«Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας. Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ώρες φοβερά δύσκολες πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη απ’ όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή. Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις κι απειλές αλλά και απέραντη υποκρισία. Κι ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε, πάνε χαμένες μέσα σε ένα όργιο βίας. Κι ας σκεφθούν ορισμένοι πώς εμείς αισθανθήκαμε βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής. Κι όχι μόνο μια φορά. Πολύ απλά λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την ιστορική καταδίκη των ναζί ως εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο, επτά χρόνια πριν, το βίντεο του τότε γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, να συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη, προκαλεί πολιτικό σάλο. Μεταξύ άλλων, στη συνομιλία ο Μπαλτάκος υποστηρίζει ότι ο τότε Πρωθυπουργός «πρώτ’ απ’ όλα φοβάται για τον εαυτό του. Επειδή εσείς τον κόβετε απ’ το να έχει προβάδισμα από το Σύριζα». Αυτή η αφήγηση φυσικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα «αντιφασιστικά» αντανακλαστικά που επιδεικνύει την τελευταία εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά τη διαρροή της συνομιλίας, ο Μπαλτάκος πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για να υποβάλει την παραίτησή του και ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι «δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος». Ο πρώην πλέον γενικός γραμματέας υποστηρίζει ότι «πιέστηκε» από τους χρυσαυγίτες» που τον θεώρησαν υπεύθυνο για την δίωξή τους. Tα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι  ότι η συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, το πρωί της Πέμπτης, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, υπενθύμισε ότι «εμείς, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, το γνωρίζουμε γιατί βρήκαμε μηνύματα στα τηλέφωνα των ηγετικών στελεχών της ΧΑ, όπου προέκυπτε συστηματική συνεργασία της ΧΑ με τον γγ της κυβέρνησης της ΝΔ, μέχρι που έγινε η ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, υπήρξε η κατακραυγή η οποία υπήρξε, και ευτυχώς έτσι έκοψε τον ομφάλιο λώρο που την συνέδεε.»

Πιο συγκεκριμένα, στα κινητά των χρυσαυγιτών βρέθηκαν μηνύματα που αντάλλαζε o Μπαλτάκος με σε έναν στενό συνεργάτη του Κασιδιάρη, τον Ζούμπο. Σε μία εκ των συνομιλιών ο Μπαλτάκος καθοδηγεί την ψήφο και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή: «Με είπε [sic] Μπαλτάκος ότι αύριο 12:00 στην Επιτροπή για τα Ναρκωτικά με τα άρθρα 62 και 83 του Ρουπακιώτη, πρέπει να ‘μαστε παρόντες. Η ψηφοφορία θα γίνει με ανάταση χεριών. Επίσης μου ‘πε για Πέμπτη, την τροπολογία των 85 για γένος στις Στρατιωτικές Σχολές. Του ‘πα είμαστε ενήμεροι!». Όπως εξηγούσε τότε στις αποκαλύψεις του ο Δημήτρης Ψαρράς, τα δύο άρθρα για τα οποία η παρουσία των χρυσαυγιτών ήταν απαραίτητη, είχαν κατατεθεί από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και έδιναν σε Άρειο Πάγο και ΣτΕ το δικαίωμα αναψηλάφησης υποθέσεων αστικού χαρακτήρα, ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο Ρουπακιώτης ήταν στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και μία τέτοια προοδευτική ρύθμιση είχε προκαλέσει κόντρες στην τότε τρικομματική κυβέρνηση. H πρόταση του Υπουργού τελικά καταψηφίζεται

Η τροπολογία των 85, όπως συνέχιζε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν», αφορούσε μία ρατσιστική πρωτοβουλία 85 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ζητούσαν να εισέρχονται στις Στρατιωτικές Σχολές μόνο Έλληνες το γένος.  Τη διάταξη είχε κατακρίνει και το ΠΑΣΟΚ, επομένως η ΝΔ χρειαζόταν τις ψήφους των χρυσαυγιτών για να περάσει η διάταξη και προσπάθησε να τις διασφαλίσει.

Ο γ.γ. της κυβέρνησης μάλιστα φαίνεται ότι μοίραζε και συγχαρητήρια για τραμπουκισμούς χρυσαυγιτών εντός του κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμούσε τότε ο Ψαρράς, να συντηρείται η ένταση και η θεωρία των δύο άκρων. «Πέρασε Μπαλτάκος και μας είπε να δώσουμε συγχαρητήρια σε Ηλιόπουλο» ανέφερε μήνυμα τον Μάιο του 2013, με τελικό αποδέκτη τον Κασιδιάρη. Ο Ηλιόπουλος τότε είχε εκστομίσει χυδαιότητες στη Βουλή, όπως «γίδια» προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας επίσης «πέρασε Μπαλτάκος και μας είπε να δώσουμε συγχαρητήρια σε Ηλιόπουλο», με αποτέλεσμα ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, να τον αποβάλει.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την ίδια περίοδο, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και θεωρούμενος ως προσωπικός φίλος και σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Φαήλος Κρανιδιώτης γράφει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 30/12/2012 ότι « Χρυσή Αυγή, στη χειρότερη περίπτωση, κάνει αντιποίηση αρχής, ενίοτε πέφτει και καμιά ψιλή, ήτοι έργω εξύβριση και σωματικές βλάβες. Οι εκατόμβες των μαχαιρωμένων αλλοδαπών υπάρχουν στην ευφάνταστη και βλακώδη προπαγάνδα της «προοδευτικιάς» δημοσιογραφίας». Σε εκτενή του ανάρτηση επίσης μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις διώξεις κατά των χρυσαυγιτών, γράφει ότι δεν θα σχολιάσει τη δικαστική διαδικασία, βρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας ότι «εγώ δεν βρίζω πατριώτες, δεν βρίζω εθνικιστές, Φυλάω τις “σφαίρες” μου για τον αληθινό αντίπαλο». Η ΝΔ αμέσως μετά πάντως και λόγω των εξελίξεων και του σάλου, κράτησε αποστάσεις από τον Κρανιδιώτη, που υποστήριξε ότι επρόκειτο για προσωπική άποψη με σκοπό να προσεγγίσει τις ψήφους των χρυσαυγιτών.