Η πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των λεγόμενων προαπαιτούμενων ενεργειών που έχουν ορισθεί από την τρόικα ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου, θα βρεθούν την Πέμπτη στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες που θα γίνει λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στις 18:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με επίκεντρο των συζητήσεων το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, καθώς και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ.

Προτεραιότητα στην ανάπτυξη

Στη χτεσινή του σνυνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, έθεσε ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε συνολικά κεφάλαια για δομικά έργα άνω των 20 δισ. ευρώ έως το 2013.

Ο ίδιος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της χώρας μας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι απολύτως ικανή να κάνει το πρόγραμμα να δουλέψει, ενώ μιλώντας στα ελληνικά τόνισε: «Ναι, η Ελλάδα μπορεί. Μαζί Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούμε».

Παράλληλα, επεσήμανε πως το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα τεθεί σε εφαρμογή το Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση του PSI και άλλων προαπαιτούμενων ενεργειών.

«Όχι» στην πρόταση Γιούνκερ για εγκατάσταση επιτρόπου στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από την πλευρά του, επισήμανε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος ανήκει στις ελληνικές Αρχές και τόνισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Κομισιόν για την υλοποίησή του. Τόνισε, δε, ότι η στήριξη που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαρκεί για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, χωρίς να είναι απαραίτητη η  εγκατάσταση ενός «επιτρόπου για την αναδιάρθρωση» στην Ελλάδα.

Την αντίδραση και της Κομισιόν προκάλεσε η πρόταση Γιούνκερ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να δηλώνει ότι τα προβλήματα της Ελλάδα δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος, αλλά η χώρα η ίδια, προσθέτοντας ότι προς το παρόν επαρκεί η Ομάδα Δράσης (Task Force) που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπη για το σκοπό αυτό.