάτι συγκλονιστικότερο στην 1η αποκάλυψη επί ελληνικού εδάφους. Είναι άραγε άνθρακες ο θησαυρός για την Ελλάδα ή απλά ήταν ατυχής η επιλογή του δημοσιογράφου; Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί αν δεν γίνει δημόσια η πρόσβαση στα δεδομένα της μεγαλύτερης διαρροής του Αιώνα. Αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για 11,5 εκατομμύρια έγγραφα όταν στην δημοσιότητα έχουν δοθεί λιγότερα από 400 παγκοσμίως.

Να σημειωθεί επιπλέον ότι το περιοδικό δεν περιλαμβάνει κανένα ντοκουμέντο από την διαρροή.  


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις