του Τζέηκ Τζόνσον
Την περίοδο πριν την καταστροφική εισβολή της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ, αλλά και κατά τη διάρκειά της, τα μεγάλα εταιρικά μέσα ενημέρωσης κατηγορήθηκαν πως λειτουργούσαν ως στενογράφοι του Λευκού Οίκου, μεγεθύνοντας τις επίσημες αιτιολογίες για την επίθεση – που αποδείχθηκαν ψέματα – ενώ κατέπνιγαν τις αποκλίνουσες απόψεις.
Σήμερα, που δε φαίνεται να έχουν πάρει κάποιο μάθημα – ή έχουν πάρει λάθος μάθημα – από το Ιράκ, δημοσιογράφοι που εργάζονται στις μεγάλες εταιρικές εφημερίδες και στα προγράμματα της καλωδιακής τηλεόρασης αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά κριτική για την κάλυψη που παρέχουν σε κάποιο πόλεμο, στον οποίο, αυτή τη φορά, ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει πως δε θα εμπλέξει τα στρατεύματα των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια ενημερώσεων στο Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Ρωσία κλιμάκωνε την επίθεσή της στην Ουκρανία, οι ανταποκριτές πίεζαν την Εκπρόσωπο Τύπου, Τζεν Ψάκι, σχετικά με την άρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να κλιμακώσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο ακόμα περισσότερο, αμφισβητώντας την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να στείλει μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 στην Ουκρανία.
Αντίθετα, πολύ λίγες ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στις διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και στο τί κάνουν οι ΗΠΑ για να διευκολύνουν τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
«Ακόμα και με αυτή την επιπρόσθετη [στρατιωτική] βοήθεια που παρέχετε σήμερα, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα και άλλες επιλογές στο τραπέζι», είπε η ανταποκριτής του καναλιού ABC News, Μαίρη Μπρους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη και αφού ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εγκρίνει την παροχή επιπλέον όπλων, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αντι-αεροπορικών συστημάτων.
«Οπότε γιατί να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση;» ρώτησε η Μπρους. «Γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στη διάθεσή μας για να γλιτώσουμε περισσότερες ζωές;».
Όταν η Ψάκι περιέγραψε τη σωρεία μέτρων [κυρώσεων] που έχουν εφαρμόσει οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους Δυτικούς τους συμμάχους για να σακατέψουν την οικονομία της Ρωσίας και να ενισχύσουν τις άμυνες της Ουκρανίας – και σημείωσε πως υπάρχουν περισσότερα βήματα που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση στο μέλλον – η Μπρους δεν κατευνάστηκε.
«Αλλά για τι περιμένετε;» ρώτησε.
ABC's @MaryKBruce to Psaki: "You have noted…Putin has shown no signs of changing course. You've also noted that there are significance consequences that Putin could still face…So why hold back? Why not use every tool at your disposal now to spare additional lives?" pic.twitter.com/rynnmAnjXw
— Curtis Houck (@CurtisHouck) March 16, 2022
Αυτού του είδους οι ερωτήσεις – που επισημαίνονται από το Intercept σε μία από τις δύο συλλογές βίντεο των πρόσφατων συνεντεύξεων τύπου – αποδίδουν περιληπτικά την προσέγγιση πολλών μελών του δημοσιογραφικού σώματος του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων της θανατηφόρας επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τη Δευτέρα, ένας δημοσιογράφος είπε, απευθυνόμενος στην Ψάκι, πως, με την άρνησή της να στείλει Αμερικάνικα στρατεύματα στην Ουκρανία και να εφαρμόσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων – κάτι που οι ειδικοί συμφωνούν πως πιθανότατα θα προκαλούσε θερμό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας – η κυβέρνηση Μπάιντεν πρακτικά «σπρώχνει αυτούς τους ανθρώπους [τους Ουκρανούς στρατιώτες] στην αυτοκτονία».
«Μπορείτε να φανταστείτε να καλύπτει ο Τύπος την κλιματική αλλαγή με παρόμοιο τρόπο;» ρώτησε ο Ράιαν Γκριμ, που εργάζεται για το Intercept, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής του HillTV την Πέμπτη. «Ή τον τερματισμό της έκπτωσης φόρου για παιδιά; Ή τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Υεμένη που έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους; Ή την κατάσχεση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν;».
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Γκριμ ανέδειξε μια εντυπωσιακή στιχομυθία κατά την οποία ο ανταποκριτής της Gray Television στο Λευκό Οίκο, Τζων Ντέκερ, πίεσε την Ψάκι σχετικά με το λόγο που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν παρέχει «περισσότερα επιθετικά όπλα» στον Ουκρανικό στρατό.
«Αν ένας αξιωματικός του Ουκρανικού στρατού ή κάποιος που έχει καταταχθεί έχει ένα από αυτά τα όπλα», είπε ο Ντέκερ, «μπορεί να σκοτώσει κάποιου είδους αξιωματικό του Ρωσικού στρατού, με αυτά τα όπλα».
Το δημοσιογραφικό σώμα του Λευκού Οίκου δεν είναι καθόλου μόνο στη γερακίσια του κάλυψη της επίθεσης της Ρωσίας, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 816 αμάχους και έχει πυροδοτήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση.
