Όπως ανέφερε, στην ενημέρωση με θέμα: «Η στρατηγική παροχή κινήτρων στους νέους γιατρούς και το νέο πλαίσιο της λειτουργίας του προσωπικού γιατρού», το μοντέλο των αγροτικών γιατρών «όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, θα υποστεί ριζική αναδιαμόρφωση, καθώς είναι ένας απαρχαιωμένος θεσμός».

Πλέον οι αγροτικοί γιατροί θα γίνουν προσωπικοί γιατροί «υποχρεωτικής θητείας». «Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί από τους αρμόδιους πως σε έναν Δήμο 10.000 κατοίκων χρειάζονται 5 προσωπικοί γιατροί, οπότε στη δεξαμενή των 1.861 αγροτικών γιατρών σήμερα θα ενταχθούν επιπλέον 1.270 γιατροί από νέες προσλήψεις» είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

«Επιβράβευση» μέσω χρηματική αμοιβής θα λαμβάνουν όσοι πρώην αγροτικοί γιατροί επιλέξουν στη συνέχεια ειδικότητα Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής, παραμένοντας στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. «Οι ετήσιες αποδοχές των αγροτικών – προσωπικών γιατρών θα φτάνουν στα 46.000 ευρώ μεικτά  τον χρόνο» ανακοίνωσε. «Σταδιακά θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς έως το τέλος της χρονιάς» δήλωσε.

«Στόχος όλων των αλλαγών είναι η αύξηση του ποσοστού γιατρών ΠΦΥ και από το 6% παθολόγων και γενικών γιατρών που έχει η Ελλάδα σήμερα στο σύνολο των γιατρών να πλησιάσουμε το 26% του ευρωπαϊκού μέσου όρου», πρόσθεσε η κα. Αγαπηδάκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε ακόμη, ένα σχέδιο επαναπατρισμού παθολόγων και γενικών γιατρών, από την Κύπρο και την Μεγάλη Βρετανία, με οικονομικά κίνητρα και υψηλές αμοιβές ύψους 100 και 150 χιλιάδες ευρώ ετησίως, αλλά και σημαντικές φοροαπαλλαγές.

«Την επόμενη χρονιά θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς και δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εγγραφεί στον θεσμό» τόνισε.