
Η αμερικάνικη πρόταση συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ, ενώ 24 χώρες ψήφισαν κατά και 58 χώρες απείχαν. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αποβολής χώρας, με τη Λιβύη να ανεστάλη το 2011.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το σχέδιο της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία», ιδίως για τις αναφορές για παραβιάσεις των δικαιωμάτων από τη Ρωσία.
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις χώρες ότι η θετική ψήφος ή η αποχή θα έχει συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ρωσία βρισκόταν στο δεύτερο έτος της τριετούς θητείας της στο συμβούλιο με έδρα τη Γενεύη, το οποίο δεν μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι αποφάσεις του στέλνουν σημαντικά πολιτικά μηνύματα και μπορεί να κινήσουν έρευνες.
Η Μόσχα είναι ένα από τα πιο ενεργητικά μέλη του συμβουλίου και η αναστολή της την εμποδίζει να μιλάει και να ψηφίζει, λένε αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters, αν και οι διπλωμάτες της θα μπορούσαν ακόμη να παρακολουθούν τις συζητήσεις. «Πιθανώς θα εξακολουθούσαν να προσπαθούν να επηρεάσουν το Συμβούλιο μέσω πληρεξουσίων», δήλωσε διπλωμάτης με έδρα τη Γενεύη.
Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου, στην Ουκρανία μετά την επίθεση της Ρωσίας.
Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Γενική Συνέλευση έχει υιοθετήσει δύο ψηφίσματα που καταδικάζουν τη Ρωσία με 141 και 140 ψήφους υπέρ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν την αναστολή της Ρωσίας αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους στην πόλη Μπούχα. διαβάστε περισσότερα
Η Ρωσία δήλωσε μέσω του πρέσβη της στον ΟΗΕ την Τρίτη ότι όσο η Μπούτσα ήταν υπό ρωσικό έλεγχο «ούτε ένας άμαχος δεν υπέστη κανενός είδους βία».