Ένα νέο μεγάλο πρόβλημα προστέθηκε σε όσα μέχρι τώρα έχουν ήδη επισημανθεί εξαιτίας της εκτεταμένης τσιμεντόστρωσης του Βράχου της Ακρόπολης με τον αρχαιολογικό χώρο να πλημμυρίζει με την πρώτη νεροποντή. Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Μάριος Κάτσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού με την υπουργό, Λίνα Μενδώνη να μην τοποθετείται με συγκεκριμένες απαντήσεις.
Συγκεκριμένα, η υπουργός αρκέστηκε σε γενικές εξηγήσεις υπογραμμίζοντας πως «στη βόρεια Κλιτύ από τη Σημαία έως την Κλεψύδρα υπάρχουν 17 υδρορροές, οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί για να μην φεύγουν τα νερά προς την οικιστική περιοχή. Στη νότια κλιτύ οι περισσότερες υδρορροές είναι ανενεργές γιατί είναι βουλωμένες εδώ και χρόνια» ενώ κατέληξε πως «όλα τα νερά φεύγουν από τρεις υδρορροές στην περιοχή πάνω από τον ανελκυστήρα που δημιουργήσαμε» πράγμα για το οποίο, μάλιστα, «είμαστε πολύ περήφανοι» τόνισε.
Όσον αφορά στην απαραίτητη υδραυλική μελέτη για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε πως «εκπονείται αυτή την περίοδο» επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε εκπονήσει κατά τη διακυβέρνηση του σχετική μελέτη.
Ωστόσο, όπως σχολίαζε δημοσίευμα στο «Κοσμοδρόμιο», τα προβλήματα αυτά και συγκεκριμένα ο κίνδυνος που θα προκαλούσε αναπόφευκτα η απουσία από την μελέτη “Διαμόρφωσης Διαδρόμων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης Για Άτομα με Δυσκολία στην Κίνηση” που κατέθεσε η εταιρεία ΝΑΜΑ Α.Ε., και την οποία φέραμε προ ημερών στη δημοσιότητα, κάθε πρόνοιας για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων, είχαν επισημανθεί εξαρχής.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση με τίτλο “Έγκριση μελέτης διαμόρφωσης διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση” που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 2 Σεπτεμβρίου και όπου παρατίθενται οι όροι έγκρισης της μελέτης σε συνέχεια της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου, είχε τεθεί με σαφήνεια, ως όρος για την έγκριση της μελέτης, η εκπόνηση “σε εύλογο χρόνο, υδραυλικής μελέτης για την οργανωμένη παροχέτευση των ομβρίων από τον Ιερό Βράχο” δεδομένου ότι “οι προς διαμόρφωση επιφάνειες θα είναι μεγάλης έκτασης και μη διαπερατές [και] θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες ρύσεις σε συνάρτηση με το υπάρχον ή το προβλεπόμενο σύστημα παροχέτευσης του Ιερού Βράχου”(όρος 11). Σχολιάζοντας την απόφαση εκείνη, είχε επισημανθεί πως ήταν πρακτικώς αδύνατον, μέσα στο χρονικό διάστημα από την δημοσίευση της έγκρισης της μελέτης μέχρι την έναρξη των εργασιών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, να υλοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι και ειδικά οι προβλέψεις για συμπληρωματικές έρευνες και μελέτες.
«Στην τσιμεντωμένη Ακρόπολη θα επανέλθουμε με τους επιστήμονες» τόνισε κατά τη δευτερολογία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ πρόσθεσε πως «ο 11ος όρος για τα πρόσφατα έργα προέβλεπε πώς θα γίνεται η απορροή των υδάτων. Δεν δικαιολογείται σήμερα η Ακρόπολη να έχει πλημμυρίσει. Ξεφτιλίσατε τη χώρα με το διεθνές ΙCOMOS για τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου». «Δεν ξέρω υπουργέ επειδή εσείς δεν ψηφίζεστε, σε ποιόν λογοδοτείτε» κατέληξε η βουλευτής θίγοντας το ζήτημα της έναρξης κατασκευαστικών έργων στο σημαντικότερο, ίσως, μνημείο πολιτισμού της χώρας χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα και φροντίδα για την ορθή λειτουργία των υδρορροών μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης.
Το ΥΠΠΟΑ, έπειτα από όλα αυτά, εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον Ιερό Βράχο εξαιτίας της νεροποντής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την διευθέτηση ομβρίων της Ακρόπολης»
1. Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.
2. Στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα επί υφιστάμενου αμμοχαλικοστρωμένου δαπέδου, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης που δεν είχαν γίνει ποτέ. Ηδη εκεί δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.
3. Στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο, το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
4. Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους (βλ. συνημμένο σχέδιο της Υπηρεσίας). Αυτή την στιγμή από τις 20 εκτονώσεις διαμέτρου Φ300 λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές.
5. Η αναφερόμενη έμφραξη των εκτονώσεων έχει γίνει, μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της “Κλεψύδρας” και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς.
6. Ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί.