«Κρίνεται ακατάλληλος για τη θέση του βουλευτή του κοινοβουλίου και ως εκ τούτου σταματά να κατέχει τον θώκο του πρωθυπουργού», δήλωσε στο δικαστήριο ο δικαστής Ετζάζ Αφζάλ Χαν, δίνοντας την εντολή για νέα έρευνα στο πρόσωπό του, καθώς και των τριών εκ των τεσσάρων παιδιών του, στη σοβαρότερη, ίσως, υπόθεση διαφθοράς που έφερε στο φως η μεγάλη αποκάλυψη των Panama Papers, μετά από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICJI).
 
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η ερευνητική επιτροπή που συστήθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, και αποτελείτο από πολίτες και στρατιωτικούς, διαπίστωσε στην έκθεσή της ότι υπήρχε «σημαντική ασυμφωνία» ανάμεσα στα εισοδήματα της οικογένειας Σαρίφ και στον τρόπο ζωής της. Ο πρωθυπουργός φέρεται να απέκρυψε την αλήθεια για τις εταιρίες και τα ακίνητα που κατείχαν μέσω υπεράκτιων εταιριών συμμετοχής τα παιδιά του, κατηγορία την οποία αρνούνται σθεναρά.
 
Υπό έρευνα βρίσκονται επίσης τρία από τα τέσσερα παιδιά του, οι γιοι του Χασάν και Χουσεΐν και η κόρη του Μαριάμ Ναουάζ, που εμφανίζεται ως διάδοχός του στην πολιτική σε μία από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ενώ η απόφαση για τον Σαρίφ περιλαμβάνει τον δεκαετή αποκλεισμό του από την πολιτική σκηνή.
 
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το κυβερνών κόμμα, Πατριαρχία Μουσουλμάνων του Πακιστάν – Νουάζ (PLM-N) δήλωσε πως ο Σαρίφ θα παραιτηθεί αμέσως, με το κόμμα να αναμένεται να επιλέξει προσωρινό πρωθυπουργό, τον οποίο και θα πρέπει να αποφασίσει το κοινοβούλιο εάν θα γίνει δεκτός.  Υπενθυμίζεται πως ο Σαρίφ διάνυε την τρίτη θητεία του στην ηγεσία του
 

Σε δίνη το Πακιστάν

Σημειώνεται πως, όπως μεταδίδει ο Guardian, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ελαφρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Σαρίφ και της αντιπολίτευσης του PTI, που είχε ως αποτέλεσμα και τη περικύκλωση του δικαστηρίου από παραστρατιωτικά στρατεύματα.

«Η κρίση έχει προκαλέσει ρωγμές στους τοίχους του ανώτατου δικαστηρίου επειδή είναι τόσο μοναδική. Θα δημιουργήσει αμφιβολίες για το κατά πόσον πρόκειται για πολιτική κρίση» σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα ο δικηγόρος Ασμά Τζαχανγκίρ, δίνοντας ουσιαστική την πολιτική διάσταση της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Σαρίφ τον υπερασπίζεται, με τον υπουργό Πληροφόρησης, Μαρυάμ Αουρναγκζεμπ, «Ορισμένες ετυμηγορίες ανακοινώνονται από το δικαστήριο, και άλλες δίνονται από τον λαό του Πακιστάν. Στην πολιτική, δημοκρατική και ιστορική προοπτική του Πακιστάν, αυτή είναι μια θλιβερή κρίση. Το PLM-N είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα του Πακιστάν και θα παραμείνει έτσι».

Σημειώνεται πως από το κόμμα του Σαρίφ, σημείωσαν μεν πως παραιτήθηκε, ωστόσο υπογράμμισαν τις «σοβαρές επιφυλάξεις» για την απόφαση. Ακόμη, υποστήριξαν πως οι αρχές μιας δίκαιης δίκης έχουν παραβιαστεί σοβαρά.

«Η ιστορία θα κάνει τη δική της κρίση μετά από αυτή την ετυμηγορία. Και ο Νουάζ Σαρίφ θα είναι επιτυχής στο δικαστήριο του Θεού και του λαού του Πακιστάν», είπε ένας εκπρόσωπος του κόμματος.