Στο πόρισμα της Αρχής που επικαλείται το Bloomberg, με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου, εξετάζονται οι αγοραπωλησίες πέντε ακινήτων, τα οποία πουλήθηκαν το 2003 με δάνεια της Πειραιώς, σε εταιρείες που «συνδέονταν με το Σάλλα ή μέλη της οικογένειάς του» και στη συνέχεια εξαγοράστηκαν το 2006 από την Πειραιώς, ενώ το 2016 πωλήθηκαν ξανά, αυτήν τη φορά σε κυπριακή εταιρεία. Η νέα αυτή έκθεση επικεντρώνεται στο τρίτο σκέλος της υπόθεσης, την πώληση δηλαδή των ακινήτων το 2016 στην κυπριακή εταιρεία Copiouso Holdings Ltd και έχει σταλεί στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι εξακολουθούν να διερευνούν τις συμφωνίες.
Το συμπέρασμα της έκθεσης, σχετικά με τις πωλήσεις του 2016, είναι ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι ο Μιχάλη Σάλλας, που αποχώρησε από τη διοίκηση της τράπεζας τον Ιούλιο του ίδιου έτους και μέλη της διοίκησης της Πειραιώς που συμμετείχαν στις συναλλαγές έχουν προβεί σε παρανομίες». Οι συναλλαγές αυτές, με χρήματα που περνούν από μία σειρά από ενδιάμεσες εταιρείες, «παραβιάζουν τις τραπεζικές μεθόδους συνετούς διαχείρισης, με οικονομικές επιπτώσεις στην τράπεζα». Η δε ζημία εκτιμάται στα 6,4 εκατ. ευρώ.
Τις παραβιάσεις των «καλών τραπεζικών πρακτικών και της συνετούς διαχείρισης» φαίνεται να εντοπίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με σημείο του πορίσματος που επικαλείται το Bloomberg. Παράλληλα, η ΤτΕ ερευνά τη διαγραφή κόκκινων δανείων και παραβιάσεις capital controls στην Πειραιώς..
Πρόκειται για την τρίτη μελέτη σχετικά με την υπόθεση της πώλησης ακινητών από την Πειραιώς σε εταιρείες της οικογένειας Σάλλα το 2003, την επαναγορά τους το 2006 και τη νέα πώληση στην κυπριακή εταιρεία το 2016. Ήδη, με βάση προηγούμενα πορίσματα, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου έχει ασκήσει ποινικές διώξεις κατά του Σάλλα και άλλων διευθυντικών στελεχών της Πειραιώς, για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Μεταξύ των στελεχών που διώκονται είναι και ο Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην αντιπροέδρος – αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς και νυν Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank.
Οι πράξεις του δράματος, σύμφωνα με τα πορίσματα:
Σύμφωνα με το προηγούμενο εισαγγελικό πόρισμα, που οδήγησε στις κακουργηματικές διώξεις και είχε αποκαλύψει το Documento, το 2003, κατά τη διάρκεια της διοίκησης Σάλλα, εταιρείες που φαίνεται να συνδέονται με τον ίδιο και πρόσωπα της οικογένειας του αγόρασαν πέντε ακίνητα, είτε από την ίδια την Πειραιώς είτε με δάνεια από την τράπεζα.
Στη συνέχεια, το 2006, ενώ τα δάνεια δεν είχαν εξοφληθεί και η Πειραιώς σχεδίαζε ήδη την επαναγορά των ακινήτων, οι εταιρείες της οικογένειας Σάλλα πούλησαν τα ακίνητα σε στενούς συνεργάτες του Σάλλα στην Πειραιώς (όπως ο Πανταλάκης) και άλλα παρένθετα πρόσωπα, σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αξίας τους.
Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από τη μεταφορά του ακινήτου στον παρένθετο, η Πειραιώς αγοράζει το ακίνητο σε πολλαπλάσια τιμή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ουσιαστικά η Πειραιώς εξοφλεί η ίδια το δάνειο που έχει χορηγήσει στις εταιρείες του περιβάλλοντος Σάλλα, μέσω των παρένθετων εταιρειών.
Όπως τονίζει ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Documento, «είναι εκτός λογικής να καταβάλλει η τράπεζα μείζον τίμημα για την αγορά ενός ακινήτου επειδή το αναβάθμισε η ίδια ως μισθώτρια και μάλιστα σε ένα πρόσωπο που το είχε αποκτήσει προ ολίγων ημερών αντί τιμήματος κατά πολύ χαμηλότερου εκείνου το οποίο τελικώς κατέβαλε η ίδια». Το συμπέρασμα του πορίσματος είναι ότι στόχος των στελεχών της τράπεζας ήταν «να προσπορίσουν παράνομο όφελος στον εαυτό τους ή και στις εταιρείες συμφερόντων τους, με αντίστοιχη βλάβη της περιουσίας της τράπεζας».
Τι απαντάει ο Σάλλας
Όπως προσθέτει το Bloomberg, η πλευρά Σάλλα, μέσω των δικηγόρων του, αρνείται κάθε παράβαση και υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί επαναλαμβάνουν λάθος υποθέσεις που έχουν γίνει από τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος περιλαμβάνει ανακρίβειες και λάθη.