Όπως έγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιδεών Τααφ και η Χλόη Σάιμον, που εργάζονται για την Media Matters, «και τα δεξιά και τα αριστερά κυρίαρχα καλωδιακά δημοσιογραφικά κανάλια έχουν προβάλλει σχόλια παρουσιαστών και καλεσμένων που υποστηρίζουν την ιδέα της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από το ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία, ορισμένες φορές χωρίς να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την πιθανότητα κλιμάκωσης της κατάστασης σε θερμό πόλεμο με τη Ρωσία.».
«Στις 4 Μαρτίου, ο συντελεστής του Fox News και απόστρατος Στρατηγός Κιθ Κέλογκ υποστήριξε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο πρόγραμμα America Reports του Fox News, ισχυριζόμενος πως ‘κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο, αλλά υπάρχει τρόπος να το κάνουμε και πρέπει τουλάχιστον να τον εξερευνήσουμε’», παρατήρησαν οι Τααφ και Σάιμον. «Στην έκδοση της 6ης Μαρτίου του Meet the Press, ο κεντρικός παρουσιαστής του NBC, Τσακ Τοντ, πίεσε τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σχετικά με τη διστακτικότητά του να εφαρμόσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας «Γιατί να αποκλείσουμε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων; Γιατί να μην κάνουμε τον Πούτιν να πιστέψει πως είναι δυνατό κάτι τέτοιο;».
«Αυτή η προθυμότητα να εμπλακούμε σε πόλεμο με τη Ρωσία», έγραψαν οι Τααφ και Σάιμον, «φαίνεται να αγνοεί τις εν δυνάμει ολέθριες συνέπειες που θα είχε η πρόκληση της κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν το πυρηνικό ολοκαύτωμα».
Σε ανάρτηση στο Twitter νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τζος Μάρσαλ, που εργάζεται για το Talking Points Memo, εξέφρασε αντίστοιχες απόψεις.
Hopefully this will remain a matter of academic and media studies interest only. But it is worth considering why much of cable news has become a nonstop cheerleading for the US to declare war on Russia, often via a 'no fly zone'.
— Josh Marshall (@joshtpm) March 14, 2022
«Ελπίζω αυτό να παραμείνει ένα ζήτημα ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και μόνο», έγραψε. «Αλλά αξίζει να αναλογιστούμε το λόγο που ένα μεγάλο τμήμα της καλωδιακής ενημέρωσης έχει μετατραπεί σε συνεχή ενθάρρυνση για την ανακήρυξη πολέμου στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, συχνά μέσω ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.».
Σε συμπόσιο πριν την 19η επέτειο του αρχικού βομβαρδισμού της Βαγδάτης από την κυβέρνηση Μπους, η προοδευτική αναλύτρια εξωτερικής πολιτικής Κέιτ Κιζερ προειδοποίησε πως με την κάλυψη που παρέχουν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, «τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη που έκαναν 20 χρόνια πριν, κατά την περίοδο που προηγήθηκε της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ».
«Όταν μέσα ‘σοβαρής’ πολιτικής προσκαλούν τέτοια γεράκια του πολέμου (war hawks) όπως ο Τζων Μπόλτον στις σελίδες τους και σταλινικούς συνωμοσιολόγους (tankie conspiracy theorists) και αυτούς που ευθύνονται για την θετική παρουσίαση της εισβολής στο Ιράκ στις οθόνες μας ως έγκυρους και αβίαστους σχολιαστές, παραμορφώνουν ενεργά την πληροφορία που φτάνει στο μέσο θεατή», έγραψε η Κιζερ. «Ως συνήθως όταν υπάρχει η ευκαιρία να αυξήσουν την τηλεθέαση, τα μέσα ενημέρωσης ορμάνε, δημιουργώντας γρήγορα μια αφήγηση κατά την οποία ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, η διπλωματία έχει εξαντληθεί (πριν καν αρχίσει), και η εναντίωση σε μιλιταριστικές λύσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την κρίση είναι στην καλύτερη περίπτωση αντι-πατριωτική.».
«Το μάθημα που τα εγχώρια Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν κατάφεραν να μάθουν είναι πως ο κρίσιμος ρόλος τους για τη δημοκρατία μας είναι κάτι περισσότερο από την αμφισβήτηση του ‘επίσημου’ αφηγήματος», πρόσθεσε. «Είναι επίσης η διατήρηση της κριτικής οπτικής, ή έστω η αναγνώριση της προκατάληψης της επιβεβαίωσης που παράγεται από εταιρικές πολεμικές βρωμοδουλειές (corporate war racketeering) στην Ουάσινγκτον και κάνει τους πολιτικούς ιθύνοντες και την Αμερικανική κοινή γνώμη να πιστεύουν πως οι μόνες μας επιλογές απέναντι στην ανασφάλεια και τις συγκρούσεις είναι περισσότερος πόλεμος ή απραξία.
Απόδοση στα ελληνικά: Ε.Ζ. Το πρωτότυπο μπορείτε να βρείτε εδώ