Όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μία κίνηση των δύο με στόχο αφενός να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας από το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών με τα φαινόμενα εσωστρέφειας τόσο στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όσο και εντός της κυβέρνηση.  Αφετέρου να «δεσμεύσει» τις Κ.Ο. των κομμάτων της συγκυβέρνησης έναντι των αποφάσεων που θα ληφθούν από κοινού με τους εκπροσώπους της τριμερούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Εκ των πραγμάτων θα είναι πολύ δύσκολο κάποιος βουλευτής να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να αρνηθεί να ψηφίσει στη Βουλή κάποιο από τα κρίσιμα νομοθετήματα που θα ακολουθήσουν.

Σαμαράς και Βενιζέλος ποντάρουν στη δημιουργία κλίματος ανάκαμψης, με την ενσωμάτωση στο κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα των φοροαπαλλαγών, την καταρχήν έγκριση ενός Προϋπολογισμού που δεν θα τονίζει τις περικοπές, αλλά κυρίως στο ότι όλα θα παιχθούν σε ανώτερο επίπεδο, στη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος.

Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να περάσει στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι «τελειώνει το μνημόνιο», ασχέτως αν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν είναι επαχθέστατα. Πολύ πιθανό δε, όσο διαρκεί η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, να υπάρξει τεχνητή «εμπλοκή» με την τρόικα, προκειμένου να καταδειχθει ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα δίκαια κόντρα στους δανειστές και ότι θέλει να αποφύγει τα χειρότερα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η πρόταση θα υποβληθεί τη Δευτέρα, μετά τον αγιασμό (πρωί) για την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η συζήτηση θα ξεκινήσει το πολύ δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή την Τετάρτη, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτά της τρίτης μέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Το πιθανότερο λοιπόν, η κυβέρνηση θα ξέρει αν έχει ή δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Παράλληλα, μετά τη σύσκεψη, τονίστηκε ότι οι διαδικασία για την προεδρική εκλογή θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο.

Και αυτή η κίνηση έχει σαφή στόχο να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών που έχουν προκαλέσει αμηχανία στην κρατική μηχανή, αλλά και σε παντός είδους επιτελεία, και κυρίως να δώσει το μήνυμα σε βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ότι στο εξής δεν θα πολιτεύονται σαν να είναι σε προεκλογική περίοδο.

Σημειωτέον ότι το ΠΑΣΟΚ άμα τη αφίξει της τρόικας έχει σηκώσει μπαϊράκι, και διαφωνεί, λέει, με το λοκάουτ, τις ομαδικές απολύσεις και δεν θέλει περαιτέρω καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας. Κάθε τόσο τα στελέχη του ομιλούν για επανόρθωση αδικιών, τα βάζουν με τη ντρόικα, δυσφορούν με τους χειρισμούς Σαμαρά (βλέπε Λαζαρίδη), ενώ σήμερα ο εκ των στενών συνεργατών του Βενιζέλου, ο κ. Ρήγας υπονόησε ότι τυχόν άτεγκτη στάση Μαξίμου ή δανειστών οδηγεί εκ των πραγμάτων σε εκλογές, διαμηνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υποχωρήσει άλλο, καθώς αρκετή σοσιαλιστική ιδεολογία έχει εκχωρήσει για την (καπιταλιστική) σωτηρία της πατρίδας.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, έδειξε να αιφνιδιάζεται, και η πρώτη αντίδρασή της δείχνει έως και πανηγυρική: η κυβέρνηση παραπαίει, τα παρατάει, ζορίζεται, δεν αντέχει τα σκληρά μέτρα των τροϊκανών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η απόφαση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να βρουν μία διέξοδο στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, από την τρόικα, την κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδοκυβερνητικές δυνάμεις.

«Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

 
Η ΔΗΜΑΡ σχολίασε: «Η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η “φυγή προς τα εμπρός” που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο -με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας.»
 
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν: «Την καταρρέουσα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν τη σώζει ούτε η επικοινωνιακή ψήφος εμπιστοσύνης των 156 ναι σε όλα βουλευτών της. Δεν θα ξεφύγουν. Δεν θα βρουν τους 180, θα γίνουν οι εκλογές, ο λαός θα τους αποπέμψει και η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και οι Έλληνες τη ζωή που τους αξίζει.»