Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών υπερδιπλασιάστηκαν την 4ετία από το 2008 έως το 2012 και έφθασαν σχεδόν τα 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας PwC, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η έκθεση της PwC, η οποία συντάχθηκε με βάση τους ισολογισμούς των τραπεζών, διαπίστωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από 514 δισ. ευρώ το 2008 σε 1,187 τρισ. ευρώ το 2012, με τις αυξήσεις στο τελευταίο έτος να προκαλούνται από την επιδείνωση των συνθηκών στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η έκθεση προβλέπει περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια, λόγω του «αβέβαιου οικονομικού κλίματος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν οι γερμανικές τράπεζες – 179 δις. ευρώ το 2012, αμετάβλητο σε σχέση με το 2011. Οι ισπανικές τράπεζες είχαν 167 δις. ευρώ τέτοιων δανείων, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά από τα 136 δις. ευρώ του 2011. Για τις βρετανικές τράπεζες, η κατάσταση βελτιώθηκε πέρυσι, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε 164 δις. ευρώ από 172 δις. ευρώ το 2011.
(με πληροφορίες από Financial Times)