Το Bloomberg παραθέτει παλαιότερη δήλωση του κ. Σαλλα, τον Απρίλιο του 2017 όταν ασκήθηκαν οι διώξεις εναντίον του. Τότε, ο Σάλλας υποστήριξε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια στοχοποίησής μου, η οποία είμαι βέβαιος πως δεν θα τελεσφορήσει λόγω της μη ύπαρξης ζημίας για την τράπεζα. Αυτό ισχύει διότι η τράπεζα πούλησε τα ακίνητα αυτά το 2016 στην ίδια τιμή με την οποία τα είχε αποκτήσει το 2006».
Τι λέει το νέο πόρισμα
Το τρίτο πόρισμα για την υπόθεση που αποκαλύπτει το Bloomberg, ρίχνει περισσότερο φως στην τελευταία πράξη του δράματος, το 2016, δέκα χρόνια μετά το τέλος των προηγούμενων ύποπτων deals για τα ακίνητα. Τα ακίνητα πωλήθηκαν το 2016, στην κυπριακή εταιρεία Copiouso, η οποία όμως τα αγόρασε με δάνειο που είχε χορηγήσει ξανά η ίδια η Πειραιώς, σε άλλη εταιρεία και για άσχετο σκοπό.
Σύμφωνα με το πόρισμα, τον Αύγουστο του 2016, η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε στην εταιρεία “ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε”, εταιρεία αιολικής ενέργειας, 6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο δανείου 16 εκατ. ευρώ. Αργότερα, τον ίδιο μήνα, η ΑΙΟΛΙΚΗ μεταβίβασε τα 6 εκατ. σε μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία Helios, έναν υπεργολάβο για το αιολικό πάρκο. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2016, η Helios μετέφερε 2,48 εκατομμύρια ευρώ σε μια κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία Deomax. Τρεις μέρες αργότερα, η Deomax μετέφερε το ποσό ως δάνειο στην Copiouso, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να πληρωθεί από την εταιρεία ένα μέρος του δανείου. Δηλαδή, όπως σημειώνει και η έκθεση, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μέσω μιας αλυσίδας συναλλαγών, ένα δάνειο, το οποίο αρχικά προοριζόταν για την επένδυση σε αιολικό πάρκο, κατέληξε στη χρηματοδότηση της αγοράς αυτών των ακινήτων.
Όπως προσθέτει η έκθεση υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» για ξέπλυμα χρήματος από τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών Copiouso Holdings, Deomax, ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΛΛΑΣ και Helios, αλλά και από τον Σάλλα και τον Γιώργο Λογοθέτη, του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Libra, που κατέχει μετοχές της Πειραιώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Εξάλλου, ο οικονομικός εισαγγελέας, στο προηγούμενο πόρισμα του είχε τονίσει ότι «η πώληση των επίμαχων καταστημάτων τον Φεβρουάριο του έτους 2016, με το ίδιο περίπου τίμημα που είχε καταβληθεί για την αγορά τους το 2006, σε μια κυπριακή εταιρεία, η οποία συνεστήθη δύο μήνες πριν, δηλαδή τον Δεκέμβριο του έτους 2015 (και ενώ ήδη είχαν κληθεί για εξηγήσεις οι υπεύθυνοι της τράπεζας και διενεργείτο πραγματογνωμοσύνη), ευλόγως δημιουργεί υπόνοιες περί του ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι μεθοδευμένη, ακριβώς για να παρασχεθεί δυνατότητα προβολής του επιχειρήματος περί μη υπάρξεως ζημίας».
Κι αν η Libra σας θυμίζει κάτι…
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Libra και οι συναλλαγές του με την Πειραιώς γίνονται αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες αρχές. Τον Οκτώβριο του 2017, οι Financial Times αποκάλυψαν ότι 10 στελέχη της Πειραιώς έχουν παραιτηθεί μετά από καταγγελίες και την έρευνα που διεξάγεται για την πώληση 1,2 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα στη Libra, το 2014, έναντι 300 εκατ.
Από τα δάνεια αυτά, το 1,1 δισ. αφορά εφοπλιστές, τα 80 εκατ. εταιρείες που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ τα 30 εκατ. είναι προσωπικά δάνεια των 10 στελεχών της Πειραιώς που έχουν αποχωρήσει. Οι παραιτήσεις υπεβλήθησαν το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, χωρίς να δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μάλιστα τα στελέχη έλαβαν και τις νόμιμες αποζημιώσεις τους.
Όπως ανέφερε επίσης το δημοσίευμα, η Libra είχε δανειστεί λίγο νωρίτερα 200 εκατ. από την Τραπεζα Πειραιώς, «για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή», ενώ στη συνέχεια «κούρεψε» κάποια από τα δάνεια και τα πούλησε με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες. Ο όμιλος Libra επίσης, έγινε, όπως αναφέρεται, ισχυρός μέτοχος της Πειραιώς κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ ανήκει στον εφοπλιστή, Γιώργο Λογοθέτη, που δραστηριοποιείται επίσης στην ανανεώσιμη ενέργεια και τα ξενοδοχεία.
Οι Financial Times αποκάλυψαν επίσης ότι «όρισμένα δάνεια φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, παραβιάζοντας τα capital controls που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2015 κατά τη διάρκεια του bank run που προκάλεσε φόβο ότι η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από το ευρώ».