Ο Νίγηρας είναι μια αρχαία χώρα με φυλές που διατηρούν ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, με την ανελέητη έρημο που καταπίνει τα πάντα και σκεπάζει τα μαγικά βασίλεια των μαύρων Τουαρέγκ στα βόρεια και τον ποταμό Νίγηρα στα δυτικά που ξεδιψά την ξεραμένη γη. Και όμως, η άνυδρη γη του Νίγηρα είναι ευλογημένη από τη φύση, διαθέτοντας μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Αφρική σε ουράνιο, χρυσό, ασήμι, σίδηρο, λιγνίτη και πετρέλαιο. Μόνο η Γαλλία καλύπτει το 15% των ενεργειακών της αναγκών χάρη στο ουράνιο του Νίγηρα. Και όσο ευλογημένη και αν η χώρα είναι από τη φύση, τόσο καταραμένη μοιάζει να είναι από τους ανθρώπους, καθώς ισορροπεί σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή θανάτου και βίας.

Ο Νίγηρας στριμωγμένος ανάμεσα στο Μάλι, τη Νιγηρία, τη Μπουρκίνα, το Τσαντ και την Αλγερία, έχει γίνει το πεδίο ενός proxy πολέμου τρομοκρατών, εθνικών κυβερνήσεων και ξένων κρατών. Παλαιότερα ήταν η Μπόκο Χαράμ και η Αλ Κάιντα, τώρα είναι το Ισλαμικό Κράτος της Δυτικής Σαχάρας και το Ισλαμικό κράτος της Δυτικής Αφρικής, οι ισλαμιστές της JNIM, οι ντόπιοι πολέμαρχοι, οι ενδοκοινοτικές διαμάχες των Peul, της μεγαλύτερης νομαδικής φυλής της δυτικής Αφρικής, και των Τουαρέγκ, οι ξένοι μισθοφόροι και οι ξένοι στρατοί. Και ανάμεσα στα μέτωπα οι κάτοικοι του Νίγηρα έχουν πιαστεί όμηροι της γεωπολιτικής και των οικονομικών συμφερόντων.

Στα ανατολικά, χιλιάδες εκτοπισμένοι και πρόσφυγες προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο ήλιος είναι ανελέητος, η γη διψασμένη, η έρημος απλώνεται και καταπίνει την λίμνη Τσαντ, που πλέον από πηγή ζωής έχει μετατραπεί σε θέρετρο θανάτου. Και όσο η γη διψάει, τόσο οι άνθρωποι σκοτώνονται. Ανατινάξεις, απαγωγές και επιθέσεις είναι η καθημερινότητα. Και η φτώχεια ανελέητη. Οι άνθρωποι φοβούνται να καλλιεργήσουν την ξεραμένη γη, τα κοπάδια δεν βρίσκουν χορτάρι γιατί οι εύφορες ακτές της λίμνης έχουν γίνει επικίνδυνες παγίδες. Πώς να ζήσεις σε αυτή τη γη;

Στα βόρεια βρίσκεται το μυθικό Αγκαντέζ. Αυτή  η μαγική πολιτεία με τα πήλινα τεμένη που θα έλεγε κανείς πως βγήκαν απευθείας από τα παραμύθια της ανατολής. Και θέλεις να κλείσεις τα μάτια και αντί για τη φωτιά και τον πόλεμο, να δεις τα καραβάνια της ερήμου να φέρνουν μπαχαρικά, χρυσό και ασήμι στην πόλη. Και όμως, τα καραβάνια έχουν πάψει πια να περνάνε.

Οι αριθμοί τρομάζουν. Πάνω από το 70% των ανθρώπων είναι αναλφάβητοι, η πλειοψηφία των παιδιών δεν πάει σχολείο, ο μισός πληθυσμός δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει παρά μόνο ένα γεύμα την ημέρα, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται.

Και παντού παιδιά, πολλά μικροκαμωμένα αγόρια και κορίτσια που περιφέρονται στους χωματένιους δρόμους και απλώνουν το χέρι σε κάθε περαστικό. Παιδιά που θα έπρεπε να είναι στο σχολείο ή με τις οικογένειές τους και όμως το πιθανότερο είναι να μην έχουν μπει ποτέ σε σχολική τάξη.

Και κάπως έτσι, μετά από τόσα χρόνια στην πολύπαθη αυτή ήπειρο, λέω δυνατά στον εαυτό μου, ως εδώ. Είναι δικά μας παιδιά. Και αν όλοι εμείς στη μακρινή Ευρώπη, αποφασίζαμε μια μέρα να στείλουμε ο καθένας από ένα παιδί στο σχολείο, πόσο διαφορετικό θα ήταν άραγε το μέλλον όλων; Έτσι μέσα σε λίγους μήνες, γεννήθηκε η πρωτοβουλία μας όπου σε συνεργασία με το Ορφανοτροφείο Σαγκά, και την ντόπια ΜΚΟ Lalé Lalé όχι μόνο έχουμε εξασφαλίσει την εκπαίδευση για περισσότερα από 50 ορφανά παιδιά, αλλά και 3 γεύματα την ημέρα για πάνω από 200, επισημαίνει η Φραγκίσκα Μεγαλούδη. Και όλα αυτά επειδή κάποιοι άγνωστοι στην μακρινή Ελλάδα, ενδιαφέρθηκαν για τα φτωχά παιδιά του Νίγηρα και ανέλαβαν να τα στείλουν στο σχολείο. Το πώς γίνεται αυτό, θα το μάθετε εδώ στο γκρουπ Orphelinats de Niamey .

Και συνεχίζουμε μαζί με τη ΜΕΤΑδραση και το THE PRESS PROJECT ώστε να μεγαλώσουμε και άλλο την αγκαλιά μας και να στείλουμε όχι μόνο τα παιδιά στο σχολείο αλλά όλοι μαζί να μαζέψουμε βιβλία, τετράδια, σχολικές τσάντες, κασετίνες, μολύβια και χρώματα και να ομορφύνουμε έστω και λίγο τη ζωή των ορφανών παιδιών του Νίγηρα.

Περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

Η συλλογή των σχολικών ειδών πραγματοποιείται μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της ΜΕΤΑδρασης, 25ης Μαρτίου 7, Ταύρος, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9:00 μέχρι τις 15:00.

Σας περιμένουμε λοιπόν. Γιατί μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορούμε να τον κάνουμε πιο χρωματιστό.

Η ΜΕΤΑδραση μας διαθέτει τις αποθήκες για τη συλλογή του υλικού και το ThePressProject αναλαμβάνει την επικοινωνία προκειμένου να λάβει δημοσιότητα η έκκληση για βοήθεια.

 

 

UPD. Η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Έχει δοθεί παράταση μέχρις τις 16 Σεπτεμβρίου.