Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου διυπουργική σύσκεψη για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, υπό την Β. Θάνου, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, να δηλώνει πως «τα μέτρα έχουν στόχο μέσα σε σύντομο χρόνο και σε ανθρώπινα χρονικά πλαίσια, να βελτιωθεί η κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες, αλλά και οι πρόσφυγες».
 
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην οποία παρέστη, η Λέσβος δέχεται το 50% του όγκου των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, η Σάμος το 26%, η Κως το 14% και ακολουθούν η Χίος, η Λέρος και άλλα νησιά.
 
Κατά τη σύσκεψη εργασίας  αποφασίστηκαν τα εξής:
  1. Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
  2. Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
  3. Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
  4. Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με επιστολή του στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, ζητά να κυρηχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Γαληνός, αναφέρει χαρακτηριστικά «Η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού αστέγων, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών, δεδομένης και της γνωστής σύνθεσης της κατάστασης των μεταναστών, ενώ η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών».

Ο δήμαρχος της Λέσβου ζητά να επέμβει άμεσα η Πολιτεία, να καθορισθεί Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο το οποίο θα διαχειριστεί το πρόβλημα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, να εγκατασταθεί κοινοτικός επίτροπος στο νησί σε συνεργασία με την ΕΕ ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση αλλά και να δημιουργηθεί νέος καταυλισμός εκτός του ιστού όπου θα μεταφερθούν οι μετανάστες με σκοπό να «αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των κατοίκων».

Κλείνοντας, επισημαίνει ότι ο Δήμος έχει εξαντλήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, την ώρα που η ροή προσέλευσης των μεταναστών βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.