Ο Νίκος Μαζιώτης, που κρατείται στο νοσοκομείο των φυλακών, φέρεται να απάντησε στις κατηγορίες με δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα δεν απολογούνται. Παλεύουν για την ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης». Κατά τον ίδιο, «άλλοι θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι στη θέση του» καθώς «συντελείται μια κοινωνική γενοκτονία, που είναι μοναδική στην ιστορία της χώρας».
 
Ο Νίκος Μαζιώτης, που εκτίει ήδη 25ετή κάθειρξη για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, κρίθηκε προφυλακιστέος για τη νέα δικογραφία.
 
Ο συνήγορός του, Σπ. Φυτράκης, δήλωσε ότι ο Νίκος Μαζιώτης περιορίστηκε σε μια πολιτική δήλωση και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση. Είπε ακόμα ότι η υπεράσπισή του έχει ζητήσει και αναμένεται να ρυθμιστεί από τους αρμόδιους το ζήτημα των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Ν. Μαζιώτη καθώς και του προαυλισμού του.
 
Το Σάββατο, όταν ο δικαστικός λειτουργός τον επισκέφθηκε στον Ευαγγελισμό προκειμένου να λάβει την απολογία του ο Νίκος Μαζιώτης δεν θέλησε να απαντήσει ούτε το ονοματεπώνυμό του και είχε δηλώσει μόνο ότι είναι: «Επαναστάτης».
 
Τα αδικήματα για τα οποία κλήθηκε να απολογηθεί ο Νίκος Μαζιώτης αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού και κατά μόνας- παράνομη οπλοφορία πυροβόλου όπλου κατ´ εξακολούθηση- οπλοχρησία κατ´ εξακολούθηση- παράβαση του νομού περί εκρηκτικών υλών- ληστείες τελεσθείσες από κοινού και κατά συναυτουργία από δράστες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, από μια εκ των οποίων (ληστεία) προέκυψε βαριά σωματική βλάβη- εγκληματική οργάνωση- υφαρπαγή ψεύδους βεβαίωσης- πλαστογραφία μετά χρήσεως- διακεκριμένη περίπτωση κλοπών από δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες κατ´ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ´ εξακολούθηση- εμπρησμός εκ προθέσεως από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα.