Στην πρόσφατη αναθεώρηση των συστάσεων για τους εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία με το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε αρχικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέροντας ότι στη Βρετανία η σύσταση «ανέβηκε» στα 40+ από τα 30 έτη που ήταν έως τώρα, ενώ στη Γερμανία το εμβόλιο συστήνεται να γίνεται στα άτομα από 18 ετών και άνω. «Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση. Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα και την σύσταση ότι η β’ δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται» επεσήμανε και υποστήριξε ότι «η δεύτερη δόση είναι εξασφαλισμένη για την χώρα μας».

Η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε στη συνέχεια ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών  και πως είναι σε εξέλιξη μελέτες για την ασφάλεια των συγκεκριμένων εμβολίων στα παιδιά άνω των 12 ετών. Υπογράμμισε, ωστόσο πως «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων»

«Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός. Άρα ο στόχος είναι διαφορετικός. Πρώτον ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την διασπορά στην κοινότητα. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση»

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν περισσότεροι από 90.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 110.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί 3.740.000 εμβολιασμοί, 2.500.00 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο πως μόνο σε 1.245.000 έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 12%.

Ο Μ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στους εμβολιασμούς  των υγειονομικών ανακοινώνοντας ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% του υπόλοιπου προσωπικού, και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τον Μάιο οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο, η Moderna θα παραδώσει 350.000 δόσεις τον Μάιο και η Johnson & Johnson αναμένεται να παραδώσει 22.000 δόσεις και πρέπει να επιβεβαιωθεί αν θα παραδοθούν και άλλες 80.000 δόσεις. Σημείωσε πως σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca «περιμένουμε κάποιες πρώτες παραδόσεις και επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους».