Σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg , η δόση που θα λάβει η Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. θα αφορούν τις αποπληρωμές των ελληνικών ομολόγων και τα εναπομείναντα 3,8 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου.
Το σημερινό EuroWorking Group, στο οποίο θα γίνει η αποτίμηση των μέτρων που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση και η εκπλήρωση των 18 προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί, ισως αποδειχτεί καθοριστικό για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Μετά την επικύρωση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων, το EWG αναμένεται να διαπιστώσει, και τυπικά πλέον, την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο EWG το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report), ωστόσο η τελική μορφή της έκθεσης αυτής θα κατατεθεί μετά το Eurogroup.
Όσον αφορά το Eurogroup, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Le Monde, «η συνάντηση της 24ης θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στην απελευθέρωση μιας νέας δόσης βοήθειας. Οι τεχνικές όμως διαπραγματεύσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους που διστακτικά ανοίχθηκαν στο Eurogroup στις 9 Μαΐου, σίγουρα θα αναβληθούν για αργότερα».
Bερολίνο: Δεν έχει αλλάξει η θέση του Σόιμπλε για το χρέος της Ελλάδας
«Αύριο συνεδριάζει το Eurogroup, σήμερα το EuroWorking Group», ανέφερε η εκπρόσωπος του γερμανού ΥΠΟΙΚ. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις, αλλά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου στέκουν από μόνες τους», δήλωσε η κ. Τίσενχάουζεν και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Οδεύουμε προς μια σημαντική συνάντηση αύριο, σήμερα ακόμη γίνεται σημαντική προεργασία των υφυπουργών. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει».
Το ΔΝΤ όμως, είναι δύσκολο να περιμένει έως τότε, γράφει στην ανάλυση της η Le Monde. Εκτός εάν οι Ευρωπαίοι, του προτείνουν να αλλάξει τη σχέση πιστωτή προς την Αθήνα, με αυτή ενός απλού τεχνικού συμβούλου, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας.
Πιέσεις σε Σόιμπλε από Μέρκελ και ΗΠΑ
Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είναι κάθετα αντίθετος σε μια ρύθμιση του ελληνικού χρέους, δέχεται πιέσεις τόσο από την καγκελάριοα Άνγκελα Μέρκελ, όσο και από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung», η Μέρκελ ζητεί από τον Σόιμπλε να κλείσει την διαμάχη με την Ελλάδα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια «γρήγορα και ήσυχα»
Πιέσεις ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση στη Γερμανία για «ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους” της Ελλάδας, όπως έκανε γνωστό το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση του Λιου με τον Σόιμπλε το Σάββατο.
«Ο κ. Λιου υπογράμμισε τη σημασία που έχει να τηρηθεί από την Ευρώπη η δέσμευσή της να οδηγήσει το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο δρόμο μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσής του. Ο κ. Λιου είπε επίσης στον κ. Σόιμπλε ότι όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν ευελιξία ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις» αναφέρει η ανακοίνωση
Ωστόσο το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται σταθερό στις θέσεις του. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις, αλλά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου στέκουν από μόνες τους», δήλωσε η κ. Τίσενχάουζεν
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Οδεύουμε προς μια σημαντική συνάντηση αύριο, σήμερα ακόμη γίνεται σημαντική προεργασία των υφυπουργών. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει».
Έκθεση ΔΝΤ: Στο 294% το ελληνικό χρέος το 2060 χωρίς ρύθμιση
«Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, αγγίζοντας το 293,8% του ΑΕΠ έως το 2060» αναφέρει μεταξύ άλλων, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος Στην ίδια έκθεση προτείνεται η επέκταση της περίοδου χάριτος των δανείων του EFSF τουλάχιστον κατά 17 χρόνια ενώ των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM για 6 χρόνια.
Προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, το ΔΝΤ προτείνει μία σημαντική ελάφρυνση, η οποία θα περιλαμβάνει:
• Επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως το 2080
• Αναστολή της αποπληρωμής τόκων και κεφαλαίου των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2040
• To ύψος του επιτοκίου να διαμορφωθεί στο 1,5%
Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με «μισή» απώλεια
Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, με μόνη εξαίρεση την Βασιλική Κατριβάνου που καταψήφισε τα άρθρα για τον «κοφτη» και το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με 145 βουλευτές καθώς απουσίαζε από την ψηφοφορία ο Άδωνις Γεωργιάδης της Ν.Δ. και ο Γρηγόρης Ψαριανός του Ποταμιού.
Λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, η κ.Κατριβάνου υπέβαλε την παραίτηση της μέσω επιστολής. Σημειώνεται ότι η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει αντιρρήσεις και στη συμφωνία για το προσφυγικό, υπερψηφίζοντας επί της αρχής αλλά καταψηφίζοντας ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Την θέση της Κατριβάνου στη Βουλή αναμένεται να πάρει ο Γιώργος Κυρίτσης. «Η πρώτη απώλεια μετά την συνθηκολόγηση» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος για την παραίτηση Κατριβάνου, προσθέτοντας ότι Η κα Κατριβάνου, αποφάσισε οτι, εκείνη, δεν θα γίνει Φάουστ της Αριστεράς. Δεν πούλησε την ψυχή της σε ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμαζε απόλυτο κακό»
Όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας, η Ελλάδα «μπαίνει από την επόμενη εβδομάδα σε μια νέα εποχή», καθώς «σήμερα ολοκληρώνουμε έναν δύσκολο κύκλο», ενώ έκανε λόγο και άνοιξη της οικονομίας που έρχεται ως επιστέγασμα της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, η οποία απέδειξε «ότι ξέρουμε να κρατάμε τις κόκκινες γραμμές, να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις και να κατανέμουμε ισομερώς τα βάρη». Προσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους συνταξιούχους να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Α. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τον «ψεύτη πρωθυπουργό που εξαπάτησε τον λαό» και ζήτησε για ακόμη μια φορά πρόωρες εκλογές. Παράλληλα δήλωσε πως ο «κόφτης» εξευτελίζει τον Α. Τσίπρα.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά στην ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που θα αναγκαστούν να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι για να πληρώσουν τους κοινωνικά «δίκαιους» φόρους, ενώ τόνισε πως τα μέτρα είναι στοχευμένα. Παράλληλα, κάλεσε τον λαό να χρησιμοποιήσει την πείρα του και να δώσει «σάρκα και οστά» στη λαϊκή κυριαρχία
«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη δημοκρατία α λα καρτ, με πρόσκαιρες και παράταιρες συμμαχίες εξοντώνει ό,τι δεν ελέγχει», δήλωσε στη Βουλή ο Σ. Θεοδωράκης, ενώ η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο προτείνει μνημόνιο για πάντα και διαρκή περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας». Στα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος, που τόνισε ότι τα χρήματα έχουν ήδη βρεθεί.